Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nde restorasyon sürecinde ilerleyen çalışmaları ve planlanan düzenlemeleri yerinde görmek amacıyla müzeyi ziyaret etti. Yüklenici firma yetkilileriyle bir araya gelerek çalışmaların geldiği son durum hakkında bilgi alan Başkan Görgel, işlerin planlanan takvime uygun bir şekilde ilerlediğini ifade etti.
Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nin, Kahramanmaraş için büyük bir kültürel öneme sahip olduğuna dikkat çeken Başkan Görgel, müzenin şehrin kültürel kimliğini yansıtan önemli bir sembol olduğunu vurguladı. Başkan Görgel, 6 Şubat depremleri sonrasında yapının büyük hasar gördüğünü belirterek, “Dulkadiroğlu ilçemizde bulunan ve 250 yıllık tarihe sahip Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzemiz, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığımızla yürüttüğümüz proje kapsamında binamızın restorasyonunu gerçekleştiriyoruz. 210 milyon TL’lik yatırımla bu tarihi yapıyı aslına uygun bir şekilde yeniden inşa ediyoruz.
Ekipler çok hızlı bir çalışma yürütüyor. 12 aylık bir iş takvimi var” şeklinde konuştu.
Başkan Görgel, restorasyon tamamlandığında Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nin sadece bir müze olarak değil, aynı zamanda Kahramanmaraş için önemli bir kültür ve sosyal merkezi olacağına da vurgu yaptı. Başkan Görgel, müzenin kütüphane olarak da kullanılacağını ve çevre düzenlemelerinin bu amaca uygun şekilde yapılacağını belirtti. “Dulkadiroğlu ilçemizde gençlerimizin ders çalışıp vakit geçirebilecekleri, kafeteryası, konferans salonu ve bahçesiyle önemli bir sosyal tesis olacak. Destekleri için Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy ve ekibine teşekkür ediyoruz. İnşallah çalışmalarımızı hızla tamamlayarak Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzemizi şehir ve ülke turizmine tekrar kazandırmış olacağız. Kahramanmaraş’ımıza hayırlı olsun” ifadelerini kullandı. Başkan Görgel, müzenin tamamlanmasıyla birlikte bu tarihi mekanın, Kahramanmaraş’ın kültürel yaşamına önemli katkılarda bulunacak ve şehri ziyaret eden yerli ve yabancı turistler için önemli bir çekim merkezi haline geleceğini sözlerine ekledi.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, şehirde ulaşımı daha modern ve erişilebilir bir hale getirmek için yol yatırımlarına tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda, Kuzey Çevre Yolu’nu mevcut çıkışından Kılavuzlu Köprüsü’ne bağlayacak alternatif yol projesi üzerinde yoğun bir çalışma yürütülüyor. Yol Yapım, Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirilen proje kapsamında, bölgeye toplam 6 kilometrelik bir arter kazandırılıyor. Alternatif yol çalışmaları etaplar halinde sürdürülürken, projenin toplam maliyeti 100 Milyon TL’yi aşıyor. Doğu - batı yönlü ulaşımı rahatlatacak ve trafik yoğunluğunu azaltacak olan bu yol, aynı zamanda şehir içi bağlantıların daha akıcı bir şekilde sağlanmasına katkı sunacak.
Bölgede yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen ve teknik ekiplerden son durum hakkında bilgi alan Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, akabinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Görgel, şehir genelinde yol yatırımlarının artarak devam ettiğini ve son 8 ayda toplamda 1 Milyar TL’yi aşan yol yatırımının şehre kazandırıldığını belirtti.
6 Şubat depremlerinin ardından şehir genelinde başlatılan altyapı seferberliği, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin hummalı çalışmalarıyla devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde şehre sağlanan 12 milyar TL’lik maddi destekle, şehirde hem yeni altyapı hatlarının inşası hem de mevcut hatların bakım ve onarımı büyük bir titizlikle yürütülüyor. KASKİ Genel Müdürlüğü ekipleri, depremin ardından oluşan zararları en aza indirmek ve altyapıyı güçlendirmek amacıyla şehir genelinde kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Çalışmalar kapsamında, mevcut altyapı hatlarının yenilenmesi, onarımı ve temizlik faaliyetleri hızla devam ederken, aynı zamanda yerleşim bölgelerine yeni altyapı hatları kazandırılıyor.
