Добавить новость


World News in Greek


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Formula1: Λεφτά με τη σέσουλα και μισθοί που ζαλίζουν

Ta Nea 

Για αυτό είναι και το πιο ακριβοθώρητο σπορ σε όλο τον κόσμο. Από τις αμοιβές που έχουν κάνει πάμπλουτους τους πρωτοκλασάτους πιλότους έως και τους προϋπολογισμούς που ξεπερνούν και μικρών κρατών για να στηθούν ομάδες.

Από 2 έως και 60 εκατομμύρια ευρώ λαμβάνει κάθε χρόνο ένας πιλότος της Formula 1 και δικαίως. Oπως είχε αναφέρει και ο Λάουντα, δεν είναι και πολύ φυσιολογικοί αυτοί που μπαίνουν σε μονοθέσια για να παίζουν τη ζωή τους κορώνα – γράμματα. Σαφώς, βέβαια, μπορεί να έχει εκμηδενιστεί η θνησιμότητα στις πίστες, όμως παραμένει ένα άκρως επικίνδυνο επάγγελμα. Είκοσι δύο Κυριακές τον χρόνο τρέχουν με 300+ χλμ./ώρα, στρίβουν ξυστά από μπαριέρες και τρέμουν στην ιδέα να χάσουν έστω και για λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου τις αισθήσεις τους!

Πιλότοι από χρυσάφι

Ο Μαξ Φερστάπεν έχει δημιουργήσει μια αμύθητη περιουσία, μιας και κάθε χρόνο λαμβάνει πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια στους λογαριασμούς του. Ο Ολλανδός έχει καταφέρει να απογειώσει τη φήμη του, έχει πάρει παγκόσμια πρωταθλήματα και παραμένει ένα από τα «φαινόμενα» του αθλήματος. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η περιουσία του Φερστάπεν αγγίζει σε αξία τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Η συμφωνία του Ολλανδού με τη Red Bull ξεπερνάει τα 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και έχει ισχύ έως το 2028!

Λεφτά με τη… σέσουλα έχει και ο Χάμιλτον, που το 2025 κατάφερε, με τη μεταγραφή του στη Formula 1, να την εκτοξεύσει! Η παρουσία του στη Ferrari συνοδεύεται με ένα από τα πιο ακριβά συμβόλαια όλων των εποχών. Μόνο τη φετινή σεζόν, ο Χάμιλτον εισέπραξε συνολικά 70,5 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 70 εκατ. αφορούσαν βασικό μισθό – τον υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στη Formula 1 – και 500.000 δολάρια σε μπόνους.

Αλλά και στους θρύλους της πίστας οι μισθοί ήταν εντυπωσιακοί. Οπως ο Αϊρτον Σένα που έφθασε να λαμβάνει 20 εκατομμύρια ετησίως, ήτοι ένα εκατομμύριο σε κάθε αγώνα την περίοδο που η καριέρα του ήταν στο απόγειο!

Κορυφή στις πίστες, κορυφή και στις απολαβές. Ο Μίκαελ Σουμάχερ κέρδιζε περίπου 80 έως 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως (συμπεριλαμβανομένων των χορηγιών, όπως τα 10 εκατ. δολάρια μόνο για το λογότυπο της γνωστής εταιρείας καυσίμων στο καπέλο του).

Ακριβό μου μονοθέσιο

Oι αριθμοί ζαλίζουν και στο κόστος κατασκευής ενός μονοθεσίου. Τα ακριβότερα υλικά, η κορυφαία τεχνολογία και η αψεγάδιαστη αεροδυναμική απαιτεί τα καλύτερα μυαλά που εργάζονται εκατοντάδες ώρες για να στήσουν ένα μονοθέσιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα μόνο το σασί του, αυτό που ονομάζουν carbon, κοστίζει περίπου 609.000 ευρώ. Η μπροστινή αεροτομή που πολλές φορές τη βλέπουμε στα γκραν πρι να γίνεται κομμάτια ύστερα από ένα ατύχημα κοστίζει 129.000 ευρώ, ενώ η πίσω αεροτομή είναι λίγο πιο φθηνή και δεν ξεπερνά τις 70.000 ευρώ. Σαφώς, τα λεφτά τα αξίζει με το παραπάνω το halo, το σύστημα ασφαλείας που έχει σώσει οδηγούς από σοβαρούς τραυματισμούς και το κόστος του ανέρχεται σε 14.600 ευρώ.

Και αν θες να το φουλάρεις; Εδώ, χάνεται η μπάλα αφού το κόστος βενζίνης της Formula 1 κυμαίνεται από 30 έως 500 δολάρια ανά λίτρο και αυτό εξαιτίας της υψηλής έρευνας για την κατασκευή του αλλά και οι μικρές παρτίδες παραγωγής, εξαιτίας των νέων κανονισμών που απαιτούν 100% βιώσιμα καύσιμα. Κάθε ομάδα χρησιμοποιεί περίπου 12.000 λίτρα ειδικών καυσίμων ετησίως. Οπότε, για το φουλάρισμα ίσως μια ομάδα να θέλει να έχει… καβάτζα έως και 6 εκατομμύρια ευρώ!

Читайте на сайте


Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. Абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city
Музыкальные новости
Новости России
Экология в России и мире
Спорт в России и мире
Moscow.media










Топ новостей на этот час

Rss.plus