Мы в Telegram
Добавить новость

Мантурова утвердили в Госдуме на пост первого зампреда правительства России

В Москве плановые отключения горячей воды отложили до 20 мая

Под Биробиджаном медведь растерзал мужчину и охранял его труп

SHOT: гость подмосковного кафе нокаутировал официанта из-за вопроса про суп



World News in Romanian


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Eugeniu Sinchevici (PAS): Parlamentul trebuie să fie motorul schimbării

Eugeniu Sinchevici (PAS): Parlamentul trebuie să fie motorul schimbării

Eugeniu Sinchevici este unul dintre cei mai tineri parlamentari din istoria Moldovei independente. A ajuns deputat pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate. Politicianul studiază la Facultatea de Științe Politice la o univeristate din Franța. El crede că există viitor pentru tineri în politică, dar asta numai dacă există și din partea cealaltă dorința de a se implica. El crede într-o Moldova fără corupție.

Europa Liberă: Eugeniu Sinchevici, cel mai tânăr deputat din Parlamentul Republicii Moldova, la doar 22 de ani a obținut mandatul de ales al poporului. Este pentru prima oară în istoria tânărului stat Republica Moldova ca un deputat să aibă doar 22 de ani. De ce PAS?

Eugeniu Sinchevici: „De ce PAS? Deoarece PAS reprezintă valorile mele și la momentul în care am intrat în PAS președinte al partidului era Maia Sandu și ea reprezenta toate valorile mele: integritate, lupta contra corupției, stat de drept. Și anume din acest motiv am aderat la PAS.”

Europa Liberă: Legislativul este instituția care se bucură de cea mai mică încredere din partea cetățenilor și deseori anume deputații erau cei care nimereau în vizorul criticilor dure din partea oamenilor simpli. Cum e să schimbi situația, astfel încât să se recâștige încrederea și în această instituție, în parlament?

 

Eugeniu Sinchevici: „Da, până acum la noi parlamentul a fost un loc unde toate înțelegerile se făceau pe sub masă, coalițiile se făceau undeva în cabinete cu așa închisă și ce ieșea de acolo erau niște monstruozități care sărăceau mai apoi țara. E și normal că acum încrederea cetățenilor în instituția parlamentului este joasă, însă parlamentul în orice republică parlamentară este cea mai importantă instituție și în Republica Moldova parlamentul trebuie să fie acest motor care promovează schimbarea și care aduce schimbarea. Eu cred că noi avem o echipă suficient de profesionistă cu care să începem această schimbare în parlament și să avem și un guvern profesionist care să implementeze această schimbare.”

 

Europa Liberă: Schimbarea sistemului nu e un lucru atât de ușor, sunteți conștienți ce responsabilitate și ce povară cade pe umerii legislativului, mai ales că ai amintit că Republica Moldova rămâne a fi un stat unde forma de guvernare este parlamentară?

Eugeniu Sinchevici: „Da, responsabilitatea este enormă, dar aici nu este întrebare că o să fie greu, aici întrebarea e: existăm mai departe ca stat sau nu? Dacă vrem să existăm mai departe ca stat, este nevoie de reforme și este nevoie de reforme acum. De asta noi înțelegem responsabilitatea care este una enormă, înțelegem toate riscurile care sunt și de aceea vom fi maximum atenți cu absolut toate schimbările care vor avea loc, dar, în același timp, și vizionari asupra la ce țară noi vrem și unde vrem să trăim mai departe.”

Europa Liberă: În viziunea unui tânăr politician, ce înseamnă o adevărată reformă, pentru că la un moment dat a devenit un cuvânt de ocară și reforma în Republica Moldova?

 

Eugeniu Sinchevici: „Pentru un tânăr ca mine, reforma înseamnă o schimbare profundă care va aduce țării binele pe termen lung. Eu cred că în primul rând noi trebuie să începem cu reformele pe domeniul justiției, trebuie să ne asigurăm că avem oameni corecți la toate nivelurile, că nu avem corupție, că noi avem toleranță zero față de corupție la toate nivelurile și doar atunci când ne vom asigura că avem toate instituțiile curățate, noi putem să ne mișcăm la niște reforme mai mari care să ne aducă schimbări economice și schimbări în toate celelalte domenii. Deci, trebuie să începem cu justiția și după aceea să mergem mai departe.”

