Στο Παρίσι με το βλέμμα στο καλώδιο και στη νέα γεωπολιτική
Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη διεθνή Σύνοδο Κορυφής για το Διάστημα, που πραγματοποιείται αυτό το διήμερο με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν, και συνδιοργανώτρια τη Γερμανία, με τον οποίο θα έχει και μια διμερή συνάντηση, ενώ θα παρακαθήσει στο δείπνο που θα παραθέσει στο Μέγαρο των Ηλυσίων προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν. Η ελληνική παρουσία σε επίπεδο Πρωθυπουργού δεν αφορά, βεβαίως, μια αμιγώς τεχνολογική ή επιστημονική συζήτηση.
Θα γίνει και πεδίο ανακοινώσεων αφού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr, ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη συμμετοχή του έλληνα επιστήμονα δρος Ανδριανού Γολέμη σε επερχόμενη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το Διάστημα, βλέπετε, εξελίσσεται σε κρίσιμο πεδίο στρατηγικού ανταγωνισμού, με άμεσες προεκτάσεις στην άμυνα, την ασφάλεια, τις επικοινωνίες και την τεχνολογική αυτονομία.
Η σύνοδος, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από περίπου 120 χώρες, πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη αναζητά μεγαλύτερη αυτονομία στις κρίσιμες τεχνολογικές υποδομές και επιχειρεί να διαμορφώσει τους κανόνες της νέας διαστημικής πραγματικότητας. Για την Αθήνα, η συμμετοχή εντάσσεται και στον ευρύτερο σχεδιασμό ενίσχυσης του διεθνούς αποτυπώματος της χώρας σε ζητήματα άμυνας και τεχνολογίας. Και αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς ο Πρωθυπουργός βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε έναν ευρύτερο διπλωματικό κύκλο επαφών, με σταθμούς την Αίγυπτο, το Παρίσι και το Καστελλόριζο. Παράλληλα, η ατζέντα με τον ίδιο τον Μακρόν είναι κρίσιμη για το ζήτημα του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου κι Ισραήλ, ένα θέμα που έχει μπει στην κορυφή και της τουρκικής ατζέντας.
Η διαγραφή απελευθερώνει…
Νέα παρέμβαση είχαμε χθες από την πλευρά των υποστηρικτών του Αντώνη Σαμαρά, αυτή τη φορά από τον Ακη Γεροντόπουλο, πρώην υφυπουργό Εξωτερικών και ευρωβουλευτή της ΝΔ, ο οποίος επέλεξε να τοποθετηθεί ανοιχτά για την κόντρα μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και του Κυριάκου Μητσοτάκη και την επόμενη ημέρα της δεξιάς παράταξης.
Μιλώντας με ιδιαίτερα αιχμηρό ύφος (στο Mega News 104.6) ο Γεροντόπουλος υποστήριξε ότι η ίδια η δημόσια αντιπαράθεση της ΝΔ και του Μητσοτάκη με τον Σαμαρά λειτουργεί τελικά υπέρ του τελευταίου, αποδίδοντάς του τη δυνατότητα να εκφράσει την κοινωνική δυσαρέσκεια, με απεύθυνση και εκτός του παραδοσιακού κόσμου της ΝΔ. Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, ήταν η προσωπική του τοποθέτηση για τον Πρωθυπουργό. «Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να ηγηθεί άλλο αυτής της χώρας», είπε, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται μεν στην πρωθυπουργία, αλλά τη συνδέει και με τη μελλοντική ηγεσία της ΝΔ. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο Σαμαράς δεν αποχώρησε μόνος του από το κόμμα, αλλά διεγράφη από τον Μητσοτάκη, άρα πλέον είναι ελεύθερος να κινηθεί πολιτικά όπως κρίνει.
Ξεκίνησε τις συναντήσεις
Διόλου τυχαία, ο Σαμαράς, χωρίς πολλές ανακοινώσεις και ταρατατζούμ, έχει ήδη ανοίξει κύκλο συναντήσεων με παράγοντες και επαφές με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, που θυμίζουν το κανονικό πρόγραμμα ενός αρχηγού κόμματος. Είχε, ας πούμε, χθες μια συνάντηση εργασίας με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕ), προκειμένου να ενημερωθεί για τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο. Δεν έμεινε μόνο σε αυτό, όμως, αλλά τους παρουσίασε τις δικές του θέσεις για τον πρωτογενή τομέα, δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις και να κρατήσουν μόνιμο ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Θα δει πολύ κόσμο, μου λένε, μέχρι και τα εγκαίνια των νέων γραφείων του στη Σόλωνος, που θα είναι κάτι ως ανεπίσημο λανσάρισμα του νέου κομματικού φορέα.
Ξηλώνει τα πατώματα
Αλλο Βρυξέλλες, άλλο Αθήνα. Ο λόγος για τα χαλασμένα σανίδια στο γραφείο του πρώην αντιπροέδρου της Κομισιόν και νυν υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαργαρίτη Σχοινά. Εκείνα που είχε πει στους συνεργάτες του, αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα, να τα αφήσουν όπως είναι για να του θυμίζουν πόσα πράγματα χρειάζονται να διορθωθούν. Τελικά ήρθε η ώρα και τα σανίδια επισκευάστηκαν! Μια συμβολική κίνηση ομαλοποίησης της κατάστασης που παρέλαβε στον οδό Αχαρνών έπειτα από μια βεβαρημένη περίοδο – ΟΠΕΚΕΠΕ κ.λπ. Βέβαια τα προβλήματα προφανώς δεν εξαφανίστηκαν διά μαγείας και ο Σχοινάς έχει πολλή δουλειά μπροστά του. Ομως στο επιτελείο του θεωρούν ότι πλέον μπορούν να πουν πως «γυρίσαμε σελίδα», αφού έχει επανέλθει μια σχετική κανονικότητα, μετά ένα μεγάλο διάστημα αναταραχής. Στο υπουργείο, άλλωστε, όπως λένε, η συζήτηση έχει αρχίσει να μεταφέρεται όλο και περισσότερο στην επόμενη ημέρα και σε όσα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα εν όψει και της νέας ΚΑΠ που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα. Αν μη τι άλλο, είναι αισιόδοξοι…