Με φόντο την έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στη Συρία, συνομίλησαν χθες τηλεφωνικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο ισραηλινός ομόλογός του, Γκίντεον Σαάρ, έπειτα από αίτημα του δεύτερου. Οι δύο πλευρές, άλλωστε, όπως επιβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές, έχουν κοινή αντίληψη (και συμφέροντα, θα πω εγώ) για όσα εξελίσσονται επί συριακού εδάφους, για τη μεταβατική κατάσταση και τις προθέσεις του ντε φάκτο ηγέτη Αχμεντ αλ Σάρα (τέως Αλ Γκολάνι), την προστασία των μειονοτήτων και την παρουσία της Τουρκίας. Η μεν Αθήνα έχει εύλογες ανησυχίες για την πιθανότητα σύναψης ενός τουρκοσυριακού μνημονίου, το δε Τελ Αβίβ απειλεί και απειλείται από την ισχύ και τις
μεθοδεύσεις της Αγκυρας στη χώρα.
Οι χθεσινές δηλώσεις του Αλ Σάρα, ότι εκλογές στη Συρία θα γίνουν σε τουλάχιστον 4 χρόνια, ήρθαν να εντείνουν τους προβληματισμούς αυτούς, με το υπουργείο Εξωτερικών να τονίζει ότι ο Γεραπετρίτης «υπογράμμισε τη σημασία της ταχείας αποκατάστασης της περιφερειακής σταθερότητας, απαλλαγμένη από οποιαδήποτε ξένη επέμβαση».
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός υπουργός κάλεσε τον έλληνα ομόλογό του στο Τελ Αβίβ, για συζητήσεις, σε συνέχεια και των επαφών που είχε στη Λευκωσία με τον κύπριο υπουργό Κωνσταντίνο Κόμπο. Χρονοδιάγραμμα για μια τέτοια επίσκεψη δεν έχουμε. Δεν θα απέκλεια όμως μετά τις γιορτές το ενδεχόμενο νέων επαφών και συζητήσεων στο τρίγωνο Αθήνας, Λευκωσίας και Τελ Αβίβ.
Eξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν όσα είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις του για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τις κυπριακές βάσεις και τη συνεργασία με τις ΗΠΑ. Διότι αυτά τα τρία πάνε πακέτο. Ο κύπριος πρόεδρος επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι η νατοϊκή προοπτική της Λευκωσίας είναι, σε πρώτη φάση, και ένας τρόπος απαγκίστρωσης των γεωστρατηγικά πολύτιμων υποδομών της από τον βρετανικό έλεγχο. Οπως εξήγησε, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η Λευκωσία αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβάθμιση των βάσεων στο Μαρί και την Πάφο, ένα πρότζεκτ 14,7 εκατ. ευρώ και χρόνο υλοποίησης 18 μήνες.
«Συζητήσαμε με τους Αμερικανούς οι οποίοι ενδιαφέρονται» να παρέχουν οικονομική και τεχνική βοήθεια, είπε, επιβεβαιώνοντας ότι έχουν γίνει ήδη πολλές συναντήσεις για τον σκοπό αυτόν. Οι αναβαθμισμένες βάσεις «θα είναι βάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας» ξεκαθάρισε κατηγορηματικά και αυτή θα αποφασίζει αν και πώς θα τις παραχωρεί σε συμμάχους της. Η συνεργασία με τους Αμερικανούς δεν τελειώνει
εκεί. Θα επεκταθεί και σε εξοπλισμούς. Αρκετούς, ακριβούς και με νατοϊκή σφραγίδα.
Πώς συνδέονται αυτά με το ΝΑΤΟ; Η απάντηση του Χριστοδουλίδη ήταν αποκαλυπτική και, όχι, δεν ρίχνει τις ευθύνες στην Τουρκία αλλά στη Βρετανία: «Από ιστορικής πλευράς, η Κύπρος έπρεπε να ήταν στο ΝΑΤΟ από το 1960. Ο λόγος γιατί δεν μπήκε δεν οφείλεται στην Τουρκία, οφείλεται σε άλλη χώρα η οποία ήθελε να διατηρήσει μόνη της τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που είχε στην Κύπρο. Επειδή δεν είναι εφικτή στην παρούσα φάση η ένταξη της Κύπρου, προσπαθούμε από πλευράς εκπαίδευσης, τεχνογνωσίας, αναδιοργάνωσης να
εξασφαλίσουμε αυτά τα πλεονεκτήματα».
Με απόφαση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην προεδρική εκλογή έκλεισε χθες η πρώτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος. Ο Σωκράτης Φάμελλος έδωσε γραμμή υπέρ της κατάθεσης υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας από τον «προοδευτικό χώρο», λέγοντας ότι «σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε συλλογικά και συντεταγμένα».
Κοινώς, θα πάρει πρωτοβουλία επαφών με τα άλλα κόμματα για υποψηφιότητα που θα μπορεί να συγκεντρώσει τη συναίνεσή τους. Μαντεύω ότι με τη Νέα Αριστερά η συνεννόηση θα είναι εύκολη. Αν δεν έχει ήδη, ατύπως, επιτευχθεί. Το ΠΑΣΟΚ στοχεύει η στρατηγική Φάμελλου και η εξέλιξή της αναμένεται ενδιαφέρουσα.
Ομολογώ αυτή την πρωτοτυπία δεν την ξαναθυμάμαι. Αναφέρομαι στη χθεσινή ανακοίνωση τριών υποψήφιων βουλευτών, της Ειρήνης Αγαπηδάκη, του Παύλου Μαρινάκη και του Νίκου Ρωμανού, δυόμισι χρόνια πριν από τις κάλπες, δεδομένης της δέσμευσης Μητσοτάκη ότι
θα κάνει εκλογές το 2027, στη λήξη της τετραετίας κι ούτε μέρα νωρίτερα.
Η απάντηση «γαλάζιων» πηγών στις απορίες που δημιούργησε η ανακοίνωση ήταν, ανεπισήμως, ότι οι τρεις ήδη κινητοποιούνταν στις περιφέρειές τους. Οπότε με την επισημοποίηση των υποψηφιοτήτων αποφεύγονται τυχόν… παρεξηγήσεις. Περιττό να πω ότι κάποιοι βουλευτές και πολιτευτές των συγκεκριμένων περιφερειών δεν τα άκουσαν με χαρά τα νέα.