Τις προηγούμενες ημέρες ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονται στα μέτωπα του πολέμου έκαναν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα οποία κοινοποιούσαν τα σχέδιά τους για το Σαββατοκύριακο, εννοώντας ότι δεν θα βρίσκονται στον πόλεμο να υπερασπίζονται τη χώρα τους αλλά θα είναι κάπου ωραία και ανέμελα ως πολίτες.
Βεβαίως πρόκειται για σαρκασμό, ο οποίος αναφέρεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μέσα σε δύο ημέρες από την εκλογή του.
Ο πόλεμος δεν τελείωσε, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί η πρώτη αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων του νέου αμερικανού προέδρου.
Βεβαίως, αν οι ουκρανοί πολίτες εκτός από ανησυχία έβαλαν και πολύ σαρκασμό στα σχόλιά τους για τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, η πολιτική ηγεσία της χώρας βλέπει τα πράγματα πολύ σοβαρά.
Ο ουκρανός πρόεδρος ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του, χαρακτηρίζοντάς την εντυπωσιακή, ενώ όλο το κείμενο της σχετικής ανάρτησης διακατεχόταν από κλίμα «συνεργασίας για κοινό σκοπό».
Το ότι η στήριξη της Ουκρανίας εμπίπτει στα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ είναι το βασικό επιχείρημα που ενδέχεται να προωθήσει ο πρόεδρος Ζελένσκι, ο οποίος αναμένεται να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να κάνει το επόμενο διάστημα μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα αμερικανό πρόεδρο.
Ο Ζελένσκι – θεωρούν καλά πληροφορημένες πηγές από το περιβάλλον του γραφείου του ουκρανού προέδρου – θεωρεί ότι οι επικοινωνιακές ικανότητές του και το γόητρό του θα τον βοηθήσουν να χτίσει προσωπικές σχέσεις με τον Τραμπ, ενδεχομένως σε μια συζήτηση που να περιλαμβάνει «αμοιβαία οφέλη», όπως η από κοινού εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου της Ουκρανία, η ένταξη του ουκρανικού στρατού στο σύστημα ασφάλειας στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ κ.ά.
Από την άλλη, στελέχη του ΥΠΕΞ και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν καλύτερα την κατάσταση στις ΗΠΑ δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και δουλεύουν εντατικά για το Plan B.
Αυτό το σχέδιο έχει να κάνει πρωτίστως με την αντικατάσταση μέρους της βοήθειας που προσφέρουν οι ΗΠΑ από άλλες χώρες, εντός και εκτός του ΝΑΤΟ.
Ο Τραμπ ενδεχομένως να θελήσει να ελαχιστοποιήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία και αυτή η βοήθεια θα πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα προκειμένου να μην καταρρεύσουν τα μέτωπα αλλά και η οικονομία της Ουκρανίας.
Στην Ουκρανία υπάρχει έντονη η πεποίθηση ότι ο Τραμπ όντως θεωρεί πως η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα – θεωρούν ότι τα συμφέροντα και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα πληγούν από αυτές – είναι προς το συμφέρον της χώρας του.
Και κυρίως ότι πιστεύει πως όντως υπάρχει ο τρόπος ο Πούτιν να πάει σε διαπραγματεύσεις και να σταματήσει τον πόλεμο οριστικά αν «πάρει κάτι».
Από την άλλη, το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν «καλό» για την Ουκρανία, έλεγαν στα κυβερνητικά γραφεία της Ουκρανίας εδώ και μήνες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι «ένα κακό τέλος», ενώ η Κάμαλα Χάρις θα ήταν «ένα κακό δίχως τέλος» ανέφερε στέλεχος του ΥΠΕΞ που εργάζεται «γύρω από το αμερικανικό θέμα». «Σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι εύκολο για εμάς.
Ο χρόνος είναι εναντίον μας, ο συσχετισμός δυνάμεων είναι εναντίον μας, οι σύμμαχοί μας διστάζουν. Θα είναι δύσκολο και το ξέραμε, οπότε δεν υπήρχε κανένας πανικός ή καμία φοβερή απογοήτευση με την εκλογή Τραμπ. Θα δουλέψουμε με ό,τι έχουμε» ανέφερε.