Europa Liberă: Dar experții din domeniul justiției zic că rezultatele unei reforme adevărate în acest sector vor putea fi vizibile abia poate peste un an de zile?

Eugeniu Sinchevici: „Da, așa este...”

Europa Liberă: Voi între timp acolo, în parlament, trebuie să arătați rezultate mult mai devreme?

Eugeniu Sinchevici: „Desigur, angajamentul nostru a fost, de exemplu, pe pensii angajamentul este cât mai devreme să facem această reformă pentru ca pensia minimă să fie de 2.000 de lei. Este un angajament pe care noi ni l-am luat și el o să intre în funcțiune cât de devreme o să fie posibil, însă această reformă nu ține de schimbări sistemice care trebuie să aibă loc, este o schimbare care va face viața oamenilor mai ușoară și, în opinia mea, este un fel de stingere de incendii care ne-au fost lăsate de precedentele guvernări. Iată faptul că noi avem acum pensionari care nu au suficiente resurse pentru existență este rezultatul activității fostelor guvernări. Și noi acum venim doar să rezolvăm această situație și să acordăm oamenilor minimumul de existență. În mod real, scopurile noastre ar trebui să fie mult mai ambițioase, însă pentru prima etapă este necesar să acoperim tot minimumul, să considerăm că oamenii au o viață cât de cât decentă și după aceasta o să mergem la schimbări mai mari, schimbări sistemice, cel puțin așa...”

Europa Liberă: Cel mai probabil, chiar și dacă de la 1 octombrie, așa cum a promis președinta Maia Sandu, se ajunge la concluzia că trebuie majorată pensia, se identifică resurse financiare pentru ca această pensie minimă să fie de 2.000 de lei, aici nemulțumirile oamenilor nu se vor opri, pentru că și cu aceste 2.000 de lei astăzi e greu să-ți închipui cum ai avea o viață decentă.

 

Eugeniu Sinchevici: „Da, este adevărat, însă, în același timp, domeniul este destul din complex din cauză că la noi urmare a faptului că mulți ani suntem un stat sărăcit, tinerii tot plecau și plecau, astfel numărul de angajați care acum revin la numărul de pensionari este mai mic. Pensia desigur că trebuie să fie ridicată, nu doar minimumul necesar, dar să fie poate minimum asigurat un trai decent, însă eu nu sunt expert în macroeconomie...”

Europa Liberă: Da, și trebuie oricum motoarele economiei să pornească. Cel mai probabil, guvernul o să ne spună din moment ce va fi învestită noua componență a executivului și premierul o să spună asupra căror momente o să-și focuseze atenția pentru ca să ajungă și la creșteri în economie, ca să poată fi ridicate pensiile și salariile. Cea mai mare problemă se zice că e resursa umană. Tinerii sunt dornici, acceptă provocările, vor să obțină joburi în Republica Moldova, mai ales în instituțiile statului?

Eugeniu Sinchevici: „Fiecare tânăr ajunge la această decizie. Eu nu atât de demult am absolvit liceul și știu cam ce discuții poartă tinerii. Și imediat când ești în clasa a XI-a, a XII-a se pornesc discuțiile: „Tu ce faci după a XII-a? Dar tu ce faci după a XII-a?” și aici unul spune că vrea în România, altul spune că vrea în altă parte. Mereu apare o dezbatere, că unii vor să rămână în Republica Moldova, iar alții vor să plece. Totuși, ce-i mai bine? Și eu am observat că sunt doi factori în aceste discuții. Primul factor e situația la acest moment, că, sincer vorbind, situația la momentul de față nu-i chiar bună, pentru că salariile sunt mici, infrastructura nu este bine dezvoltată, învățământul în universități nu este atât de calitativ și al doilea factor – așteptările de la viitor. Adică, cum cred eu că va fi situația de mâine? Cel puțin, când eu am absolvit liceul și până nu demult așteptările erau că situația nu are să se îmbunătățească semnificativ în viitorul apropiat, de asta tinerii preferă, uneori, să plece. Însă, dacă noi o să avem reforme destul de serioase, ca să oferim tinerilor cel puțin încrederea că mâine o să fie mai bine, mult mai mulți au să decidă să rămână.”

