Добавить новость

Сенатор Климов: Претензии Литвы на Калининград могут привести к очень тяжелым для Вильнюса правовым последствиям

АТОР: Российские туристы в Египте размещены в отеле и готовятся к отправке домой

Дом после взрыва на Луначарского обследуют специалисты из Москвы

Церковь России 11 января 2025 чтит память убитых младенцев и преподобного Маркелла



Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Έρχονται νέα εμβόλια για 17 ιούς και παθογόνα

Ta Nea 

Ποια εμβόλια αναμένουμε το επόμενο διάστημα; Για ποιους ιούς και παθογόνα εντείνονται οι έρευνες ή προκύπτει ανάγκη επιτάχυνσης των μελετών, δεδομένου πως προκαλούν σημαντικό κίνδυνο; Και πότε αυτά θα είναι έτοιμα να διατεθούν, δημιουργώντας έτσι μια ασπίδα προστασίας από συμπτώματα και επιπλοκές που ταλαιπωρούν ή ακόμα και στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές ανά τον κόσμο;

Τα παραπάνω ερωτήματα δεν είναι ρητορικά, ούτε αναπάντητα, αλλά αντίθετα αποτελούν προτεραιότητα για την επιστημονική κοινότητα. Για παράδειγμα, το 2022, και ιδίως από τον Σεπτέμβριο και μετά, καταγράφτηκε  αύξηση στον αριθμό των περιπτώσεων διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Τότε στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο η αύξηση των κρουσμάτων iGAS σε παιδιά ήταν αρκετές φορές υψηλότερη από τα προπανδημικά επίπεδα για την αντίστοιχη χρονική περίοδο, με αποτέλεσμα να σημάνει «συναγερμός», που υπενθυμίζεται πως ήχησε και στη χώρα μας. Εντούτοις έως και σήμερα δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο.

Εμβολιαστικό… κενό όμως παρατηρείται και για μία σειρά άλλων παθογόνων όπως είναι για παράδειγμα το βακτήριο Κλεμπσιέλα, το οποίο μεταξύ άλλων αποτελεί βασικό ύποπτο για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και συνεπακόλουθα ισοδυναμεί με μείζονα απειλή. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι εκτιμάται πως 12 από τους 100 νοσηλευομένους σε ελληνικά νοσοκομεία προσβάλλονται από ενδονοσοκομειακά μικρόβια, με την Κλεμπσιέλα να κυριαρχεί, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση της σχετικής λίστας με τα πια συχνά παθογόνα που… φωλιάζουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Μοιραία υπολογίζεται ότι ετησίως καταγράφονται περί τους 3.800 θανάτους  στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, όταν ο αντίστοιχος αριθμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανέρχεται σε 670.000 θανάτους που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με ανθεκτικά παθογόνα. Υπό τα δεδομένα αυτά, εκτιμάται ότι το ετήσιο κόστος των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου σε δαπάνες υγείας και χαμένες εργατοώρες αγγίζει περίπου τα 11,7 δισ. ευρώ.

Οπως εντούτοις σημειώνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, η επιστημονική κοινότητα εργάζεται άοκνα με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Εστιάζοντας στα νέα τεκταινόμενα στο πεδίο ανάπτυξης εμβολίων, ο ίδιος σημειώνει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσφατα ομαδοποίησε τα παθογόνα με βάση το στάδιο έρευνας, το στάδιο αναφορικά με την αδειοδότηση ενός εμβολίου και τη δυνατότητα ανάπτυξης εμβολίων ή μονοκλωνικών αντισωμάτων, δημιουργώντας έτσι έναν χρήσιμο οδηγό για τα «όπλα» που θα είναι διαθέσιμα στο μέλλον.

Και έπειτα στο κείμενο που ακολουθεί αναλύει όλες τις εξελίξεις στο κρίσιμο αυτό πεδίο.

Η λίστα. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει παθογόνα όπως ο HIV, και αυτά που προκαλούν ελονοσία, και φυματίωση – νοσήματα που σχετίζονται περίπου με 2,5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Η λίστα περιλαμβάνει επίσης και τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο και σχετίζεται με 280.000 θανάτους σε παγκόσμια κλίμακα. Μια επιπλέον προτεραιότητα αποτελεί και η Κλεμπσιέλα της πνευμονίας που προκάλεσε 790.000 θανάτους το 2019 και ευθύνεται για το 40% των νεογνικών θανάτων σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.

