Λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, δήλωσε σε ομιλία του πως το Πεκίνο δεν έχει δικαίωμα να εκπροσωπεί την Ταϊβάν και πως μόνο ο λαός αυτής της τελευταίας μπορεί να αποφασίσει το μέλλον της, η Κίνα πραγματοποίησε χθες στρατιωτικά γυμνάσια «σε ζώνες βόρεια, νότια και ανατολικά του νησιού της Ταϊβάν», που σημαίνει πρακτικά ότι περικύκλωσε το νησί, με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη – ως «σοβαρή προειδοποίηση» προς τους «αυτονομιστές». Το κινεζικό υπουργείο Αμυνας, μάλιστα, προειδοποίησε πως «με κάθε πρόκληση περί “ανεξαρτησίας της Ταϊβάν”» οι ενέργειες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού «θα ωθούνται πιο πέρα». Για «αδικαιολόγητες» επιχειρήσεις που δημιουργούν «κίνδυνο κλιμάκωσης» έκαναν λόγο οι ΗΠΑ. «Είναι πάντα σαφές για εμάς ότι θεωρούμε πως κανείς δεν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει βία για να αλλάξει την κατάσταση μεταξύ της Ταϊβάν και της Κίνας, γεγονός που δεν μας εμποδίζει να παρακολουθούμε στενά τα πράγματα», δήλωσε από την πλευρά του ο καγκελάριος Σολτς.
Ο Τσέσλαβ Κούκουτσκα ονειρευόταν μια ζωή στον «ελεύθερο κόσμο». Είναι ένας από τους τουλάχιστον 140 ανθρώπους που πέθαναν μεταξύ 1961 και 1989 προσπαθώντας να διασχίσουν το Τείχος του Βερολίνου. Στις 29 Μαρτίου 1974, εισέβαλε στην πολωνική πρεσβεία στο Ανατολικό Βερολίνο κρατώντας μια ψεύτικη βόμβα και απειλώντας πως θα την πυροδοτούσε αν δεν λάμβανε άδεια να διαφύγει στη Δύση. Ειδοποιημένη από την Πολωνία, η Στάζι αποδέχθηκε το αίτημά του. Αλλά πάνω που νόμιζε ότι τα είχε καταφέρει, ενώ είχε περάσει από δύο σημεία ελέγχου και κατευθυνόταν προς το τελευταίο συνοριακό πέρασμα της Φρίντριχστρασε, ένας πράκτορας της Στάζι, ο Μάρτιν Νάουμαν, τον πυροβόλησε πισώπλατα από τα δύο μέτρα. Για την πράξη του αυτή παρασημοφορήθηκε αργότερα από το καθεστώς. Ο 80χρονος Νάουμαν καταδικάστηκε χθες από δικαστήριο του Βερολίνου σε δεκαετή κάθειρξη, στο πέρας μιας ιστορικής νίκης. Οσο απίστευτο και αν ακούγεται, είναι ο πρώτος πρώην πράκτορας της Στάζι που κρίνεται ένοχος για δολοφονία.
Πριν από δύο εβδομάδες, όταν ξεκίνησε η δίκη της (και 24 ακόμα ατόμων) με την κατηγορία πως καταχράστηκαν κονδύλια του Ευρωκοινοβουλίου για την αμοιβή κοινοβουλευτικών βοηθών πληρώνοντας με αυτά απλούς εργαζόμενους στο κόμμα, η ηγέτιδα της Εθνικής Συσπείρωσης είχε εμφανιστεί «ήρεμη» και χαμογελαστή. Κληθείσα χθες για πρώτη φορά να καταθέσει, ωστόσο, η Μαρίν Λεπέν φάνηκε σαφώς πιο εκνευρισμένη – ίσως γιατί, στο μεταξύ, αποφάσισε πως η πρόεδρος του δικαστηρίου είναι «προκατειλημμένη». Η Λεπέν αρνήθηκε κάθε κατηγορία περί εικονικής απασχόλησης, διαβεβαίωσε πως δεν έχει «καμία απολύτως αίσθηση ότι έχω διαπράξει την παραμικρή παρατυπία», επεσήμανε πως η «πολιτική δραστηριότητα» ενός ευρωβουλευτή στη Γαλλία «αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εντολής του», και υπερασπίστηκε μία «από κοινού χρήση» των κοινοβουλευτικών βοηθών στο Ευρωκοινοβούλιο. Αν κριθεί ένοχη, η Λεπέν κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης, βαρύ πρόστιμο και στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι – το δικαίωμα έφεσης, όμως, μάλλον θα της αφήσει ανοιχτό τον δρόμο για το 2027.