Добавить новость

"Поступили новые данные". Синоптики неожиданно изменили прогноз на февраль

Над американским посольством в Москве подняли флаг США

Путин назвал Си Цзиньпина своим дорогим другом

Озвучен план работ по развитию адаптивного спорта в Тульской области



Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Artık kendi ilacımızı üretiyoruz

Dünya genelinde milyonlarca insanın yaşamını kaybettiği Kovid-19 salgını, sağlık alanında önemli gelişmelerin de yaşanmasını sağladı. Türkiye’nin ilaç ve tıbbi cihaz üretiminde önemli bir eşiği salgın sürecinde atladığını belirten Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Dr. Asım Hocaoğlu, “Ülkemizde ilaç ithalatına bağımlılığın azaltılması amacıyla, yerli ilaç üretim kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalar başladı. Bu çalışmalar kapsamında salgın sürecinde Kovid-19’a yönelik yerli ilaç üretimi için AR-GE ve üretim tesisleri kuruldu. Gelinen noktada Türkiye, yerelleşme çalışmalarının katkısıyla 2020 yılında 2.2 milyar kutuya düşen ilaç pazarı hacmini yüzde 21,36 artışla 2.67 milyar kutuya çıkardı. Değer bazlı 7.18 milyar dolar olan ilaç pazarımız ise yüzde 30,22 artışla 9.35 milyar dolara yükseldi” dedi.

TESİSLER KAPANINCA TALEP ARTTI

2020 yılında tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 salgınının ilaca olan talebi artırdığını hatırlatan Hocaoğlu, “Salgının başlangıcında tedarik zinciri ciddi şekilde kesintiye uğrarken, dünya genelinde üretim tesislerinin kapanmasına ve lojistik sorunlara yol açtı. Özellikle Asya’dan gelen tıbbi malzemeler ve ilaç hammaddeleri tüm ülkeler için tedarik sorunlarına neden olmuştu. Salgının en yoğun yaşandığı günlerde dünya genelinde yaşanan enflasyonist ortam, enerji fiyatlarında meydana gelen artış, ilaç etkin maddesi, yardımcı madde, ambalaj maliyeti ve lojistik masrafları ile döviz kurunda yaşanan değişiklikler ilaç sektörünün faaliyetlerini etkilese de halk sağlığı temelinde ülkemizde üretim çalışmaları devam etti. Ayrıca, TÜSEB, yerli PCR test kitlerinin geliştirilmesi ve üretimi için çeşitli kurumlar ve şirketlerle işbirliği yaptı. Bu çabalar, pandeminin başlarında Türkiye’nin test kapasitesinin artmasına ve yurt dışı bağımlılığının azaltılmasına yardımcı oldu” şeklinde konuştu.

AR-GE TESİSLERİ KURULDU

Bu süreçte ilaç ithalatına bağımlılığın azaltılması amacıyla çalışmalara başlandığını hatırlatan Hocaoğlu, “Yerli ilaç üretim kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalar başlarken, bu çalışmalar kapsamında Kovid-19 salgınında yerli ilaç üretimi için AR-GE ve üretim tesisleri kuruldu. Türkiye, aynı zamanda Kovid-19 aşılarını temin etme ve üretme çabalarını da hızlandırdı. Türkiye ilaç pazarının büyüklüğü, 2002’de 3,9 milyar TL iken 2023’te 222,4 milyar TL’ye ulaştı. 2023 yılında Ülkemizde 2,76 milyar kutu ilaç pazara arz edilmiş, bunun 2,5 milyar kutusu yerli üretim tesislerimizde üretilerek halkımızın kullanımına sunulmuştur” ifadelerini kullandı. 2024 itibarıyla kullanılan ilaçların kutu bazında yüzde 91’inin Türkiye’de üretildiğini anlatan Hocaoğlu, ilaçların değer bazında yüzde 57’si ülkemizde üretildiğini anlattı.

