Добавить новость

А не нужно было скакать. Погостили и хватит

Еще 17 народных троп благоустроили в Орехово-Зуеве

Арбалетчики из Солнечногорска победили на областных соревнованиях

Городские службы работают в усиленном режиме из-за непогоды в Москве

World News


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Tuia: află tot ceea ce trebuie să știi despre plantarea și îngrijirea acestei plante veșnic verzi

Ești în căutarea unor plante pentru gardul viu din frumoasa ta grădină? Deși ai mai multe variante la dispoziție, dacă vei opta pentru tuia, atunci ai garanția că ai ales un conifer impunător. Care are un aspect puternic, dar extrem de elegant.  Prima întrebare este, desigur, cum și când se...

The post Tuia: află tot ceea ce trebuie să știi despre plantarea și îngrijirea acestei plante veșnic verzi appeared first on casamea.ro.

Ești în căutarea unor plante pentru gardul viu din frumoasa ta grădină? Deși ai mai multe variante la dispoziție, dacă vei opta pentru tuia, atunci ai garanția că ai ales un conifer impunător. Care are un aspect puternic, dar extrem de elegant.  Prima întrebare este, desigur, cum și când se plantează tuia, acea plantă supranumită pomul vieții?

De ce să alegi tuia?

Tuia, cunoscută și sub denumirea de copacul vieții. Este utilizată pentru realizarea gardului viu în grădinile nord-americane și europene. Aceasta oferă o intimitate bună a spațiului. Darr mai mult, dă grădinii tale un caracter natural și frumos.

Acest conifer, tuia, este foarte popular datorită proprietăților sale consistente:

  • Este o plantă robustă și sănătoasă
  • Se potrivește în toate stilurile posibile de grădină
  • Nu necesită îngrijiri speciale.
  • Formează un gard viu foarte compact.

Când trebuie plantată tuia?

Tuia poate fi plantată cel mai bine primăvara sau toamna( august- septembrie). Însă noile rădăcini se formează mult mai bine atunci când este plantată în primele luni ale anului( aprilie- mai).

Anumiți specialiști menționează faptul că tuia poate fi plantată pe tot parcursul anului.  Însă nu este recomandabil să faci acest lucru într-o zi când temperaturile sunt sub zero grade

Dacă optezi pentru a planta în grădină noi plante de tuia, este esențială formarea în timp util a unor noi rădăcini. De aceea, acestea trebuie achiziționate cu o rădăcină destul de dezvoltată. Altfel pot apărea primele semne de uscare în timpul iernii.

Este important ca atunci când cauți tuia de vânzare, pentru a o planta în grădina ta, să alegi doar exemplare în ghivece. Acestea dezvoltând rădăcini și frunze de o calitate excelentă. Iar datorită depozitării pe termen lung în solul de turbă. Dar și a locației optime, aceste plante au rădăcini puternice și ferme, ce vor rezista și se vor dezvolta foarte bine în grădina ta.

 Cum plantezi un gard viu de tuia?

Spre deosebite le plantele cu creștere liberă, atunci când tuia se plantează pentru formarea unui gard viu, ea trebuie plantată relativ dens. Deoarece măsurile de tăiere păstrează plantele mult mai mici decât ar face-o dezvoltarea naturală.

Tuia trebuie plantată când solul este moderat umed. De aceea este necesar să se aștepte până când condițiile de plantare sunt favorabile

În continuare, vor fi menționați toți pașii necesari pentru plantarea tuiei:

  • Înainte de a planta tuia, trebuie săpat un șanț. Ccare este de două ori mai lat decât bila de rădăcină a plantei și la fel de adânc.
  • Pentru început, se scoate solul vegetal și se lasă departe.
  • Trebuie curățat solul de bolovani, pietre, buruieni, rădăcini sau bulgări groși de pământ
  • În șanțul format se adaugă un strat de material care formează humus, precum materiale organice bine putrezite( compost de grădină sau gunoi de grajd)
  • Dacă bilele de rădăcină ale plantelor de tuia sunt foarte uscate, acestea trebuie udate înainte de plantare. Pentru acest lucru, rădăcinile se pun în apă și se păstrează acolo până nu se mai formează bule de aer.
  • Unele rădăcini mai groase trebuie slăbite, în cazul în care au fost apăsate foarte strâns în ghiveci. Însă, acestea nu trebuie tăiate sau rupte!
  • Așază plantele de tuia în groapa de plantare. Acestea nu trebuie plantate prea adânc, ci ar trebui să fie la același nivel față de sol, cum erau în ghiveci.
  • Rotește fiecare plantă astfel încât partea cea mai frumoasă să fie îndreptată în față, apoi mergi înapoi aproximativ 3 metri pentru a vedea dacă planta este dreaptă și perpendiculară pe sol.
  • Dacă este nevoie, se pot monta anumiți stâlpi de sprijin, pentru a ajuta la dezvoltarea favorabilă a plantei. În momentul în care ai garanția că planta și-a dezvoltat rădăcina, aceste suporturi pot fi eliminate
  • Distribuie rădăcinile tuiei în gaură și acoperă rădăcina cu sol. Încearcă să nu lași găuri de aer în interior, apoi acoperă aproximativ 3 cm inferiori ai trunchiului cu sol.
  • Exercită o presiune mică în jurul tulpinii, iar dacă solul este foarte uscat, un strat gros de mulci de scoarță de 8-10 cm grosime și 30-50 cm lățime ajută la menținerea umidității.