 

Europa Liberă: Câți din cei de o vârstă cu tine astăzi ar fi gata să accepte o propunere din partea celor care vor veni la guvernare să obțină un job aici?

Eugeniu Sinchevici: „Din clasa mea, undeva 70 la sută au plecat, deja nu mai sunt în Republica Moldova. Dacă ar fi să estimez, eu cred că 20 la sută din ei ar fi gata să revină, dacă ar vedea o oportunitate în Moldova, pentru că tinerii care pleacă din Moldova de obicei sunt acei tineri care învață cel mai bine la școală, care depun cel mai mult efort, care mereu și-au făcut temele pe acasă și ei se tem că tot efortul lor se va pierde dacă ei vor rămâne aici. Din păcate, noi avem situația în care cei mai buni tineri pleacă și noi trebuie cumva să-i convingem pe acei tineri care vin să rămână și pe acei care au plecat să revină.”

Europa Liberă: Tu consideri că ai făcut un sacrificiu că te-ai implicat în politică?

Eugeniu Sinchevici: „Nu, eu nu consider că am făcut un sacrificiu. Eu m-am implicat în politică din dorința mea să realizez o schimbare și nu cred că-i un sacrificiu, e un lucru pe care doresc să-l fac și eu oricum aveam să mă implic în politică, deoarece eu vreau să fac viața oamenilor mai bună și mai bună și aici este mereu loc pentru mai bine.”

Europa Liberă: Dar de ce nu ai rămas în Republica Moldova să faci studii, pentru că mai ești student în Franța?

Eugeniu Sinchevici: „Am avut mereu scopul de a mă implica în politica moldovenească, însă eu am înțeles că studiile pe care le pot obține în Republica Moldova la Facultatea de Științe Politice nu sunt de aceeași calitate de care eu aș putea să le obțin în Franța. De aceea am plecat în Franța, Universitatea Sciences Po este destul de respectată în domeniul științelor politice și acolo am obținut un conținut care o să poată să mă ajute și în Republica Moldova, niște practici internaționale care îmi vor putea fi utile și în Republica Moldova.”

 

Europa Liberă: Dar tu în paralel vei fi deputat și student pe ultima sută de metri?

Eugeniu Sinchevici: „Da. Voi învăța online.”

Europa Liberă: Adică vei fi prezent la ședințele legislativului?

Eugeniu Sinchevici: „La ședințele legislativului voi fi prezent mereu, îmi voi face studiile online.”

Europa Liberă: Deocamdată politica lași să se înțeleagă că este atractivă pentru tine. Dar alte domenii sunt tot atât de atractive, cum ar fi economie, sistemul bancar, investițional, educație, sănătate, multe alte domenii? Și de ce calitatea studiilor e mai proastă în Republica Moldova decât peste hotare?

Eugeniu Sinchevici: „Peste hotare curriculumul și ceea ce se predă tinerilor este în permanență actualizat, este în permanență înnoit și tinerii...”

Europa Liberă: Este ajustat la cerințele timpului?

Eugeniu Sinchevici: „Ajustat la cerințele pieței și tinerii mereu află cea mai recentă informație. Noi la științele politice învățam despre evenimentele care au avut loc chiar zilele trecute, de exemplu, deoarece trebuie mereu să fii la curent cu ce se întâmplă și în instituțiile din Republica Moldova nu este atât de actualizat materialul. Și noi trebuie să depunem un pic de efort ca universitățile să înceapă să învețe tinerii de ceea ce au nevoie acești tineri, ca pe urmă să poată să se angajeze.”

 

Europa Liberă: Tu ai spus că e prioritară reforma justiției, dar poate reforma în educație ar trebui să fie prioritară?

