Добавить новость

МВД Ирана: Второй тур президентских выборов пройдет 5 июля

Собственнице здания во Фрязине, где произошел пожар, предъявлено обвинение

Бывший нападающий «Байера» объяснил низкую результативность Мбаппе, Кейна и Лукаку

«На нас положили»: нижегородцев лишили бесплатного автобуса в Анкудиновку



Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Evoluția umană a ‘instalat-o’ acolo

Timpul 

Deseori respinsă ca un sentiment irațional sau exagerat de îngrijorare, paranoia provine dintr-o capacitate foarte rațională de a ne păstra inteligența într-un mediu haotic. Acum, după cele mai recente studii pe oameni și primate, oamenii de știință ar putea să fi aflat în sfârșit unde ‘trăiește’ paranoia în creier.

  Capacitatea de a ne adapta rapid ne poate menține în viață atunci când circumstanțele se schimbă. La extrem, însă, convingerile iluzorii cu privire la intențiile rele ale celorlalți pot fi izolatoare din punct de vedere social, lipsind oamenii de capacitatea de a menține relații sănătoase și de a ocupa un loc de muncă. Pentru a înțelege mai bine de ce unele creiere sar la umbră mai mult decât altele, o echipă de cercetători  de la Universitatea Yale a analizat rezultatele unui test simplu efectuat pe un grup de maimuțe rhesus macaque masculine și voluntari umani. Numit sarcină de învățare inversă probabilistică (PRL), testul se învârtea în jurul selectării unui simbol pentru o șansă de recompensă – mâncare pentru maimuțe și puncte pentru oameni.

Simbolurile diferite oferă șanse diferite de reușită, astfel încât, având de ales între trei simboluri pe un ecran, subiectul a avut ocazia să învețe care simbol are cele mai multe șanse de a obține o recompensă. Tocmai când subiecții credeau că și-au dat seama de toate după jumătate din teste, rezultatele au fost inversate, simbolul cel mai norocos plătind recompense mai rar, iar simbolul cel mai ghinionist devenind acum alegerea optimă. Același test pe oameni și maimuțe  
“Astfel, participanții trebuie să își dea seama care este cea mai bună țintă, iar atunci când există o schimbare percepută în mediu, participantul trebuie să găsească noua cea mai bună țintă”, spune Steve Chang, psiholog la Yale. Șase dintre cei 20 de macaci fuseseră supuși anterior, în studii separate, unei proceduri neurologice care le afectase fie nucleele talamice dorsale – o regiune despre care se crede că joacă un rol în planificare, gândire abstractă și organizare – fie o zonă din cortexul prefrontal implicată în luarea deciziilor. Pe de altă parte, voluntarilor umani li s-a cerut să completeze un chestionar pe scara gândirii pentru a-și evalua nivelul de paranoia și un al doilea chestionar pentru a determina semnele de depresie. Analizând comportamentele maimuțelor și ale oamenilor înainte și după ce a avut loc schimbarea și comparând rezultatele cu cele ale sondajelor, echipa a putut să judece care dintre zonele creierului împiedicate ar putea afecta capacitatea maimuței de a naviga cu calm în mediul volatil al jocurilor. “Nu numai că am folosit date în care maimuțele și oamenii au efectuat aceeași sarcină, dar am aplicat și aceeași analiză computațională ambelor seturi de date”, spune psihiatrul Philip Corlett de la Yale. Evoluția speciei a adus cu sine și paranoia Datele au indicat că atât talamusul mediodorsal magnocelular (MDmc) din cadrul nucleului talamic dorsal, cât și locațiile din cortexul orbitofrontal (cunoscute sub numele de zonele 11, 13 și 14 ale lui Walker) au afectat comportamentele maimuțelor după schimbarea testului, în moduri subtil diferite. În rândul celor cu zone Walker împiedicate, pierderea bruscă a recompensei a avut un impact redus asupra deciziilor lor de a comuta. Maimuțele au continuat să atingă ceea ce credeau că este biletul “câștigător” cu un abandon nesăbuit. Cele a căror MDmc a fost afectată au demonstrat un comportament opus, schimbând bilele chiar și după ce au descoperit că noul simbol cu “șanse mari” plătește recompense, aproape ca și cum ar fi suspectat că sistemul a fost aranjat împotriva lor. Acest comportament a fost similar cu cel observat la oamenii cu răspunsuri la sondaje care indicau niveluri mai ridicate de paranoia. În timp ce iluziile și actele de paranoia sunt, fără îndoială, comportamente complicate care implică o gândire diversă și diverse zone ale creierului, trasarea unei linii între o anumită zonă și luarea deciziilor volatile ar putea informa studiile viitoare care ar putea duce la noi terapii sau ne-ar ajuta să înțelegem mai bine modul în care unele acțiuni cresc riscul unei psihoze. “Poate că pe parcurs o vom putea folosi pentru a găsi noi modalități de a reduce paranoia la oameni”, spune Chang. Această cercetare a fost publicată în Cell Reports, preluat de Sciene Alert.    

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

В России растут цены на услуги стоматологов

Консервативный ренессанс: чего ждать Москве от председательства Орбана в ЕС

Городские бассейны в Москве открыты для проведения частных мероприятий

СК: причиной пожара в общежитии в Балашихе могла стать неосторожность при курении

Музыкальные новости

Познание мышления мозга

Специалисты, к которым хочется возвращаться. Кем может гордиться Москва?

Певец Алекс Анохин стал участником III Всероссийской музыкальной ассамблеи

Дни вьетнамского кино пройдут в Москве

Новости России

Автогонки в Москве – центр скорости и адреналина

Собственницу сгоревшего здания во Фрязине отправили под домашний арест

Ефимов: в Отрадном по программе КРТ появится современный городской квартал

Названы лауреаты фестиваля «Фабрика Станиславского»

Экология в России и мире

«Авиаторы» возглавили рейтинг самых популярных солнцезащитных очков у россиян – «585*ЗОЛОТОЙ»

Подвески, шармы и браслеты за покупку брендовой оптики: «585*ЗОЛОТОЙ» анонсировала новую акцию

Дети Азии приняли директоров крупнейших цирков - Театр и Цирк, Культура и Концерт - Россия и Дети

Деликатес в чаше: всего по чуть-чуть

Спорт в России и мире

Уимблдон. 1 июля. Мирра Андреева и Синнер сыграют последним запуском, Медведев стартует в 15:00

Зарина Дияс сотворила громкую сенсацию на Уимблдоне-2024

WTA удивила решением по Елене Рыбакиной перед стартом Уимблдона

Теннисист из Казахстана не сумел пробиться в основной раунд Уимблдона-2024

Moscow.media

Комментировать олимпийские игры будет ИИ-клон 79-летнего диктора Эла Майклса

"Интеррос", "Атомайз", Эрмитаж и Т-Банк готовят второй этап проекта «Цифровое искусство»

Челябинский облсуд оставил гендиректора ЧЭМК под арестом

Призрачный остров...











Топ новостей на этот час

Rss.plus






Ефимов: в Отрадном по программе КРТ появится современный городской квартал

МВД Ирана: Второй тур президентских выборов пройдет 5 июля

Бывший нападающий «Байера» объяснил низкую результативность Мбаппе, Кейна и Лукаку

Собственнице здания во Фрязине, где произошел пожар, предъявлено обвинение