Sürdürülen altyapı temizlik çalışmalarını değerlendiren Başkan Görgel, “Yeni içmesuyu, kanalizasyon ve yağmursuyu altyapısı inşa ediliyor, şehrimize yeni arıtma tesisleri kazandırıyoruz. Yaklaşık 100 yıllık altyapı sorununu çözecek yatırımlarımızın yanı sıra mevcut hatların da bakımını aralıksız sürdürüyoruz” dedi.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Başkan Fırat Görgel öncülüğünde şehrin alt ve üstyapı yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda, kadınlara yönelik önemli bir sosyal hizmet alanı daha şehre kazandırılıyor. Kuveyt Fonu’nun finansal desteğiyle hayata geçirilen Kadın Rehberlik, Dayanışma ve Kariyer Merkezi’nin inşası büyük bir hızla ilerliyor. Yaklaşık 60 Milyon TL’lik dev bir yatırımla inşa edilen bu modern tesis, kadınların eğitimden sosyalleşmeye kadar birçok alanda ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanıyor. Merkezin bünyesinde; derslik, atölye, seminer salonları ve sosyal etkinlik alanları yer alacak.
Büyükşehir Belediyesinin bu önemli yatırımı, şehrin sosyal altyapısını güçlendirmekle kalmayıp, kadınların toplumsal hayatta daha aktif bir şekilde yer almalarına destek olacak. Kadın Rehberlik, Dayanışma ve Kariyer Merkezi’nin 2025’in ilk çeyreğinde hizmete açılması planlanıyor.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat depremlerinin ardından hasar gören tarihi yapıları yeniden ayağa kaldırmak için başlattığı restorasyon çalışmalarını hızla sürdürüyor. Bu kapsamda, şehrin önemli simgelerinden biri olan ve Milli Mücadele kahramanı Arslan Toğuzata (Arslanbey) tarafından konut olarak kullanılan tarihi konağın restorasyonunda da önemli bir ilerleme kat edildi. Dulkadiroğlu ilçesi Kurtuluş Mahallesi’nde yer alan tarihi konak, uzman ekipler tarafından titizlikle restore ediliyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, Arslanbey Konağı’ndaki restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek son
durum hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Başkan Görgel, “Yaşadığımız depremin ardından tarihi yapılarımızı da bir bir ayağa kaldırıyoruz. Milli mücadele kahramanlarımızdan Arslanbey’in konut olarak kullandığı tarihi konak da bunlardan bir tanesi. Yaklaşık 150 yıllık bu konağın restorasyonu 6 Şubat depremlerinden önce tamamlanmak üzereydi ancak asrın felaketinde tekrar hasar aldı. Ekiplerimiz hasar tespitinin ardından konağın restorasyonuna yeniden başladı ve tamamlanmak üzere. Yaklaşık 25 Milyon TL’lik bir yatırım” diye konuştu.
Arslanbey Konağı’nın çok yönlü hizmet vereceğini de sözlerine ekleyen Başkan Görgel, “Bu projemizle hem şehrimizin önemli bir yapısını turizme kazandırmış olacak hem de bu konağımızı kadın kooperatiflerimizin eliyle gastronomi merkezine dönüştürmüş olacağız. İçerisinde butik restoran ve kadın kooperatiflerimizin ürünlerinin satışının yapılacağı ofisler olacak. Kadınlara yönelik çeşitli atölyeler de yine tarihi konağımızda gerçekleştirilecek” dedi.
Kasap Hali’nde gerçekleştirilecek projenin de detaylarını paylaşan Başkan Görgel, “Kasap Hali’ni de ayağa kaldırıyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla bölgedeki 70 iş yerinin cephe iyileştirmesini gerçekleştireceğiz. Bu çalışma Kültür Yolu projemizin de önemli bir ayağı olacak. Kısa sürede buranın ihalesi tamamlanacak. Hızlıca Kasap Hali’mizi de tarihi bölgeye yakışır bir görünüme kavuşturmuş olacağız” ifadelerini kullandı.