În anumite locații expuse, poți proteja plantele de tuia nou plantate cu un paravânt, ce poate fi realizat dintr-o

  • folie de plastic perforată,
  • pânză,
  • materiale textile dense
  • din lemn.

În primul an, nu este recomandat să se taie tuia, căci plantele trebuie să își formeze rădăcinile și au nevoie de toată puterea pentru a se dezvolta.

Care este cea mai bună locație pentru tuia?

Plantele de tuia necesită locații însorite și bine ventilate. Căci acolo se pot dezvolta cel mai bine și repede. Totuși, solul trebuie să fie bine udat și îmbogățit cu îngrășăminte. Mai ales în primii ani de la plantare.

Tuia crește în orice sol bine drenat( nisipos sau argilos). Dar trebuie să fie și bogat în nutrienți. De asemenea, se dezvoltă bine în soluri

  • acide,
  • neutre
  • ușor bazice, iar valorile de pH adecvate pentru această plantă sunt între 6-8.

Această plantă nu se dezvoltă bine în solurile prea uscate sau mlăștinoase și slab drenate.

Principalii dușmani ai tuiei sunt vânturile uscate și soarele fierbinte. De aceea, trebuie luate anumite măsuri de precauție în locurile expuse. Pentru a evita pierderile de apă prin evaporare.

Un gard viu format din tuia nu tolerează umbra completă. Și trebuie să te asiguri că primește lumina directă a soarelui din când în când.

Cum protejezi tuia după plantare?

Cele mai frecvente daune și pierderi ale plantelor de tuia se datorează lipsei de apă. Dar și vântulului uscat sau soarelui puternic. Nu numai că solul trebuie păstrat umed în permanență, dar plantele de tuia ar trebui să fie și spălate ocazional, în timpul serii.

Udă noile plante de tuia la fiecare două zile.

În primele două săptămâni de la plantare, iar apoi, pentru încă două săptămâni, la fiecare trei zile. După prima lună de la plantare se pot uda doar o dată pe săptămână. Cu excepția cazului când vremea este foarte caldă și uscată.

Este recomandat să ții cont de toate aceste aspecte. Căci și foarte multă apă este nepotrivită, rădăcinile plantei sufocându-se din cauza lipsei de aer.

Utilizarea necorespunzătoare a pesticidelor, supra-fertilizarea sau impacturile mecanice duc adesea la deteriorarea plantei. În special la gardurile de tuia tăiate, ajungându-se la pierderea plantelor întregi sau moartea ramurilor individuale.

 

 

The post Tuia: află tot ceea ce trebuie să știi despre plantarea și îngrijirea acestei plante veșnic verzi appeared first on casamea.ro.

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

Суд обязал законсервировать главный дом усадьбы «Шарапово» в Чехове

А не нужно было скакать. Погостили и хватит

Городские службы работают в усиленном режиме из-за непогоды в Москве

Инфекционист Поздняков: крупных вспышек ботулизма не было уже 30 лет

Музыкальные новости

В аэропорту Пулково задержали девять рейсов и отменили еще два

В рейтинге развития Тамбовская область за 2023 год опустилась на три места

Почти 40 пар поучаствовали в турнире по конкуру на Кубок Гагарина в Щелкове

В "Атомайз" рассказали о смарт-контракте как главной составляющей ЦФА

Новости России

Городские службы работают в усиленном режиме из-за непогоды в Москве

А не нужно было скакать. Погостили и хватит

ФПК «Гарант-инвест» впервые построит коммерческий объект за счет облигаций

В Москве достраивают дом по реновации в Котловке

Экология в России и мире

Звуковые щетки для детей RL 035 Kids Pink от Revyline в онлайн-магазине Ирригатор.ру в Екатеринбурге

Сказка театра Ульгэр в Бурятии «Волшебный платок бабушки Дари» - это захватывающее путешествие в мир волшебства - Театр и Цирк, Культура и Концерт, Россия и Дети:

Волосы не выпадают, они стали гуще, а на лице разгладились морщины. Затрачивать можно 5 минут на массаж затылка, лба и головы

Smena SS-2024

Спорт в России и мире

Самсонова поддержала Андрееску после победы над ней в финале турнира в Хертогенбосхе

Людмила Самсонова не отдала голландскую траву // Она продолжила серию российских побед на теннисном турнире в Хертогенбосе

Теннисисты Медведев и Рублев сохранили позиции в рейтинге ATP

Россиянка Людмила Самсонова выиграла турнир WTA в Хертогенбосе

Moscow.media

Кинотеатр GOS-FILM: твой гид в мире фильмов

Храм Преображения Господня в Коммунарке

Башенный комплекс "Ний" (Ингушетия)

Бесплатный билет в музеи Зеленоградска от «ПАРАDOX» и BelkaCar











Топ новостей на этот час

Rss.plus






Инфекционист Поздняков: крупных вспышек ботулизма не было уже 30 лет

Арбалетчики из Солнечногорска победили на областных соревнованиях

Городские службы работают в усиленном режиме из-за непогоды в Москве

Суд обязал законсервировать главный дом усадьбы «Шарапово» в Чехове