Мы в Telegram
Добавить новость

«Мирра Андреева ведет себя на корте не по годам взросло»

Сборная России завоевала 38 золотых наград в третий день Игр БРИКС

Массовое ДТП произошло на Тверской улице

«Марионетка Путина!» – пока Дуда клеймил Лукашенко, Шольц фильтровал базар

World News in Greek


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Παλαιστίνη: Οι χώρες που την έχουν αναγνωρίσει πλησιάζουν όσες το έχουν κάνει και για το Ισραήλ

Ta Nea 

Παλαιστίνη
Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία θα αναγνωρίσουν κρατική υπόσταση στην Παλαιστίνη, μειώνοντας το χάσμα με τα κράτη που αναγνωρίζουν το Ισραήλ.
Παλαιστίνη

Η αναγνώριση της κρατικής υπόστασης της Παλαιστίνης από την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία, οι οποίες ανακοίνωσαν πως θα προβούν επισήμως στη συγκεκριμένη ενέργεια στις 28 Μαΐου μειώνει πλέον ακόμα περισσότερο το χάσμα των χωρών που αναγνωρίζουν το κράτος του Ισραήλ, αλλά όχι παλαιστινιακό κράτος.

Συγκεκριμένα μετά την ανακοίνωση των τριών ευρωπαϊκών χωρών, η διαφορά μειώνεται σε λιγότερες από 20 χώρες, καθώς μόλις επικυρωθεί κι επίσημα η απόφαση θα ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των κρατών μελών του ΟΗΕ που αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος σε 146 από τα 193.

Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ αναγνωρίζουν 165 κράτη μέλη του ΟΗΕ, με πιο πρόσφατα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο, τα οποία εγκαθίδρυσαν σχέσεις με το Τελ Αβίβ στο πλαίσιο των συμφωνιών Αβραάμ που υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ στα τέλη του 2020.

Και οι τρεις χώρες έχουν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ δεν υπήρξαν ενδείξεις από την πλευρά τους ότι σχεδιάζουν να υποβαθμίσουν τη σχέση τους με το Ισραήλ και τα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν τόσο την ισραηλινή όσο και την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.

Ωστόσο, υπήρξε αντίδραση από το Ισραήλ, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ, ανακοίνωσε όπως αναφέρει το Newsweek την απόσυρση των πρεσβευτών της χώρας από την Ιρλανδία και τη Νορβηγία «για διαβουλεύσεις» και απείλησε με παρόμοιες «σοβαρές συνέπειες» την Ισπανία αν προχωρήσει στη δική της απόφαση.

Ποιες άλλες χώρες αναγνώρισαν φέτος την Παλαιστίνη

Η κίνηση των τριών ευρωπαϊκών χωρών δείχνει την τάση και τη δυναμική που αναπτύσσεται στην Ευρώπη προς μία τέτοια κατεύθυνση από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, καθώς υπάρχουν αναφορές και για άλλα κράτη, όπως το Βέλγιο, η Μάλτα και η Σλοβενία, που δείχνουν ότι μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Οι περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας αναγνωρίζουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και πολλά κράτη της Δυτικής Ευρώπης δεν το κάνουν.

Οι χώρες που αναγνώρισαν φέτος την Παλαιστίνη είναι οι Μπαχάμες, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, η Τζαμάικα και τα Μπαρμπάντος.

Οι χώρες που αναγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος (Πηγή: Newsweek)

Στην τελευταία ψηφοφορία που τέθηκε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ νωρίτερα αυτό το μήνα, το ψήφισμα που έδινε μία σειρά από δικαιώματα στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης στην Παλαιστίνη, συγκέντρωσε την υποστήριξη των 143 κρατών, ενώ εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αντιτάχθηκαν και 25 απείχαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερες από δώδεκα χώρες που δεν αναγνωρίζουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, όπως η Αυστραλία, η Γαλλία και η Ιαπωνία, υποστήριξαν το μέτρο, ενώ άλλες που ήδη αναγνωρίζουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, όπως η Βουλγαρία, η Σουηδία και η Ουκρανία, επέλεξαν να απέχουν ή, στις περιπτώσεις της Αργεντινής, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Παπούα Νέας Γουινέας, να ψηφίσουν κατά.