Η νέα προσέγγιση στοχεύει στο να έχουν πρόσβαση «όλοι και παντού» σε εμβόλια που παρέχουν προστασία από σοβαρές ασθένειες. Επίσης, διακατέχεται από τη φιλοσοφία της ανάπτυξης εμβολίων ανεξαρτήτως του οικονομικού οφέλους, προσανατολισμένη στις τοπικές και παγκόσμιες ανάγκες για την υγεία. Αυτό ερμηνεύεται ως εξής: Η ανάπτυξη εμβολίων θα συμπεριλάβει και νοσήματα που αφορούν περιοχές χαμηλού εισοδήματος που στο παρελθόν δεν είχε δοθεί η απαιτούμενη προσοχή.

Ποια εμβόλια περιλαμβάνονται

Ετσι τα παθογόνα που περιλαμβάνει η εμβολιαστική ατζέντα είναι τα εξής:

Α. Παθογόνα για τα οποία η ανάπτυξη εμβολίου απαιτεί περαιτέρω έρευνα:

  • Στρεπτόκοκκος ομάδας Α (Group A streptococcus)
  • Ιός της ηπατίτιδας C (Hepatitis C virus)
  • Ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV-1)
  • Κλεμπσιέλα της πνευμονίας (Klebsiella pneumoniae)

Β. Παθογόνα για τα οποία η έρευνα για εμβόλια πρέπει να επιταχυνθεί:

  • Κυτταρομεγαλοϊός (Cytomegalovirus)
  • Ιός της γρίπης – εμβόλιο με ευρεία προστασία (Influenza virus)
  • Λεϊσμάνια (Leishmania spp.)
  • Μη τυφοειδής σαλμονέλα (Non-typhoidal Salmonella)
  • Νοροϊός (Norovirus)
  • Πλασμώδιο που προκαλεί ελονοσία (Plasmodium falciparum)
  • Σιγκέλα (Shigella spp.)
  • Σταφυλόκοκκος χρυσίζων (Staphylococcus aureus)

Γ. Παθογόνα για τα οποία εμβόλια είναι κοντά να αδειοδοτηθούν ή να διατεθούν στην κοινότητα:

  • Ιός του δάγκειου πυρετού (Dengue virus)
  • Στρεπτόκοκκος ομάδας Β (Group B streptococcus)
  • Escherichia coli (Extraintestinal pathogenic Escherichia coli)
  • Μυκοβακτηρίδιο φυματίωσης (Mycobacterium tuberculosis)
  • Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (Respiratory syncytial virus).

Τα κριτήρια

Μεταξύ των παραγόντων που έλαβαν υπόψη οι ειδικοί για την επιλογή των παθογόνων με σκοπό την ανάπτυξη νέων εμβολίων ήταν και η συμβολή τους στην μικροβιακή αντοχή (AMR), υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη σημασία του ρόλου των εμβολίων στη μείωση των συνεπειών της μικροβιακής αντοχής.

Η επιλογή των 17 παθογόνων που αποτελούν παγκόσμια προτεραιότητα βασίστηκε σε δεδομένα αναφορικά με τις προκλήσεις υγείας που αντιμετωπίζει συνολικά ο πλανήτης. Η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική χρήση των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων για την ανάπτυξη νέων εμβολίων. Η νέα λίστα συμπληρώνει προηγούμενες αντίστοιχες προτεραιοποιήσεις του ΠΟΥ που περιελάμβανε παθογόνα με δυνατότητα πρόκλησης μελλοντικών επιδημιών ή πανδημιών.

Η πρόσφατη πρωτοβουλία, αποκαλούμενη «Εμβολιαστική ατζέντα 2030», περιγράφεται από τον ΠΟΥ ως μια παγκόσμια στρατηγική που βασίζεται σε τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων λαμβάνοντας υπόψη διαφορετικής φύσης και πολλαπλά δεδομένα από διαφορετικές χώρες.

