Мы в Telegram
Добавить новость

Команды Госинспекции по недвижимости выиграли гран-при в проекте «Технолидеры Москвы»

"Июнь, июль и август подложат нам всем свинью": синоптики дали новый прогноз на лето

ПРОТИВ РОССИИ ГОТОВИТСЯ "ПРЕВЕНТИВНЫЙ УДАР" ИЗНУТРИ? "ЦЕННЫЕ СПЕЦИАЛИСТЫ" НЕ СКРЫВАЮТ СВОИ НАМЕРЕНИЯ

Что произошло 26 апреля в истории Якутии

World News in Greek


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Μεγάλη έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες και το περιβάλλον - Τι επιλέγουν πλέον οι Ελληνες

Ta Nea 

Τα δύο τρίτα των καταναλωτών  εμφανίζονται πρόθυμοι να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες για περιβαλλοντικούς λόγους, με πολλούς  από αυτούς να  δηλώνουν ότι  θα ήθελαν λιγότερη σπατάλη τροφίμων  στο σπίτι

Πρόθυμοι να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες επιλέγοντας τρόφιμα τα οποία επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον είναι οι  δυο στους τρεις καταναλωτές  της  Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάμεσα τους και οι Έλληνες, με το 60.6% των Ελλήνων μάλιστα  να  συμφωνεί με την παροχή κινήτρων στους αγρότες  για πιο αειφορική παραγωγή τροφίμων. Αυτό είναι το κύριο εύρημα της έρευνας που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC)  μαζί με την ΕΚΠΟΙΖΩ και άλλα  έντεκα   μέλη της σε  ισάριθμες  χώρες της ΕΕ και  παρουσιάζουν σήμερα κατ΄ αποκλειστικότητα  στην Ελλάδα «ΤΑΝΕΑ».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε,  στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2019 από  το  BEUC, (Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών),  για να διερευνήσει τις απόψεις  των καταναλωτών για τα αειφόρα τρόφιμα. Όπως προκύπτει οι  καταναλωτές τείνουν να υποτιμούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δικών τους διατροφικών συνηθειών, αν και υπάρχει κάποια συνειδητοποίηση σχετικά με τον αντίκτυπο των διατροφικών συνηθειών γενικά. Είναι ενδεικτικό ότι συνολικά, όσον αφορά τα τρόφιμα, οι καταναλωτές θεωρούν  το «βιώσιμο» κυρίως ως συνώνυμο  του φιλικού προς το περιβάλλον (δηλαδή χωρίς ΓΤΟ και φυτοφάρμακα) και τοπικής παραγωγής.

Περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές δηλώνουν ότι οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα έχουν κάποια επιρροή (42,6%) ή πολλή επιρροή (16,6%) στις διατροφικές τους συνήθειες.  Ωστόσο η  τιμή των προϊόντων, η έλλειψη πληροφοριών και η πρόκληση του εντοπισμού βιώσιμων επιλογών τροφίμων καθώς και η περιορισμένη διαθεσιμότητά τους είναι τα κύρια εμπόδια για βιώσιμη διατροφή.

 Λιγότερη σπάταλη και πιο «φιλικά τρόφιμα»

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα δύο τρίτα των καταναλωτών  εμφανίζονται πρόθυμοι να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες για περιβαλλοντικούς λόγους, με πολλούς  από αυτούς να  δηλώνουν ότι  θα ήθελαν λιγότερη σπατάλη τροφίμων  στο σπίτι, να αγοράζουν περισσότερα εποχιακά φρούτα και λαχανικά και να τρώνε περισσότερα φυτικά τρόφιμα. Ωστόσο σύμφωνα με την έρευνα  η μείωση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων ή η δαπάνη περισσότερων χρημάτων για βιώσιμα παραγόμενα τρόφιμα είναι  κάτι περισσότερο από πρόκληση για τους καταναλωτές.