Eugeniu Sinchevici: „Desigur că este nevoie de o reformă și în educație. Dacă este foarte clar cum trebuie să arate o justiție independentă, deoarece este clar pentru toți că nimeni nu trebuie să fie corupt sau nu trebuie să fie tolerată mita, educația este un domeniu în care nu există ceva sigur, un model perfect de educație, deoarece există, de exemplu, modelul finlandez de educație, în care tinerii au rezultate foarte bune, însă învață foarte relaxant, mai prietenește cu profesorii, nu au teme pentru acasă și cam tot aceleași rezultate le au și studenții din Japonia care învață 6 zile pe săptămână, în care ei au câte 10 ore pe zi. Deci, sunt diverse modele de educație și de făcut o reformă în educație este mult mai complex, care trebuie să fie mult mai profund analizat, discutat la nivel de societate și noi ca societate să ne formăm o viziune clară asupra rolului educației în societatea noastră. Și eu cred că noi putem să facem acest lucru, însă va necesita mult mai mult efort.”

Europa Liberă: Ai încercat să discuți cu semeni de-ai tăi care și-au făcut studiile în Marea Britanie, Germania, Statele Unite ale Americii, în alte universități din lume? Ei ar fi gata totuși să revină acasă? Te întrebam ceva mai devreme – în sistemul bancar, în sănătate, în educație ar veni?

Eugeniu Sinchevici: „Să vă spun sincer, răspunsul meu ar fi că 100% sunt gata să revină. Această afirmație se face, probabil, datorită faptului că eu sunt înconjurat de oameni care, mai mult sau mai puțin seamănă cu mine, sunt tot așa doritori să revină în Republica Moldova, însă în cercul meu de prieteni cam toți din cei plecați ar vrea să revină. Ei stau și așteaptă o oportunitate ca să poată contribui la schimbare. Și iată acum poate a venit acest timp și mulți din ei chiar au să revină.”

Europa Liberă: Se consideră că moștenirea politică pe care v-o asumați astăzi este una destul de grea, sunt 30 de ani de independență. Cum vedeți viitorul în următorii 4 ani, astfel încât să nu crească dezamăgirea populației, în primul rând?

 

Eugeniu Sinchevici: „Este adevărat că după 30 de ani de sărăcire a acestei țări acum o să fie un pic greu, o să trebuiască să reconstruim, să schimbăm un pic percepția oamenilor asupra politicului, să schimbăm un pic percepția la justiție, la toate instituțiile statului și asta va dura, însă, în același timp, Republica Moldova este un stat destul de mic și ca număr de populație, și ca suprafață, și de făcut schimbări în Republica Moldova este mult mai ușor decât de făcut aceste schimbări, de exemplu, în România sau în Polonia, sau în Ucraina.”

Europa Liberă: Eu îmi amintesc o declarație pe care o făcea un fost ministru de externe al Marii Britanii, spunând că niciodată nu și-ar fi închipuit că este mult mai greu să conduci un stat mic decât un stat mare. De ce? Pentru că într-un stat mic lumea se cunoaște și chiar sunt relații de prietenie între mulți, pornind de la politică și terminând cu alte domenii.

Eugeniu Sinchevici: „Eu cred că aceasta poate să fie și adevărat, dar, pe de altă parte, nu-i adevărat. Părerea mea e că să conduci un stat mic e mai ușor, din cauză că, de exemplu, Zelenski când a început să facă reformele în Ucraina, din cauză că este un stat mare și la nivel de fiecare regiune este propria conducere, sunt propriile probleme reformele se fac mult mai greu, deoarece este mereu nevoie de un consens național al grupurilor cu interese foarte diferite. Noi avem un stat destul de mic, cu o majoritate absolută a populației care dorește reforme, care dorește îmbunătățirea situației și eu aș spune că 90 la sută din populație, chiar și acei care au votat cu socialiștii sau cu Șor înțeleg că este nevoie de niște reforme pentru ca să pornim economia, să pornim infrastructura. Deci, pe majoritatea subiectelor în Republica Moldova este consens de 90%, fapt care nu este, spre exemplu, în Marea Britanie. Bunăoară, noi înțelegem că trebuie să dezvoltăm domeniul social, aceleași pensii, infrastructură și, respectiv, din acest lucru noi înțelegem că este nevoie de un anumit impozit pe care trebuie să-l plătească toți oamenii și niciun partid acum nu spunea că haideți să scădem din impozite, fapt ce este în Marea Britanie, care nu ar fi de acord să investească atât de mult în infrastructură. Și anume din acest motiv că noi avem o viziune aproape identică cu toți cetățenii asupra modului în care trebuie economic să dezvoltăm țara, acesta este un avantaj enorm.”

