Добавить новость

Конец карьеры? К чему приведёт Витаса проблема с глазами

CNN Türk: в граничащей с Сирией турецкой провинции упал снаряд

Найдены самые дорогие дома для краткосрочной аренды в разных регионах России

Пенсионер отстоял квартиру в Москве у аферистов



Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Çok kutuplu küresel düzenin aktörleri Satranç tahtasından Go’ya

İşgalci güç İsrail’in Gazze’de 11 ayı aşan bir süredir devam eden soykırım politikası, ABD öncülüğünde 2. Dünya Savaşı sonrası kurulan ekonomik ve siyasi düzenin meşruiyetinin topyekun sorgulanmasına sebep oldu. Washington’ın, Soğuk Savaş döneminde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ile oluşturduğu iki kutuplu sistem, 1989’da Berlin Duvarı’nın yıkılması ve 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla sona erdi. Washington’ın “Tarihin sonu” ilan ettiği bu dönem, esas anlamıyla ABD destekli Batı küresel düzeninin düşüşe geçişinin de başlangıcını oluşturdu. ABD, karşısında kendisini dengeleyecek bir gücün bulunmaması halini, fincan dükkanına girmiş bir fil gibi değerlendirdi. Geride kalan 33 yıllık dönemde dünyamız birçok ekonomik kriz, yıkıcı bölgesel savaşlar, işgaller, derin bir göç problemi ve küresel bir pandemiyi yaşadı. Tüm bu kriz alanlarını tetikleyen ya da oluşturan güç ise yine ABD’den başkası değildi. 23. Yıldönümünü birkaç gün önce geride bıraktığımız 11 Eylül saldırılarına ABD’nin verdiği cevap, elinde çekiç olan birisinin çevresindeki her şeyi çiviye benzetmesinin ötesine geçemedi.


GÜÇ BOŞLUĞUNU DOLDURMA MÜCADELESİ

ABD, son 20 yılda, küresel bir sıklet düşüşü eğilimine girerken, doğanın kanunu kendisini bir kez daha göstermeye başladı. Washington’ın dünyayı krizler sarmalına soktuğu ve güç boşluğu oluşturduğu dönemde, Çin, Rusya, Brezilya, Hindistan, Güney Afrika ve Türkiye gibi birçok devlet attıkları adımlarla yeni bir küresel sistemin temellerini atmak için harekete geçti. Umur Tugay Yücel’in, “Amerikan Gücünün Gerilemesi ve Yükselen Güçler” adlı geniş kapsamlı eseri bu yeni aktörlerin analiziyle, uluslararası ilişkiler öğrencileri başta olmak üzere ilgililere ve uzmanlara giriş niteliğinde bir içerik sunuyor.


ALAN KAPMA MÜCADELESİ

Kitabın arka kapak sayfasında aslında yazarın küresel alandaki rekabete bakış açısını da yansıtan bir detay konumlandırılmış. Kadim Çin strateji oyunu Go’dan ilham alan bir görselde, uluslararası sistemde devletler arası rekabetin nüfuz alanlarını genişletme amacıyla yürütüldüğüne işaret edililiyor. Bilindiği üzere Go oyunu, satrançta şahı ele geçirme hedefinin aksine mümkün olan en fazla alanı ele geçirme hedefi üzerine kurulmuştur. Siyah ve beyaz taşların sıra tabanlı olarak kullanıldığı oyunda rakibin taşlarını kuşatarak hareket hale getirmek ve mevcut alanı almak üzere kurulur. Taşların hareket edemeyeceği en fazla alanda hakimiyet kuran oyuncu, aynı zamanda kazanan da olur. Washington ve Brüksel hattının savunduğu dünya sistemine karşı çok kutuplu bir düzenin oluşmasını savunan Moskova-Pekin hattı arasındaki mücadelenin esasını da bu oluşturuyor. Zayıflayan Batı’nın nüfuz alanlarını korumaya çabalaması ve bunun karşısında yükselen küresel güneyin yeni ittifaklar ve ortaklıklar kurarak alanı genişletmek istemesi. Burada yazarın bir dönem jeopolitik meraklılarının başucu kitabı olan ABD’li stratejist ve siyasetçi Zbigniew Brzezinski’nin “Büyük Satranç Tahtası” adlı Soğuk Savaş sonrası jeopolitik mücadeleyi ele alan eserine bir gönderme yaptığı da görülüyor. Elbette bunun temelinde de “Güç” bulunuyor. Gücün dinamik bir yapısı olduğunu belirten yazar alacağı şekilde insan öznesinin belirleyici olduğunu belirtiyor. Gücün çok boyutlu olduğu ve çeşitli unsurları bulunduğu belirtilen eserde, uluslararası alanda gücün dağılımının devletler, devlet dışı aktörler, şirketler ve ulus üstü yapılar arasında paylaşıldığına dikkati çekiyor.