Ενδεικτικό της  τάσης που διαμορφώνεται είναι  επίσης ότι   περισσότεροι από τους τέσσερις στους δέκα καταναλωτές δηλώνουν ότι είτε έχουν σταματήσει να τρώνε κόκκινο κρέας είτε ότι το έχουν μειώσει λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών.  Όμως παρόλα αυτά με τα επίπεδα κατανάλωσης κόκκινου κρέατος στην ΕΕ να είναι πολύ υψηλότερα από τη συνιστώμενη πρόσληψη για βέλτιστη υγεία του ανθρώπου και του πλανήτη,  και θα πρέπει να καταβληθούν ακόμα  περισσότερες προσπάθειες για την προώθηση της αλλαγής συμπεριφοράς αφού ένας στους τρεις  δηλώνει πως   δεν επιθυμεί να μειώσει την κατανάλωση και να    περιορίσει  στη  διατροφή του το κόκκινο κρέας. Την ίδια ώρα  όμως  πάνω από το ένα τρίτο των καταναλωτών (38,9%)  είναι έτοιμο να  υποστηρίξει κανονισμούς που θα υποχρεώνουν τους αγρότες και τους παραγωγούς τροφίμων να πληρούν πιο αυστηρά πρότυπα βιωσιμότητας ενώ ακόμα περισσότεροι (53%) συμφωνούν ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους αγρότες (π.χ. μέσω επιδοτήσεων) για να παράγουν τρόφιμα  με πιο βιώσιμο τρόπο.

Ζητούν περισσότερη πληροφόρηση

Σύμφωνα με την έρευνα το βέβαιο είναι  ότι οι  περισσότεροι καταναλωτές (57%) θέλουν οι πληροφορίες βιωσιμότητας να είναι υποχρεωτικές στις ετικέτες τροφίμων αν και η ιδέα της φορολόγησης λιγότερο βιώσιμων τροφίμων δεν είναι πολύ δημοφιλής στους καταναλωτές  με μόνο  ένα στους  τέσσερις  να συμφωνεί ότι τα λιγότερο βιώσιμα τρόφιμα θα πρέπει να φορολογούνται περισσότερο. Τέλος, οι καταναλωτές μέσα από τις απαντήσεις τους στην έρευνα φαίνεται να  αναμένουν από τις κυβερνήσεις τους να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην προώθηση της βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων ενώ επιθυμούν επίσης την ΕΕ να εμμείνει  στους στόχους που έχει θέσει για τη βιωσιμότητα των τροφίμων, ανεξάρτητα από το αν άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο κάνουν το ίδιο ή όχι.

Μάλιστα το 84% όσων συμμετείχαν στην έρευνα  πιστεύει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις δεν κάνουν αρκετά  για να ενθαρρύνουν ή να προωθήσουν την βιώσιμη κατανάλωση των τροφίμων, όπως δημόσιες εκστρατείες ενημέρωσης, κίνητρα κλπ. Καθώς η πανδημία COVID-19 άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει  γρήγορα τις διατροφικές  προτιμήσεις και συνήθειες , η έρευνά  - που διενεργήθηκε μερικούς μήνες πριν από το ξέσπασμά της - δείχνει ότι οι καταναλωτές είχαν ήδη  εκφράσει τη διάθεση για πιο βιώσιμες διατροφικές επιλογές.   Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο θα διαρκέσουν αυτές οι τάσεις όπως η μαγειρική στο σπίτι ή η αυξημένη ζήτηση για τρόφιμα τοπικής παραγωγής είναι βέβαιο ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και στην ΕΕ θα πρέπει να επενδύσουν στις τάσεις αυτές αξιοποιώντας τες στις περιπτώσεις που μπορούν να  συμβάλλουν σε ένα πιο ανθεκτικό και βιώσιμο σύστημα τροφίμων.

Άλλωστε οι  μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των νοικοκυριών της ΕΕ  έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούνται από την κατανάλωση τροφίμων, ενώ η θέρμανση των κτιρίων και οι  μετακινήσεις ακολουθούν, κυρίως με την χρήση ιδιωτικού αυτοκινήτου . Όπως δηλώνει η Πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ , του φορέα που συμμετείχε στην Έρευνα από την πλευρά της Ελλάδος,  κυρία  Ελένη Αλευρίτου “ η ανάγκη αλλαγής του τρόπου παραγωγής τροφίμων και όλης της πορείας τους μέχρι την κατανάλωση, είναι κοινά αποδεκτή. Αλλά, χρειάζεται να συμφωνήσουμε με ποιο τρόπο  θα γίνει  αυτός ο μετασχηματισμός.

 

Είναι σημαντικό το ότι τα 2/3 των ευρωπαίων καταναλωτών είναι πρόθυμα  να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες για χάρη του περιβάλλοντος. Η έρευνά μας προσδιόρισε προς  ποια κατεύθυνση επιθυμούν να γίνουν οι αλλαγές. Τώρα, είναι στο χέρι των εθνικών κυβερνήσεων να ενεργήσουν κατάλληλα ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον και να ανταποκριθούν στις επιθυμίες των πολιτών τους, εφαρμόζοντας στο ακέραιο την Στρατηγική ‘από το αγρόκτημα στο πιάτο’. Αλλά δεν θα  καταφέρουν  μόνοι τους το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα  αν δεν υπάρξει, συνεργασία όλων των συντελεστών παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων… μόνο ‘έτσι θα διαμορφώσουμε εις το διηνεκές, το μέλλον του γένους των ανθρώπων..”

