Προσχηματική χαρακτηρίστηκε η απόσυρση του εξώδικου όχι μόνο γιατί δεν επέφερε ομαλότητα όπως δηλώνει τώρα ότι επιζητά ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά εξόργισε ακόμη περισσότερο τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτό γιατί όπως παρατηρούν πρόκειται για εμπαιγμό όταν επί μέρες τόσο στελέχη που τον στηρίζουν όσο όμως και ο ίδιος επέμεναν ότι είναι μια κίνηση που ήταν υποχρεωμένος να κάνει για να προστατέψει τον εαυτό του όπως έλεγε αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ για το ευαίσθητο θέμα της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων.
Στο άκουσμα της απόσυρσης του εξώδικου τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ταξίδευαν ή είχαν ήδη φτάσει στην Αθήνα από την περιφέρεια εξοργίστηκαν ακόμη περισσότερο για τον «ωμό τακτικισμό» της πλευράς Κασσελάκη.
Πολλά μέλη της ΚΕ προσέρχονται τώρα στη συνεδρίαση ακόμη και με οργή για την ταλαιπωρία που υφίσταται το κόμμα και η βάση για ένα εξώδικο από το οποίο υποτίθεται δεν θα υπαναχωρούσε.
Οι χειρισμοί και οι κινήσεις του κ. Κασσελάκη προκάλεσαν, όπως εκτιμάται, αντισυσπείρωση στο πρόσωπό του και όπως όλα δείχνουν το ανώτερο όργανο είναι πολύ κοντά στον αποκλεισμό του από την κούρσα ηγεσίας.
Η πλευρά της πλειοψηφίας δείχνει αποφασισμένη να απορρίψει την υποψηφιότητά του και να του κλείσει το δρόμο για τη διεκδίκηση της ηγεσίας.
Γιατί όπως εξηγούσαν από την πρώτη στιγμή στελέχη της πλειοψηφίας δεν είναι μόνο η ποινικοποίηση του κόμματος και των διαδικασιών του αλλά η στροφή που έκανε και από «Στέφανος, σκέτο» με το βίντεο της υποψηφιότητάς του άρχισε να δηλώνει λίγο πριν αποσύρει το εξώδικο «Πρόεδρος, σκέτο».
Για την πλευρά των 100 και όχι μόνο αυτή η στάση του, να μην αποδέχεται και να μην σέβεται τη διαδικασία που έχει συναποφασιστεί στα κομματικά όργανα από την ημέρα που του έγινε η μομφή είναι ακόμη βαρύτερο παράπτωμα για να μπορεί να συμμετέχει στην κούρσα ηγεσίας.
Στελέχη που τάσσονται ανοιχτά υπέρ του αποκλεισμού του μάλιστα ρωτούσαν δηκτικά αν «μαζί με το εξώδικο παίρνει πίσω και το «πρόεδρος» όπως το υπογράφει;».
Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επι τρεις ημέρες ο κ. Κασσελάκης και οι συνεργάτες του εμφανίζονταν άτεγκτοι ως προς το αίτημα της Πολιτικής Γραμματείας να το αποσύρει.
Η απειλή της διαγραφής τόσο από την ΚΕ που ενισχύθηκε από την επιστολή του Πειθαρχικού που τον καλούσε ενώπιόν της για εξηγήσεις έφερε τον κ. Κασσελάκη στο τραπέζι του διαλόγου με τους άλλους υποψήφιους.
Στο τετ α τετ με τον Παύλο Πολάκη στην Κουμουνδούρου και σε μια έντονη συζήτηση που είχαν οι δυο τους ο κ. Κασσελάκης αρνήθηκε σθεναρά να το πάρει πίσω φεύγοντας μάλιστα ξαφνικά από τη συνάντηση. Με τους συνυποψήφιους του να του ξεκαθαρίζουν ότι δεν τον αναγνωρίζουν ως υποψήφιο όσο υπάρχει το εξώδικο στο τραπέζι εκείνος στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και πάλι δεν το απέσυρε γνωρίζοντας ότι θα συνεδρίαζε η Πολιτική Γραμματεία για να προετοιμάσει την έκτακτη Κεντρική Επιτροπή της διαγραφής του.
Η ακόμη πιο σκληρή ανακοίνωση της χθεσινής Πολιτικής Γραμματείας αλλά κυρίως το γεγονός ότι άρχισε να διαφαίνεται ότι συμπληρώνεται η απαραίτητη πλειοψηφία 148 μελών στην ΚΕ δεν άφηνε πλέον στον κ. Κασσελάκη παρά να κάνει ολόκληρο το βήμα πίσω και να το αποσύρει.
«Επειδή ελεύθερο συνέδριο θα γίνει και ελεύθερες εκλογές θα γίνουν σε κάθε περίπτωση, συνιστώ ωριμότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Το μένος είναι κακός σύμβουλος» είναι το μήνυμά του με τη ρητή δήλωσή του ότι αποσύρει το εξώδικο.
Το Έκτακτο Συνέδριο της έγκρισης των υποψηφιοτήτων είναι το τελευταίο χαρτί που έχει στα χέρια του τώρα ο κ. Κασσελάκης.
Η διαφορά πλέον είναι ότι με το εξώδικο ο κ. Κασσελάκης εκτιμάται ότι έκαψε το χαρτί της παλινόρθωσής του ως πρόεδρος από το σώμα των συνέδρων.
Αυτό γιατί αν περάσει στη σημερινή συνεδρίαση το μπλόκο της υποψηφιότητάς του θα πρέπει να εκκινήσει μια διαδικασία ανατροπής όχι της καθαίρεσής του αλλά της επαναφοράς του στην κούρσα της ηγεσίας.
Γιατί αν στο Συνέδριο έγκρισης των υποψηφιοτήτων έμπαινε το ζήτημα της ακύρωσης της μομφής άρα και της ακύρωσης σε ένα βαθμό και της ίδιας της εκλογικής διαδικασίας το πλέον πιθανότερο θα ήταν αυτό να εξελιχθεί σε αρένα και το κόμμα να οδηγηθεί σε διάσπαση.
Είναι σαφές ότι η επάνοδός του ως εν ενεργεία πρόεδρος είναι ο μόνος τρόπος για να κρατά συσπειρωμένη την κομματική βάση που τον στηρίζει ώστε να μπορέσει να βρίσκεται στο προσκήνιο της εσωκομματικής σύγκρουσης.