Οι ΗΠΑ ήταν το μοναδικό μόνιμο μέλος που ψήφισε κατά της κίνησης αυτής σε προηγούμενη ψηφοφορία στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, χρησιμοποιώντας το βέτο τους για να εμποδίσουν τη διαδικασία της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης να προχωρήσει σε διεθνές επίπεδο.

Η πίεση έχει επίσης αυξηθεί κατά του Ισραήλ για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα και τουλάχιστον εννέα έθνη έχουν αποσύρει τους πρεσβευτές τους από το Ισραήλ, έχουν μειώσει τις σχέσεις τους ή έχουν διακόψει τους δεσμούς τους εντελώς.

Αναγνώριση από το 2011 έως το 2023

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, η πρώτη συμφωνία του Όσλο υπογράφηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1993. Η συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ηγετών είχε σαν αποτέλεσμα την κάθε πλευρά να αναγνωρίζει την άλλη για πρώτη φορά.

Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν επίσης να τερματίσουν τη σύγκρουση που διήρκεσε δεκαετίες. Μια δεύτερη συμφωνία υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 1995. Οι συμφωνίες του Όσλο υποτίθεται ότι θα έφερναν την αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων με τη μορφή ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.

Παλαιστίνιος πρόσφυγας κρατά τη σημαία της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στη Μαδρίτη, Ισπανία, 21 Ιουλίου 2015 (Πηγή: REUTERS/Juan Medina)

Σύμφωνα με τις συμφωνίες του Όσλο, μέχρι τις 4 Μαΐου 1999, υποτίθεται ότι θα υπήρχε μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη. Ωστόσο, το 2000 σηματοδότησε την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα.

Το 2011, παρά την αποτυχία της Παλαιστίνης να ενταχθεί στον ΟΗΕ μετά από εκστρατεία για πλήρη ένταξη, η UNESCO χορήγησε στους Παλαιστίνιους πλήρη ένταξη στον πολιτιστικό οργανισμό του ΟΗΕ, οδηγώντας τις ΗΠΑ στην αποδέσμευση του οργανισμού. Το 2012, η Γενική Συνέλευση ψήφισε υπέρ της αλλαγής του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε «κράτος παρατηρητή μη μέλος» και το 2015, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως μέρος.

Το 2014, η Σουηδία έγινε η πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που αναγνώρισε την Παλαιστίνη.

Αυτές είναι οι χώρες που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη τα προηγούμενα 12 χρόνια:

  • 2023: Μεξικό
  • 2019: Άγιος Χριστόφορος και Νέβις
  • 2018: Κολομβία
  • 2015: Αγία Λουκία
  • 2014: Σουηδία
  • 2013: Αϊτή, Βατικανό
  • 2012: Ταϊλάνδη
  • 2011: Γουιάνα, Περού, Σουρινάμ, Ουρουγουάη, Λεσότο, Νότιο Σουδάν, Συρία, Λιβερία, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Μπελίζ, Δομινίκα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Γρενάδα, Ισλανδία

Αναγνώριση από το 2000 έως το 2010

Οι χώρες που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη κατά την πρώτη δεκαετία του αιώνα μας:

  • 2010: Βραζιλία, Αργεντινή, Βολιβία, Ισημερινός
  • 2009:Βενεζουέλα, Δομινικανή Δημοκρατία
  • 2008:Κόστα Ρίκα, Λίβανος, Ακτή Ελεφαντοστού
  • 2006: Μαυροβούνιο
  • 2005: Παραγουάη
  • 2004:Ανατολικό Τιμόρ

Αναγνώριση από το 1989 έως το 1999

Ακολουθούν τα έθνη που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη κατά την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα:

1998: Μαλάουι

1995: Νότια Αφρική, Κιργιστάν

1994: Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Παπούα Νέα Γουινέα

1992: Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Γεωργία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη

1991: Εσβατίνι1

989:Ρουάντα, Αιθιοπία, Ιράν, Μπενίν, Κένυα, Ισημερινή Γουινέα, Βανουάτου, Φιλιππίνες