Επειτα από μια αρχική διερεύνηση εντοπίστηκαν περισσότερα από 150 πιθανά παθογόνα για ανάπτυξη νέων εμβολίων. Στη συνέχεια επιλέχθηκαν 26 με βάση κριτήρια ένταξης και τα κριτήρια αποκλεισμού. Συγκεκριμένα, επιλέχθηκαν μόνο εκείνα που προκαλούν νοσήματα στον άνθρωπο, για τα οποία η ανάπτυξη εμβολίων ή μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι σε φάση κλινικών μελετών, ή για τα οποία η ανάπτυξη εμβολίων απαιτεί περαιτέρω έρευνα για την εφαρμογή στρατηγικών ελέγχου συγκεκριμένων ασθενειών. Επιπλέον, συμπεριλήφθηκαν παθογόνα κατόπιν σύστασης από περιφερειακούς επιστημονικούς συμβούλους του ΠΟΥ.

Ειδικοί εμπειρογνώμονες αλλά και επαγγελματίες χάραξης πολιτικής υγείας αξιολόγησαν τα κριτήρια προτεραιοποίησης για την επιλογή των παθογόνων από μία αρχική λίστα που περιείχε οκτώ κριτήρια. Η ανάλυση συμπεριέλαβε και δεδομένα που αφορούσαν τη συχνότητα των παθογόνων για κάθε περιοχή του ΠΟΥ. Η τελική λίστα προέκυψε από τελική αξιολόγηση των επιμέρους περιφερειακών λιστών αξιολόγησης, καταλήγοντας έτσι στα 17 παθογόνα για τα οποία η ανάπτυξη εμβολίων χρήζει περαιτέρω έρευνας ή πρέπει η έρευνα να ολοκληρωθεί προκειμένου να χορηγηθούν στην κοινότητα.

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

Сенатор Климов: Претензии Литвы на Калининград могут привести к очень тяжелым для Вильнюса правовым последствиям

В ЕС порекомендовали ограничить полеты над Петербургом

УФАС Подмосковья признало необоснованной жалобу на ИП по продаже имущества

Захарова назвала влажными историческими фантазиями слова Науседы о Калининграде

Музыкальные новости

CEO LG УИЛЬЯМ ЧО ПРЕДСТАВИЛ СТРАТЕГИЮ СТРУКТУРНОЙ КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТИ И КАЧЕСТВЕННОГО РОСТА 2025 ГОДА

Команда Управления Росгвардии по Ульяновской области заняла призовое место в чемпионате по лыжным гонкам и служебному двоеборью

Команда Управления Росгвардии по Ульяновской области заняла призовое место в чемпионате по лыжным гонкам и служебному двоеборью

В Главном управлении Росгвардии по Московской области подвели итоги работы за 2024 год

Новости России

Почему претензии Трампа на Канаду, Гренландию и Панаму открывают ящик Пандоры

Полиция задержала шесть человек, которые похищали деньги пенсионеров

Прокуратура Москвы раскрыла, как мошенники обманывают детей

Атлантическое вторжение растопит снег: весна придет в Россию в середине января - Вильфанд предупредил об аномальной зиме

Экология в России и мире

Зачем правами человека наделяют природные объекты

Рождественский театрализованный концерт проведут в районе Перово

Заявление Координационного совета Российско-Армянских организаций (КС РАО) по поводу армяноненавистнического заявления Ильхама Алиева

Возьми с собой: мастер-класс по валянию обаятельной игрушки из шерсти

Спорт в России и мире

Самсонова одержала победу в первом круге турнира WTA в Аделаиде

Калинская призналась, что хотела бы поменяться жизнями с Курниковой

Джокович: Алькарас хочет стать лучшим в истории

Российский теннисист Даниил Медведев сообщил о рождении второго ребенка

Moscow.media

Кировск. Мурманская область. Кольский полуостров

Названы лучшие машины в мире по мнению женщин

Заместитель управляющего Отделением Фонда пенсионного и социального страхования Российской Федерации по г. Москве и Московской области Алексей Путин: «Клиентоцентричность - наш приоритет»

В 2024 году Отделение СФР по Москве и Московской области назначило единое пособие родителям 370,5 тысячи детей











Топ новостей на этот час

Rss.plus






Захарова назвала влажными историческими фантазиями слова Науседы о Калининграде

Сенатор Климов: Претензии Литвы на Калининград могут привести к очень тяжелым для Вильнюса правовым последствиям

Дом после взрыва на Луначарского обследуют специалисты из Москвы

В День рождения отечественного биатлона героиней рубрики ЗнайНаших стала сотрудница вневедомственной охраны старший лейтенант полиции Наталья Шубина