Мы в Telegram
Добавить новость

В Подмосковье стартует Кубок чемпионов Swimcup по плаванию на открытой воде

РЖД начали восстанавливать пострадавшие от наводнения железные дороги в Армении

Конституционный суд разрешил самозанятым баллотироваться на выборах

Mash: супруг Заворотнюк заплакал на похоронах актрисы



World News in Romanian


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Istoria unei tragedii: Cum a apărut enclava Nagorno-Karabah și de ce a fost un focar de conflicte. Trauma genocidului armean

Timpul 

Conflictul din jurul regiunii Nagorno-Karabah nu se poartă doar între Armenia şi Azerbaidjan. Punctul său culminant provizoriu este iminenta desfiinţare a enclavei. Iată un scurt istoric al celor întâmplate până acum, relatează postul de radio Deutsche Welle.

În cazul complicatului conflict din jurul enclavei Nagorno-Karabah, totul se învârte în jurul chestiunii vizând independenţa regiunii. În context, Azerbaidjanul, o ţară preponderent musulmană, este sprijinită în conflict de Turcia, în timp ce pentru Armenia puterea protectoare este Rusia.

Relevant e faptul că regiunea este traversată de numeroase conducte de petrol şi gaze, care transportă zilnic de la Marea Caspică milioane de barili spre porturi turceşti la Marea Mediterană. De la începutul războiului din Ucraina, Azerbaidjean livrează şi Uniunii Europene cantităţi mai mari de gaze.

nagorno karabach
Sursa Foto: Deutsche Welle

Conflictul se caracterizează prin mai multe contradicţii. În primul rând, Republica Nagorno-Karabah, care şi-a proclamat independenţa în 1991, cu o populaţie preponderent armenească, se află pe teritoriul Azerbaidjanului, şi din perspectiva dreptului internaţional, nu face parte din Armenia, ci din Azerbaidjan.

A doua contradicţie este că Republica Nagorno-Karabah nu este recunoscută nici măcar de Armenia. Chiar dacă ea este privită acolo ca „parte inseparabilă a Armeniei”, până acum toate proiectele de legi de recunoaştere a independenţei sale au fost blocate de Parlamentul şi guvernul de la Erevan.

Punctul culminant de până acum este dizolvarea enclavei Nagorno-Karabah. Regiunea va înceta să existe începând din 1 ianuarie 2024, a declarat preşedintele autoproclamatei republici, Samvel Şahramanian Toate instituţiile de stat vor fi dizolvate, potrivit unui decret semnat de el.

Garanţiile de protecţie ale Rusiei

Duşmănia şi rivalitatea dintre armeni şi azeri este foarte veche, avându-şi începutul în secolul al VI-lea, când bizantinii creştini şi arabii musulmani se luptau pentru controlul teritoriului respectiv. Mai târziu, în timpul Imperiului Otoman, armenii priveau la Rusia ca la puterea lor protectoare.

Astfel, împărăteasa Ecaterina a II-a a Rusiei a emis scrisori de protecţie pentru armeni, când creştinii armeni erau, în secolul al XVIII-lea, tot mai oprimaţi de persani. În urma războiului ruso-persan (1804-1813), regiunea Nagorno-Karabah a ajuns în 1805 sub dominaţia Rusiei, timp în care armenii creştini au avut parte de un tratament privilegiat, comparativ cu azerii musulmani.

Trauma genocidului

Genocidul împotriva armenilor, comis de turci între anii 1915-1916, i-a determinat pe numeroşi armeni să se refugieze în Nagorno-Karabah, fapt ce, la rândul său, a provocat conflicte tot mai aprinse între armeni şi azeri. În martie 1918 au fost comise pogromuri împotriva azerilor. Aceştia au reacţionat cu pogromuri împotriva armenilor, în 1918 la Baku şi în 1920 în oraşul Şuşa, soldate cu moartea a mai bine de 30.000 de armeni.

După o scurtă perioadă de independenţă, pe 13 decembrie 1922 a luat fiinţă, din teritoriile Armeniei, Georgiei şi Azerbaidjanului, aşa-numita Republică Sovietică Transcaucaziană. Dar la distanţă de numai 14 ani ea s-a dezintegrat şi componentele sale au devenit republici sovietice distincte până la destrămarea URSS. Dar nici asta nu a putut contribui la depăşirea conflictului, fiindcă periodic au existat conflicte sângeroase şi pogromuri între armeni şi azeri.