1988

Στις 15 Νοεμβρίου 1988, στα πρώτα χρόνια της πρώτης Ιντιφάντα, ο Γιασέρ Αραφάτ, πρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ανακήρυξε την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Η Αλγερία έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την Παλαιστίνη.Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη το έκαναν ως μέρος του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

1988: Λιβύη, Μαλαισία, Μαυριτανία, Μαρόκο, Σομαλία, Τυνησία, Τουρκία, Υεμένη, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Κούβα, Ιορδανία, Μαδαγασκάρη, Μάλτα, Νικαράγουα, Πακιστάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σερβία, Ζάμπια, Αλβανία, Μπρουνέι, Τζιμπουτί, Μαυρίκιος, Σουδάν, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, Αίγυπτος, Γκάμπια, Ινδία, Νιγηρία, Σεϋχέλλες, Σρι Λάνκα, Ναμίμπια, Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Βιετνάμ, Κίνα, Μπουρκίνα Φάσο, Κομόρες, Γουινέα, Γουινέα-Μπισάου, Καμπότζη, Μάλι, Μογγολία, Σενεγάλη, Ουγγαρία, Πράσινο Ακρωτήριο, Βόρεια Κορέα, Νίγηρας, Ρουμανία, Τανζανία, Βουλγαρία, Μαλδίβες, Γκάνα, Τόγκο, Ζιμπάμπουε, Τσαντ, Λάος, Σιέρα Λεόνε, Ουγκάντα, Δημοκρατία του Κονγκό, Αγκόλα, Μοζαμβίκη, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Γκαμπόν, Ομάν, Πολωνία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μποτσουάνα, Νεπάλ, Μπουρούντι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Μπουτάν, Δυτική Σαχάρα.

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

NBC: Военные США в конце мая нанесли удар по сомалийскому лидеру ИГ* Мумину

«Марионетка Путина!» – пока Дуда клеймил Лукашенко, Шольц фильтровал базар

"Не доверяйте Китаю!": Правду о том, как запугивали людей в пандемию, раскрыли через 3 года

Ситуация не повторится. Центробанк поставил точку в вопросе дефицита долларов

Музыкальные новости

Владимир Путин, Дмитрий Медведев, Анатолий Голод: признание Нато надо применить!

Группа Metallica даст виртуальный концерт в Fortnite 22 июня

Площадь пожара в здании у метро «Динамо» в Москве составляет 400 квадратов

Военные следователи Тихоокеанского флота продолжают работу по постановке бывших мигрантов на воинский учет

Новости России

«Марионетка Путина!» – пока Дуда клеймил Лукашенко, Шольц фильтровал базар

"Не доверяйте Китаю!": Правду о том, как запугивали людей в пандемию, раскрыли через 3 года

«Мирра Андреева ведет себя на корте не по годам взросло»

Массовое ДТП произошло на Тверской улице

Экология в России и мире

Массовыми патриотическими акциями отметили День России на заводах АО "Желдорреммаш"

Назван российский город, откуда в Турцию срочно увеличивают число рейсов, впервые поставив широкофюзеляжный самолет Airbus 330

Магазин "Стильпарк" в новой концепции открылся в Москве

Курорт «Горячинск» поддерживает «Балет на Байкале. Бурятия»

Спорт в России и мире

Овечкин, Яковлев, Фридзон и Мыскина сыграли в падел-теннис в Турции: «Победила дружба»

Дзюба заявил, что был бы теннисистом уровня Сафина

Медведев и Сафиуллин сыграют в паре на турнире в Галле

Рублёв и еще два российских теннисиста не сыграют на Олимпиаде в Париже

Moscow.media

Всегда на связи: проводная гарнитура Fstyler FH150U от A4Tech

Жители Екатеринбурга в День России вывесили баннеры против точечной застройки

Любимый кроссовер Kia снова в России по привлекательным ценам. Они приятно удивят.

Росгвардейцы обеспечили охрану общественного порядка в День поселка Вербилки











Топ новостей на этот час

Rss.plus






NBC: Военные США в конце мая нанесли удар по сомалийскому лидеру ИГ* Мумину

«Марионетка Путина!» – пока Дуда клеймил Лукашенко, Шольц фильтровал базар

Синоптики пообещали москвичам облачную погоду и до +28 градусов 16 июня

Сборная России завоевала 38 золотых наград в третий день Игр БРИКС