Γονικές παροχές με… πατημένο γκάζι
Με το γκάζι πατημένο συνεχίζουν οι γονικές παροχές και οι δωρεές, με τα φορολογικά έσοδα να καταγράφουν άλμα 63,12% τον Μάιο. Την ίδια ώρα, διαφορετική είναι η εικόνα στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι εισπράξεις από τον φόρο μεταβίβασης κινούνται πτωτικά.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον Μάιο του 2026 αποτυπώνουν δύο διαφορετικές τάσεις. Από τη μία, οι γονικές παροχές και οι δωρεές εξακολουθούν να ενισχύουν τα φορολογικά έσοδα, με το υψηλό αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού να λειτουργεί ως ισχυρό κίνητρο για μεταβιβάσεις περιουσίας. Από την άλλη, οι φόροι που βεβαιώνονται από αγοραπωλησίες ακινήτων εμφανίζουν κάμψη, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη αντίστοιχη υποχώρηση του αριθμού των συναλλαγών.
Ειδικότερα, τον Μάιο οι φόροι και τα τέλη που βεβαιώθηκαν από δωρεές και γονικές παροχές ανήλθαν σε 6,82 εκατ. ευρώ, από 4,18 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2025. Μέσα σε έναν χρόνο τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 63,12%.
Ισχυρή παραμένει η αύξηση και στο πεντάμηνο. Την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2026 οι φόροι από δωρεές, γονικές και λοιπές παροχές διαμορφώθηκαν σε 18,71 εκατ. ευρώ, έναντι 15,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2025, καταγράφοντας αύξηση 23,1%.
Φόρος μεταβίβασης
Στον αντίποδα, χαμηλότερα κινήθηκαν τον Μάιο τα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων. Από τις μεταβιβάσεις οικοδομών και οικοπέδων βεβαιώθηκαν φόροι συνολικού ύψους 53,12 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 4% σε ετήσια βάση. Στις αγοραπωλησίες κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων ο φόρος μεταβίβασης που βεβαιώθηκε διαμορφώθηκε στα 44,64 εκατ. ευρώ, από 45,89 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2025, καταγράφοντας πτώση 2,7%. Μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση στα οικόπεδα και τα αγροκτήματα. Οι φόροι μεταβίβασης διαμορφώθηκαν σε 8,48 εκατ. ευρώ, έναντι 9,43 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας μείωση 10,1%.
Η εικόνα, πάντως, αλλάζει όταν η σύγκριση γίνεται σε επίπεδο πενταμήνου. Από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο του 2026 οι βεβαιωμένοι φόροι από μεταβιβάσεις κτιρίων και οικοπέδων ανήλθαν σε 246,81 εκατ. ευρώ, από 235,91 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2025. Πρόκειται για αύξηση 4,6%, η οποία μεταφράζεται σε 10,9 εκατ. ευρώ περισσότερους βεβαιωμένους φόρους.
Ωστόσο, η μείωση των βεβαιωμένων φόρων μεταβίβασης δεν σημαίνει αυτομάτως ότι πραγματοποιήθηκαν λιγότερες αγοραπωλησίες ακινήτων. Και αυτό γιατί ένα μέρος των συναλλαγών στην κτηματαγορά πραγματοποιείται χωρίς φόρο μεταβίβασης. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι η αγορά πρώτης κατοικίας, για την οποία προβλέπεται απαλλαγή μέχρι συγκεκριμένα όρια αξίας, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του αγοραστή και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.
Κληρονομιές
Στο μέτωπο των κληρονομιών, τον Μάιο οι φόροι και τα τέλη που βεβαιώθηκαν ανήλθαν σε 15,51 εκατ. ευρώ, έναντι 14,97 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2025. Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους τα σχετικά έσοδα έφθασαν τα 61,86 εκατ. ευρώ, από 61,35 εκατ. ευρώ πέρυσι.νο γκάζι