Nouă escaladare după încheierea războiului rece

După destrămarea Uniunii Sovietice atât Armenia cât şi Azerbaidjanul şi-au proclamat din nou independenţa. Şi Nagorno-Karabah a făcut acelaşi lucru pe 3 septembrie 1991. În reacţie, Azerbaidjanul a anulat două luni mai târziu autonomia regiunii şi a instituit o blocadă energetică.

„Nu vrem să mergem pe calea Europei“

Conflictul a escaladat din nou. La începutul anului 1992 s-a ajuns la noi crime în masă în sate armeneşti şi azere. Pe 12 mai 1994 a intrat în vigoare un acord de încetare a focului, avantajos pentru Nagorno-Karabah.

În al doilea război din Nagorno-Karabah, care a avut loc în 2020, situaţia s-a schimbat şi regiunea a suferit pierderi teritoriale însemnate, în ciuda sprijinului primit din partea Armeniei. Războiul s-a terminat provizoriu printr-un armistiţiu mediat de Rusia, care a ajutat Azerbaidjanul să controleze iarăşi părţi ale teritoriului disputat.

Din perspectiva armenilor, Azerbaidjanul nu a respectat în niciun moment autonomia regiunii Nagorno-Karabah. În schimb, Azerbaidjanul a declarat în repetate rânduri că recunoaşte o „autonomie amplă” a regiunii, dar nu şi independenţa ei.

De la izbucnirea conflictului şi-au pierdut viaţa, estimativ, 35.000 de oameni. Mai bine de 1,1 milioane de oameni din ambele tabere au fost alungaţi de la casele lor, din Armenia, Nagorno-Karabah şi din Azerbaidjan.

Sursa: G4media.ro

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

Галерея «Тираж 1/1» открывает в Москве выставку Тани Рауш «В моем детстве или прямо сейчас»

Везти себя хорошо: чем опасны одиночные путешествия и как избежать рисков

Певица Орлова рассказала о процессе лечения Заворотнюк и врачебной тайне

США поставили цель – расколоть Россию по этническим границам

Музыкальные новости

В Подмосковье сотрудники Росгвардии задержали подозреваемого в краже товаров из магазина

Собянин: Проект "Давай друЖИТЬ" помогает исполнять заветные мечты детей

Фильм «Мой любимый чемпион» показали в павильоне «Роснефти» на ВДНХ в Москве

Певица Пелагея разделила имущество с бывшим мужем

Новости России

На Камчатке фильм «Огненный лис» показали детям в трудной жизненной ситуации

BIM-платформа Tangl интегрирована с SIGNAL DOCS

Везти себя хорошо: чем опасны одиночные путешествия и как избежать рисков

Хакеры атаковали одну из крупнейших партий Германии

Экология в России и мире

Пять морей и одно озеро: в России создадут новые круглогодичные курорты - стали известны подробности

Конференция «Общество и психическое здоровье» прошла в Ставрополе

AlfaBiom выпустили на рынок России БАД с красным ферментированным рисом

Волжский нарцисс - Плес

Спорт в России и мире

Арина Соболенко повторила уникальное достижение Азаренко на турнирах «Большого шлема»

Итальянская забастовка: Рублёв, Котов и Самсонова вылетели с «Ролан Гаррос», Потапова обыграла Ван Синьюй

Вице-президент ФТР Селиваненко: у Рублева не пошла игра с Арнальди

Мирра Андреева вышла во второй круг Открытого чемпионата Франции

Moscow.media

В Петербурге суд оправдал владельца транспортных средств, который давал взятки сотруднику ГИБДД

ТСД SAOTRON RT-T50: высокопроизводительный терминал сбора данных промышленного класса

Экс-редактор Comnews присоединился к команде iTrend

Eurasianet: Азербайджан публично и цинично уничтожает армянское культурное и историческое наследие в Нагорном Карабахе











Топ новостей на этот час

Rss.plus






На Камчатке фильм «Огненный лис» показали детям в трудной жизненной ситуации

Везти себя хорошо: чем опасны одиночные путешествия и как избежать рисков

Научное покрытие: в РФ нашли способ продлить срок службы аппаратуры в космосе

Певица Орлова рассказала о процессе лечения Заворотнюк и врачебной тайне