 

Europa Liberă: Dar această victorie zdrobitoare a Partidului Acțiune și Solidaritate în aceste alegeri parlamentare anticipate și pentru că s-a făcut abstracție de geopolitică din partea PAS-ului în campania electorală, asta dă de înțeles că geopolitica nu va mai fi pusă în joc în continuare?

Eugeniu Sinchevici: „Adică, ce înseamnă să fie pusă în joc? Dacă să fie pusă în joc, înseamnă că noi să atacăm oponenții că ei sunt de diferită geopolitică, aceasta nu se va întâmpla niciodată. PAS-ul mereu a avut și în programul său de guvernare, și de la formarea partidului obiectivul că este un partid proeuropean și domeniul de bază al politicii externe și va rămâne proeuropean. În același timp, ca și în programul nostru de guvernare, noi trebuie să fortificăm și relațiile noastre cu România, și relațiile noastre cu Ucraina și să avem relații bune și în beneficiul reciproc și cu Federația Rusă, și cu alte state, dar principalul nostru obiectiv o să fie integrarea în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Printre priorități ar trebui să se regăsească și dosarul transnistrean. Iată, tu ai 22 de ani, de la izbucnirea conflictului armat de la Nistru a trecut ceva vreme, acolo a crescut o altă generație, voi aproape că nu ați interacționat, cei de pe malul drept cu cei de pe malul stâng. Cum e posibil să fie rezolvată această problemă transnistreană? Te întreb pe tine, ca un tânăr, și în cât timp crezi că totuși s-ar putea să se identifice o soluție durabilă pentru conflictul transnistrean? Ai fost vreodată la Tiraspol, Bender/Tighina?

Eugeniu Sinchevici: „Da, am fost, am vizitat, am interacționat și cu oamenii de acolo, și cu tinerii de acolo. Și tinerii de acolo nu sunt mult mai diferiți decât tinerii de la noi. Desigur că ei s-au născut deja în regiunea transnistreană.”

Europa Liberă: Așa-zisul „stat al lor”...

Eugeniu Sinchevici: „Ei au crescut cu noutățile de la televizoarele lor, cu mediul acela de propagandă de mulți-mulți ani. Acum nu poți să te atingi de această problemă, de exemplu, cu ciocanul, cumva forțat de-i integrat. Acest lucru va provoca numai daune. În același timp, recent am dat de un articol și nu țin minte exact, dar mi se pare că peste 80% din exporturile din Transnistria se direcționează în Uniunea Europeană și în România, nu în Federația Rusă. Și oamenii de afaceri din regiunea transnistreană înțeleg cine este cel mai mare partener al lor.”

Europa Liberă: Dar acesta e și paradoxul, că producția de acolo penetrează piața comunitară, iar toată politica la nivel înalt acolo, la Tiraspol, așa cum spun ei, e că trebuie să îmbunătățească relația cu Federația Rusă. Până nu demult ei spuneau, în general, că Transnistria trebuie să aparțină Federației Ruse.

 

Eugeniu Sinchevici: „Acum dorința lor de a fi mai aproape de Federația Rusă este un lucru discutabil, deoarece noi nu putem să știm ce își doresc în realitate cetățenii de acolo, noi nu putem să ne asigurăm că ei chiar pot liber și onest să-și expună preferințele lor. Eu cred că dacă noi ne asigurăm că Transnistria nu este un canal de contrabandă, dacă închidem toate căile ilegale de contrabandă în Transnistria și dacă noi ne asigurăm că în continuare oamenii din Transnistria vor vedea că Uniunea Europeană, că valorile europene, sprijinul Uniunii Europene, al României, al Moldovei, atâta timp cât cetățenii de acolo vor vedea acest lucru, eu cred că o să treacă timpul și lucrurile au să se schimbe un pic.”

Europa Liberă: Dar pe care din valorile UE pui tu preț?