 Έξι στους δέκα Έλληνες  λένε ναι στην  υποχρεωτική  αναγραφή πληροφοριών αειφορικού χαρακτήρα στην ετικέτα των τροφίμων

Τι δείχνει  όμως η έρευνα  για τους Έλληνες καταναλωτές   σε σχέση με αυτούς των υπολοίπων έντεκα χωρών που συμμετείχαν σε αυτή;  Αναφορικά με τη υποχρεωτική αναγραφή πληροφοριών αειφορικού χαρακτήρα στην ετικέτα των τροφίμων το υψηλότερο ποσοστό  αποδοχής σημειώνεται στην Αυστρία με 68.0%, ενώ και η χώρα μας βρίσκεται αρκετά ψηλά με ποσοστό 61.3%  με το χαμηλότερο ποσοστό εμφανίζει η Ολλανδία, με 43,2%.

Στην Ελλάδα το 40,8% συμφωνεί με την επιβολή αυστηρότερων περιβαλλοντικών προδιαγραφών στους αγρότες με το  υψηλότερο ποσοστό  αποδοχής να  σημειώνεται στην Ιταλία με 54.5% .Στη Σλοβακία   το ποσοστό   είναι στο  39.2% ενώ χαμηλά βρίσκεται  το Βέλγιο και η Ολλανδία με ποσοστά αποδοχής 28.9% και 20.9% αντιστοίχως. Η ευαισθησία των ελλήνων καταναλωτών για την βιωσιμότητα των τροφίμων προκύπτει και από το γεγονός ότι το 60.6% συμφωνεί με την παροχή κινήτρων στους αγρότες  για πιο αειφορική  παραγωγή τροφίμων  , με το   υψηλότερο ποσοστό  αποδοχής  να καταγράφεται  στην Σλοβενία με 63.4% και το χαμηλότερο στην Ολλανδία με 37%.

Διαφωνεί με την υψηλότερη φορολόγηση και επομένως την ακριβότερη τιμή των τροφίμων που επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον  το 60.1% των Ελλήνων,  ενώ το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Ιταλία, με 34,5%. Διαφωνεί επίσης με την απόσυρση από τα ράφια των τροφίμων που επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον στην Λιθουανία, το  58.6%  με το χαμηλότερο ποσοστό να παρουσιάζει η  Ιταλία(35.1%),  ενώ στη  Ελλάδα το ποσοστό των διαφωνούντων είναι στο  40,3%.

Αντί κόκκινου κρέατος

Επίσης δέχεται να αντικαταστήσει  την κατανάλωση  κόκκινου κρέατος με φυτικής προέλευσης τρόφιμα, όπως όσπρια, ’ μπιφτέκια’  και άλλα, ελάχιστα επεξεργασμένα ( βραστά, λαδερά, γιαχνί), στην Ιταλία, το 75.1%  ενώ  στην Ελλάδα  το 49.1%  και αρνείται να αντικαταστήσει  την κατανάλωση  κόκκινου κρέατος ως εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών με όπως έντομα και παράγωγά τους (στην Ελλάδα  το   85,7%  και στην Ιταλία το 65.5% ), με κρέας παρασκευασμένο στο εργαστήριο - από καλλιέργεια κυττάρων(το υψηλότερο ποσοστό άρνησης σημειώνεται στην Σλοβακία, με 79,3% και το χαμηλότερο στην Ολλανδία, με 54,2%.