BRICS’İ ANLAMAK

Küresel sistem tek kutupluluktan çok kutupluluğa doğru yol alırken, Türkiye’nin de değişen uluslararası sisteme, kendi coğrafi konumu ve kültürel birikiminin izinde, ilişkilerini çeşitlendirme amaçlı proaktif bir politika izlediği biliniyor. Bu çerçevede BRICS adlı ekonomik ve siyasi işbirliği platformuna Türkiye’nin üyelik başvurusunda bulunduğu Rusya tarafından açıklandı. Türk yetkililer de bu uluslararası örgüte üyelik konusunda ilgiyi saklamıyor. Umur Tugay Yücel'in kitabında BRICS hakkında bir bölümün olması konuya ilgililer için bir giriş niteliği taşıyor.


TARİHİ ARKA PLANI BİLMEK

Günümüzde uluslararası sistemdeki gelişmeleri doğru anlayabilmek ve yorumlamak için mevcut aktörlerin tarihi arka planını da öğrenmek ve bilmek gerekiyor. Yücel’in, ABD, Çin, Rusya, Hindistan ve Brezilya gibi devletlerin tarihi miraslarıyla birlikte ele aldığı kapsamlı analiz içeren bölümler, okuyucuya hem yeni kapılar açıyor hem de verdiği dipnotlar ile daha detaylı okumalar için yol gösteriyor.


Diyanet tarihine giriş

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

Сериал о Льве Толстом снимут к его 200-летию

В Москве состоялся гала-концерт фестиваля «Белая трость»

Суд в четверг огласит приговор экс-главному наркологу РФ Брюну

«ЦИАН»: аренда жилья в Москве подорожала на треть за лето

Музыкальные новости

«Малышарики» и сеть кинотеатров «Синема Парк и Формула Кино» запустили акцию к премьере фильма «Малышарики. День рождения»

Лучшая инклюзивная школа России-2024: стимул профессионального развития

Певица Анастасия призналась, что мошенники пытались ее обмануть от лица Собянина

Архитектурную концепцию многофункционального комплекса около станции метро «Минская» для BMS Development Group разработает бюро АПЕКС

Новости России

СЕМЕЙНОЕ ШОУ «БОГАТЫРИ» в Москве: Премьера грандиозного представления о русских богатырях

Источник 360.ru: неизвестный поджег номер в отеле на юго-западе Москве

ГПМ Радио оценит работы участников «Креатив ФМ»

CNN Türk: в граничащей с Сирией турецкой провинции упал снаряд

Экология в России и мире

Детское радио покоряет Крайний Север

Участники Международного строительного форума выбрали для проживания Marins Hotels

Московские хирурги удалили кисту лёгкого новорожденному с экстремально низкой массой тела

Одна ложка. Врачи назвали продукт, защищающий сердце от тромбов и инфаркта

Спорт в России и мире

Медведев сохранил пятую строчку в рейтинге ATP, Рублев опустился на одну позицию

«У меня нет слов». Ирина Хромачёва — о победе на турнире WTA-1000 в Ухане

Касаткина прошла в четвертьфинал турнира в Нинбо

Разгром стоимостью $1,5 млн: Медведев под ноль отдал первый сет и проиграл Синнеру на турнире в Эр-Рияде

Moscow.media

Bluetooth-сканер штрих-кодов SAOTRON P04 на базе CMOS-матрицы

Лучшая инклюзивная школа России-2024: стимул профессионального развития

"ДиМ" на выставке "Дорога 2024"

Кроссовер Geely Cityray появился у российских дилеров











Топ новостей на этот час

Rss.plus






Конец карьеры? К чему приведёт Витаса проблема с глазами

«ЦИАН»: аренда жилья в Москве подорожала на треть за лето

Пенсионер отстоял квартиру в Москве у аферистов

На одну вакансию в туризме Москвы приходится 4,4 активных резюме