Eugeniu Sinchevici: „În primul rând, pe statul de drept și pe instituții, fiecare instituție își face lucrul exact după lege și însăși birocrația europeană care de multe ori este blamată, în același timp, dă dovadă și de o maturitate a instituțiilor. Și așa ar trebui să se întâmple lucrurile, nu ar trebui lucrurile să fie grăbite, ci foarte atent discutate. Deci, statul de drept este în primul rând, în al doilea rând, însăși unitatea aceasta dintre state, fiindcă Uniunea Europeană este deja o comunitate, ar fi bine și noi să facem parte din ea.”

Europa Liberă: Deci, solidaritatea de care s-a dat dovadă inclusiv acum pe timp de pandemie? Cred că la asta ai vrut să te referi.

Eugeniu Sinchevici: „Da, anume la asta am vrut să mă refer, la faptul că atunci când unul dintre state are nevoie de ajutor, celelalte state îl ajută.”

Europa Liberă: Tu te vei regăsi în care comisie parlamentară?

Eugeniu Sinchevici: „Cel mai probabil, eu mă voi regăsi în Comisia educație.”

Europa Liberă: Și ce inițiative legislative ai vrea să promovezi în parlament?

Eugeniu Sinchevici: „Urmează să discutăm și în cadrul comisiei, și deja cu viitorul cabinet care va fi învestit, cu siguranță prioritar va fi să ne achităm de problemele imediate ale tinerilor, problema aprovizionării cu apă potabilă a tuturor copiilor din Republica Moldova, să avem o imagine clară ce facem cu situația igienică, veceurile la școli să nu mai fie în curte. În același timp, ne vom concentra și pe asociațiile de administrare a studenților și a elevilor și cum acestea trebuie să reprezinte real interesele elevilor și ale studenților. Cam acestea vor fi problemele prioritare, dar urmează în scurt timp să fie publicate.”

 

Europa Liberă: Tu mulți ani ai activat în cadrul proiectelor. Câți bani i-ar trebui unui tânăr ca să spună că el se descurcă cu acești bani în Republica Moldova?

Eugeniu Sinchevici: „Acest lucru depinde desigur că de la om la om. Depinde dacă tânărul are nevoie să achite pentru chirie, pentru servicii comunale, dacă trăiește cu părinții sau separat ș.a.m.d. Din experiența mea, undeva 10 mii de lei ar fi un salariu cu care poți trăi...”

Europa Liberă: Mulți spun că le-ar trebui mai mult, până la 20 de mii de lei.

Eugeniu Sinchevici: „Sigur că ar trebui mai mult. Eu spun care-i minimumul cu care unii tineri ar fi acceptat să lucreze. În același timp, eu știu că în Republica Moldova sunt tineri care lucrează și cu 4.000, și cu 5.000 și oricum reușesc să obțină anumite succese. Eventual în Republica Moldova salariile vor crește și un lucru pe care l-am observat e că tinerii noștri au un potențial enorm, în special datorită faptului că majoritatea tinerilor cunosc engleza, ei pot acum să lucreze chiar și din Republica Moldova pe piața internațională foarte ușor și să-și asigure un trai destul de decent. Și desigur că banii care le vor veni din extern vor fi investiți în economia Republicii Moldova și acesta-i încă un plus.”

Europa Liberă: Dar cum înțeleg tinerii să-și facă carieră? De exemplu, până nu demult foarte mulți juni încercau să cumpere note, să cumpere diplome și nu numai la școală, dar și la universități, ca după asta să cumpere poate chiar și un job într-o instituție.

Eugeniu Sinchevici: „Eu nu cred că toți tinerii...”

Europa Liberă: Nu toți, nu trebuie să generalizăm, dar o parte din ei, pentru că mulți întrebau: ce doctori vor trata pacienții, ce juriști vor da dreptate cetățenilor în instanțe? Adică la calitate ne referim.

