Arnavutluk’taki Dünya Bektaşi Merkezinin lideri Baba Mondi olarak bilinen Edmond Brahimaj, İsrail basınından The Jerusalem Post Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.
belirten Baba Mondi, söyledi.
Baba Mondi, diye konuştu.
İsrail ziyaretini de anlatan Baba Mondi, "İsrail'i ziyaret ettiğimde iki şey beni çok etkiledi. Birincisi misafirperverlikti. Bir kardeş ve bir arkadaş olarak karşılandım. İkincisi tüm kutsal mekanları ziyaret ettim. Buraların ve onlara inananların pozitif enerjisini aldım. Aşırılıkçılardan değil, Allah’a inanan, kutsal kitapların esaslarına göre yaşayanlardan bahsediyorum" ifadelerini kullandı.
'Baba Mondi'nin daha önce yaptığı açıklamalarındaki FETÖ izi; İsrail ve Soros'la olan bağlantıları daha önce de gündeme gelmişti.
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın "Bektaşi Devleti" projesini kamuoyuna duyurduğu tarihin, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un Arnavutluk ziyaretinden hemen sonra gelmesi dikkat çekmişti.
Baba Mondi başta olmak üzere Arnavut Bektaşiler'inin, Siyonistlerle yakın temaslar kurduğu ve karşılıklı ziyaretlerden birlikte fotoğraf vermeyi önemsedikleri biliniyor. Fotoğraflar, İsrail ordusu ve Arnavutluk Hahamlığı'nın sosyal medya hesaplarından paylaşılıyor.
Baba Mondi meselesinin yeni bir mesele olmadığını, girişimin İsrail’in Yugoslavya’nın dağılmasının ardından yürüttüğü 25 yıllık bir politikanın ürünü olduğunu, girişimin ABD-İsrail güdümlü olduğunun altını çizen İHH İnsani Yardım Vakfı Mütevelli üyesi Araştırmacı–Yazar Osman Atalay, Arnavutluk’ta kurulmak istenen Vatikan modeli Bektaşi Devleti hakkında şu açıklamalarda bulunmuştu:
George Soros'un oğlunun Açık Toplum Vakfı vasıtasıyla Arnavutluk'ta yoğun faaliyetleri olduğu biliniyor.
Baba Mondi, geçtiğimiz aylarda Bektaşi Tarikatı'nın tam egemen bir varlık olarak kurulmasına yönelik girişimi memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdiği açıklamasında vurgusu dikkat çekti.
Baba Mondi şu ifadeleri kullandı:
Bu hamle, Tarikat'ın küresel dinler arası diyaloğu teşvik etme ve dünya çapında şiddet içeren aşırıcılığın yükselişine karşı koyma konusundaki rolünü güçlendirmesini sağlayacak.
FETÖ'nün "dinler arası diyalog" adı altında diğer inançlara mensup din adamları ile bağlantı kurarak kendilerini tanıttığı, özellikle Hristiyan ve Musevi kuruluşlarla ortak proje geliştirdiği biliniyor.
Arnavutluk'ta yapılan son nüfus sayımı verilerine göre, yaklaşık 2 milyon 400 bin olan toplam nüfusun yaklaşık 115 binini Bektaşiler oluşturuyor. Bu projenin hayata geçmesi ve beklenildiği gibi Bektaşilik 'bir din' olarak tanımlanması durumunda Arnavutluk'ta Müslümanlar nüfus bakımından ilk kez yüzde 50'nin altına düşecek.
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Alevi Federasyonu Başkanı Zeynel Abidin Koç, Alevi-Bektaşi inancının din devleti ile bağdaşmayacağını ifade etti. Koç, "Bizler Türkiye'de yaşayan Aleviler olarak laiklikten yana tavrımızı sürdürüyoruz. Bektaşilik, Türkiye kaynaklı bir inanç sistemi. Fakat Arnavutluk'ta da 115 bin kadar Bektaşi yaşıyor. Bu da Arnavutluk nüfusunun yüzde 5'ini kapsıyor. Böyle bir devlete neden ihtiyaç duyulduğunu tam anlamış değilim. Türkiye'deki Bektaşilik bunun içine dahil midir yoksa Arnavutluk için genel bir durum mudur? Biz inanç temelli bir devleti hiçbir zaman tasvip etmiyoruz" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün, tvnet canlı yayınında, Arnavutluk'ta devlet eliyle kurulacağı söylenen Vatikan tipi 'Bektaşi Devleti'ne ilişkin, "Vatikan neyse o. Tam bir teokratik devlet kurmak bu" diyerek Balkanlardaki Müslüman varlığına dikkat çekti. Öğün, "Avrupa'da bir İslam, Müslüman varlığı var. Avrupalılara göre, Balkanlarda İslamiyet demek evinin mühim odalarından biri işgal altında demektir. Başka bir isim bulmak suretiyle Bektaşilik... İslam gibi gözüküyor falan ama bildiğiniz manada değil. Orada başka bir din gibi... Bu kimin işine yarar? Bu Avrupa'yı İslamsızlaştırma meselesinin bir önemli ayağı olabilir" ifadelerini kullandı.
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, geçtiğimiz ay başkent Tiran'da 109 dönümlük bir arazi üzerine "Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti" olarak adlandırılacak bir oluşum kuracaklarını, bu yapının planlarını yakın gelecekte açıklayacağını bildirdi.
ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından The New York Times (NYT) gazetesine açıklamalarda bulunan Başbakan Rama, yeni devletin amacının Arnavutluk'un gurur duyduğu hoşgörülü bir İslam anlayışını teşvik etmek olduğunu belirterek, "Bu hazineye, yani dini hoşgörüye sahip çıkmalıyız ve bunu asla hafife almamalıyız" değerlendirmesinde bulundu.
Küçük bir istihbarat birimi kurulacak yeni devletin ordu, sınır muhafızları ve mahkemeye sahip olmayacağını kaydeden Rama, pasaport renginin yeşil olacağını ancak pasaport almaya kimin uygun olacağı gibi detayların üzerinde çalışılması gerektiğini kaydetti. Rama, bunun bir mülkiyet meselesi olmadığını, manevi bir mesele olduğunu ifade etti.
Uluslararası avukatlar da dahil olmak üzere hukuk uzmanlarından oluşan bir ekip, yeni devletin egemen statüsünü tanımlayan bir yasa tasarısı hazırlıyor. Tasarının Rama’nın iktidardaki Sosyalist Partisi tarafından kontrol edilen Parlamento tarafından onaylanması gerekiyor.
“Allah hiçbir şeyi yasaklamaz; bu yüzden bize akıl verdi” diyen Baba Mondi’nin devletinde alkol yasağı uygulanmayacak, kadınların istedikleri gibi giyinmelerine izin verilecek ve hiçbir yaşam tarzı kuralı konmayacak. “Bir devleti hak ediyoruz. İslam hakkında gerçeği söyleyen biziz” diyen Baba Mondi, ülke nüfusunun yarısını oluşturan Müslümanların tamamının Bektaşi olduğunu da öne sürüyor.
'Bektaşi Devleti' projesinde FETÖ, İsrail ve Soros izi: Küreselciler Arnavutluk'ta ne planlıyor?
Arnavutluk'a Vatikan tipi Bektaşi Devleti
Bektaşi Devleti projesinin teo-politik arka planı
Avrupa'yı İslamsızlaştırma projesi: Bektaşi Devleti fikrinin arkasında kimler var?