 

Στην Ελλάδα είναι 74,5%), με φυτικά υποκατάστατα κρέατος, παρασκευασμένα μόνο από συστατικά που δεν περιέχουν Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς ( υψηλότερο ποσοστό  άρνησης σημειώνεται στην Σλοβακία, με 55.7% και το χαμηλότερο στην Πορτογαλία, με 27%, ενώ  Ελλάδα είναι 42.5%), με φυτικά υποκατάστατα του κρέατος, παρασκευασμένα  από συστατικά που  περιέχουν Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (το υψηλότερο ποσοστό  άρνησης σημειώνεται στην Ελλάδα με 82.3% ενώ το χαμηλότερο στην Ολλανδία, με 54.4%)Τέλος διαφωνεί με την άποψη ότι η   Ευρωπαϊκή  Ένωση δεν θα έπρεπε να είναι πιο ενεργητική όσον αφορά τις βιώσιμες πολιτικές για τα τρόφιμα, εκτός εάν άλλες χώρες, όπως η Κίνα ή οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο, στην Γερμανία  το  64.1%  ενώ Ολλανδία με 41.1%. Στην χώρα μας το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο  57.8%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 11 χώρες   (Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία,  Λιθουανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία,  Σλοβενία)  τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2019 από 12 οργανώσεις καταναλωτών  με συντονισμό του BEUC:   Επιμελητήριο Εργασίας-Αυστρία,  Test Achats/Test Aankoop-Βέλγιο, vzbv-Γερμανία, ΕΚΠΟΙΖΩ και ΚΕΠΚΑ-Ελλάδα, Altroconsumo- Ιταλία, OCU-Ισπανία Lietuvos vartotojų organizacijų aljansas-Λιθουανία), Consumentenbond- Ολλανδία, DECO-Πορτογαλία,Spoločnosti ochrany spotrebiteľov-Σλοβακία, Zveza Potrošnikov Slovenije-Σλοβενία). Διενεργήθηκε διαδικτυακά τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2019 από εξειδικευμένη εταιρεία σε πάνω από 11.000 καταναλωτές ( 903 στην Ελλάδα, 465 άνδρες, 438 γυναίκες), ηλικίας 18-74 ετών και  στους στόχους της ήταν να διερευνήσει τις  αντιλήψεις , προτιμήσεις  αλλά και τις προσδοκίες των καταναλωτών ως προς την βιώσιμη κατανάλωση τροφίμων, τα εμπόδια που συναντούν, τα μέτρα που νομίζουν ότι πρέπει να ληφθούν προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η επιλογή τροφίμων που επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον

Η έρευνα είναι διαθέσιμη την ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://www.beuc.eu/publications/beuc-x-2020-042_consumers_and_the_transition_to_sustainable_food.pdf

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Ru24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Ru24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Ru24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Ru24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

Путин потребовал сократить время пути на поезде от Москвы до Ростова

Виталий Чикачев о работе съезда Российского союза промышленников и предпринимателей

Капремонт дома 1902 года постройки завершился в Тверском районе

Нижегородские педагоги могут принять участие в Форуме классных руководителей

Музыкальные новости

Выставка работ победителей фотоконкурса «Созвездия "Семья"»

Блогера Ивлееву оштрафовали на 50 тыс рублей за дискредитацию российской армии

Музей – завод «СырКультПросвет» открылся в Угличе

Более 100 студентов посетило СЛД Курск в рамках акции «Неделя без турникетов»

Новости России

Студентка из Асбеста победила в областном чемпионате профмастерства

РИА «Новости»: в деле замминистра обороны Иванова появятся новые подозреваемые

В Свердловской области цены на загородном рынке растут несмотря на снижение спроса

Стартовал международный детский конкурс AI Challenge

Экология в России и мире

Самые нежные образы на эту весну

Олимпиада по финансовой грамотности МГУ проходит при поддержке СберСтрахования жизни

Более 100 студентов посетило СЛД Курск в рамках акции «Неделя без турникетов»

Выставка работ победителей фотоконкурса «Созвездия "Семья"»

Спорт в России и мире

Медведев остался лучшим среди россиян в обновлённом рейтинге ATP, Рублёв — восьмой

Камбэком обернулся матч вундеркинда из России перед стартом Еленой Рыбакиной в Мадриде

Арина Соболенко призналась в том, что не любит женский теннис

Хромачёва и Бабош выиграли турнир WTA в Руане в парном разряде

Moscow.media

Шапки женские вязаные на Wildberries, 2024 — новый цвет от 392 руб. (модель 466)

ТСД SAOTRON RT-T50: высокопроизводительный терминал сбора данных промышленного класса

ТОП-3 события Б5Групп в 2023 году

В Белогорском районе Республики Крым проведен рейд по бывшим мигрантам











Топ новостей на этот час

Rss.plus






Что произошло 26 апреля в истории Якутии

Как на Среднем Урале будет проходить акция «Бессмертный полк-2024»

Певец из Ульяновска попал в аварию, чудом выжил и написал трек

РИА «Новости»: в деле замминистра обороны Иванова появятся новые подозреваемые