Eugeniu Sinchevici: „Eu cred că majoritatea tinerilor sunt bine intenționați și chiar vor să învețe bine, dar mereu o să fie oameni, și nu numai tineri, sunt oameni care plătesc mită ca să nu achite impozitele, de exemplu, sau alte șmecherii. Mereu o să se găsească șmecheri care vor încerca să găsească căi prin ocolișuri, însă problema este că există aceste căi de ocolișuri și toate aceste căi ar trebui să fie tăiate ca nici să nu-i poată intra în cap unui tânăr sau oricărei persoane să dea mită și să ocolească legea. Mita la toate nivelurile – și în universitate, și în liceu trebuie să nu mai fie tolerată și dacă un tânăr nici n-o să-și poată închipui să dea mită sau riscul care îl va paște dacă va da mită va fi mai mare decât ceea ce poate să câștige, el nici nu va risca.”

Europa Liberă: Cât de mult contează pentru tineri să aibă repere în societate și cine e modelul tău, de exemplu?

Eugeniu Sinchevici: „Pentru mine a fost mereu important să am un reper și eu cred că tinerii acum la fel au repere diverse, depinde de domeniul lor, bunăoară, oamenii din antreprenoriat au antreprenori ca repere ș.a.m.d. Modelul meu este Maia Sandu, deoarece este un politician integru care se ghidează, înainte de toate, de interesele statului și de integritate și doar în ultimul rând de interesele sale personale. Din acest motiv, Maia Sandu este pentru mine un exemplu.”

Europa Liberă: Și poți să ne spui cine va fi șeful guvernului, șeful parlamentului?

Eugeniu Sinchevici: „Nu, nu pot să vă spun. Joi, adică mâine va avea loc ședința în care vor fi alese organele de conducere...”

Europa Liberă: ...ale legislativului, ca după asta Maia Sandu să purceadă la consultări cu fracțiunile în vederea desemnării candidatului pentru funcția de premier, dar bănuiesc că în fracțiune, în sânul partidului ați discutat deja cine trebuie să ajungă în fruntea acestor două instituții.

Eugeniu Sinchevici: „Da, deja urmează să fie anunțat în public în curând, în următoarele zile.”

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

В Москве прошел показ российского бренда одежды Душегрея

Патрушев назначен помощником президента РФ

В Москве появилось более 1,7 тыс. новых камер фиксации нарушений ПДД

В Сергиево-Посадском семейном центре дети осваивают уникальный метод рисования

Музыкальные новости

Московские медики окажут помощь пострадавшим в Белгороде - Собянин

Аналитики оценили изменение высоты новостроек в городах России за 5 лет

Мужская команда ВК "Тамбов" прошла в полуфинал Чемпионата России

Аналитики оценили изменение высоты новостроек в городах России за 5 лет

Новости России

Михаил Исаев: «Мы живем в великой и суверенной стране, которую возглавляет сильный и независимый лидер, избранный абсолютным большинством россиян»

Более 90 земельных участков выделила Москва для развития социальной и транспортной инфраструктуры за первый квартал 2024 года

Семак подпишет новый контракт с "Зенитом" 25 мая

В Сергиево-Посадском семейном центре дети осваивают уникальный метод рисования

Экология в России и мире

Большинство российских туристов к 2030 году пересядут на этот вид транспорта

В День Пушкина театр кукол «Ульгэр» в райцентре Бурятии: Россия, Культура, Дети

Показ Academy Kaurtseva Fashion Day III 24

Традиции и инновации: Развитие онлайн-казино в Казахстане

Спорт в России и мире

Виктория Азаренко пробилась в четвертьфинал турнира WTA в Риме

Хачанов вышел в третий круг турнира ATP в Риме

Медведев с трудом одолел 121-ю ракетку мира на турнире в Риме

Финалистка юниорского Уимблдона-2023 получила временное отстранение за допинг

Moscow.media

«Байкал Сервис» открыл новый терминал на юго-востоке Москвы

В День Пушкина театр кукол «Ульгэр» в райцентре Бурятии: Россия, Культура, Дети

Портативный ТСД корпоративного класса Saotron RT-T70

При силовой поддержке столичного спецназа Росгвардии задержан домушник, маскировавшийся под курьера службы доставки











Топ новостей на этот час

Rss.plus






Псковичи стали призерами соревнований по вольтижировке в Москве

Опасный министр: экономист Белоусов у руля Армии

Собянин: Почти 800 событий прошло в праздники на площадках «Вместе с культурой»

Как сложилась судьба актёров из фильма «Зимняя вишня»