Üretime dayalı politikalar

  1. Benzer gelişmelerin tıbbi cihaz sektöründe de yaşandığını aktaran Hocaoğlu, “2002 yılında 64 milyon dolarlık ihracat ile ülkemizdeki tıbbi cihaz alanında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 11 iken 2019 yılında yaklaşık 640 milyon dolarlık ihracat ile bu oran yüzde 32 seviyesine ulaştı.. Pandemi ile birlikte ülkemizdeki üretim alanında hızlı aksiyon alınması sonucunda hem ülke içi hem de ülke dışı ihtiyacı karşılama noktasında iki yıl gibi kısa bir sürede tıbbi cihaz ihracatında kayda değer bir artış yaşandı.2021 yılında 1,4 milyar doların üzerinde ihracat ile ülkemizdeki tıbbi cihaz alanında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 55 seviyesine ulaştı. Salgın sürecinde dünyanın en gelişmiş ülkelerinde dahi durma noktasına gelen sağlık hizmetinin tüm vatandaşlarımıza aksatılmadan sunulması hatta birçok ülkeye tıbbi cihaz gönderilerek yardımda bulunulması, ülkemizin bu alanda ulaştığı gücün önemli bir göstergesi, üretime dayalı oluşturduğumuz politikaların sonucudur” ifadelerine yer verdi.


Aile hekimleri doğrudan tetkik isteyebilecek

Ellerinize çok dikkatli bakın: İngiliz dermatolog eklem ağrısı ve titremeye dikkat çekip tüm belirtileri tek tek sıraladı

Bakan Memişoğlu'ndan aile hekimi açıklaması: Biz hastalık bakanlığı değiliz

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

Нижегородская область подключается к проекту по обслуживанию граждан в МФЦ с использованием биометрии

С Лавровым шутки плохи: Министр на пальцах объяснил Мирзояну, что будет после "развода" с Россией

Двухэтажный поезд «Аврора» за месяц перевез более 90 тыс. пассажиров

Путин назвал Си Цзиньпина своим дорогим другом

Музыкальные новости

Собянин назвал самые популярные павильоны в Музейном городе ВДНХ

AI Певица. Создание AI Певицы. AI Певец. AI Артист.

«Какого массажиста потеряла страна!» Митя Фомин рассказал Анфисе Чеховой о своих приключениях в Америке

Shot: в Москве гражданин США устроил погром в кафе в день инаугурации Трампа

Новости России

Озвучен план работ по развитию адаптивного спорта в Тульской области

Лавров посетит с визитом Армению после переговоров

"Поступили новые данные". Синоптики неожиданно изменили прогноз на февраль

Путин назвал Си Цзиньпина своим дорогим другом

Экология в России и мире

Макароны могут нести опасность: как не допустить отравления, рассказал гастроэнтеролог Садыков

Ремикс Песни. Создание ремикса Песни. Создание Хитового ремикса песни.

Стоматолог клиники «Мегастом» Татьяна Ильина: эрозия зубов и ее причины

Джиган сделал Оксане Самойловой сюрприз стоимостью более 22 миллионов рублей: видео

Спорт в России и мире

Русские девушки взяли реванш за финал Олимпиады-2024. Холодная месть Андреевой и Шнайдер в жаркой Австралии

Паула Бадоса одолела Кори Гауфф в четвертьфинале Открытого чемпионата Австралии.

«Сучка». Уроженка Москвы отреагировала на поражение от Касаткиной на Australian Open

Джокович вышел в четвертый круг Открытого чемпионата Австралии

Moscow.media

Более 230 работодателей Москвы и Московской области получили субсидии за трудоустройство новых сотрудников по программе субсидирования найма

Звук, который дает преимущество: новая игровая гарнитура Bloody G565

Быт эвенов в Якутии

Названы улицы Екатеринбурга, на которых в ближайшие месяцы запретят стоянку











Топ новостей на этот час

Rss.plus






Лавров посетит с визитом Армению после переговоров

Врач Шевчук рассказала, когда расческа может вызвать аллергию

С Лавровым шутки плохи: Министр на пальцах объяснил Мирзояну, что будет после "развода" с Россией

Путин назвал Си Цзиньпина своим дорогим другом