Λίγες ώρες μετά τη μείωση των επιτοκίων, την περασμένη Πέμπτη, για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια, ο Αντριου Μπέιλι, ο διοικητής της τράπεζας της Αγγλίας (BOE), έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο TikTok. Αντί να επιχειρήσει χορευτικές φιγούρες, ο Αντριου Μπέιλι «ξεβολεύτηκε» και κάθισε μαζί με μια influencer προσωπικών οικονομικών για να εξηγήσει τη νομισματική πολιτική σε μια νεότερη γενιά που γίνεται όλο και πιο καχύποπτη απέναντι στις κεντρικές τράπεζες. Εγκατέλειψε ακόμη και το σακάκι και τη γραβάτα του για να δημιουργήσει μια πιο χαλαρή, προσιτή ατμόσφαιρα. «Διαβάζω όλα αυτά τα άρθρα σχετικά με την επίδραση της Τέιλορ Σουίφτ και λέω: “Ναι, είναι ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι η μεγάλη ιστορία”», είπε ο Αντριου Μπέιλι στην Αμπιγκέιλ Φόστερ, στην οποία έδωσε συνέντευξη, ρίχνοντας ένα όνομα που σίγουρα θα είχε απήχηση στα παιδιά, ενώ συζητούσε για τον αγώνα της Τράπεζας της Αγγλίας (BOE) να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών. Η συνέντευξη αποτελεί μέρος του τρόπου με τον οποίο η 330 ετών κεντρική τράπεζα της Αγγλίας προσπαθεί να επικοινωνήσει με τη γενιά Ζ, η οποία διαβάζει λίγα οικονομικά θέματα σε εφημερίδες και ιστοσελίδες.
Ενα νέο συλλεκτικό νόμισμα εμπνευσμένο από τον γνωστό μύθο του Αισώπου, τον λαγό και τη χελώνα, εξέδωσε και κυκλοφορεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Το συλλεκτικό νόμισμα ονομαστικής αξίας 1,5 ευρώ διατίθεται στην τιμή των 15 ευρώ.
Σύμφωνα με τον μύθο, ο λαγός κορόιδευε τη χελώνα γιατί ήταν αργοκίνητη. Αγανακτισμένη η χελώνα τον προκάλεσε να παραβγούν στο τρέξιμο και ο λαγός δέχτηκε. Η χελώνα άρχισε να περπατάει αργά αλλά σταθερά προς το τέρμα. Ο λαγός την προσπέρασε εύκολα και, σίγουρος για τη νίκη του, στο μέσο της διαδρομής ξάπλωσε κάτω από ένα δέντρο και κοιμήθηκε. Οταν ξύπνησε, ήταν πλέον αργά, αφού η χελώνα είχε ήδη φθάσει στο τέρμα, κερδίζοντας τελικά τον αγώνα. Ο μύθος μάς διδάσκει ότι η επιμέλεια και η επιμονή πολλές φορές υπερνικούν το φυσικό χάρισμα.
Ψάρια συνολικού βάρους 131.300 τόνων παρήγαγαν το 2023 οι ιχθυοκαλλιέργειες της Ελλάδας, σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ). Η ποσότητα αυτή μεταφράζεται χρηματικά σε 752 εκατ. ευρώ, κατά 4% χαμηλότερα από τα έσοδα του 2022, ενώ ήταν η μείωση και στην ποσότητα της παραγωγής. Βασικός λόγος για τη μειωμένη παραγωγή ήταν ο περιορισμός της ζήτησης, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα οδήγησαν τους καταναλωτές σε άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο τομέας αντεπεξήλθε παρά τις δυσμενείς συνθήκες. Από τους 131.300 τόνους της παραγωγής, οι 100.361 (76%) πουλήθηκαν εκτός Ελλάδος, με τα έσοδα από τις εξαγωγές να ανέρχονται σε 572 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες ποσότητες κατευθύνθηκαν προς την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Η ΕΛΟΠΥ εμφανίζεται αισιόδοξη για πολύ καλύτερα αποτελέσματα το 2024, καθώς οι αγορές έχουν σταθεροποιηθεί, η ζήτηση έχει τονωθεί, οι τιμές διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα και το κόστος παραγωγής έχει βελτιωθεί.
Νέες παρατάσεις στις προθεσμίες των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» 2021 και 2023 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εως τις 30 Νοεμβρίου του 2024, δίνεται παράταση για τις υπαχθείσες αιτήσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» και έως αύριο Τρίτη, για τις αιτήσεις του προγράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εξοικονομώ 2023».
Ηταν Πρωτοχρονιά του 1987 όταν ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας μπαίνει στη ζωή των Ελλήνων. Μέχρι τότε υπήρχαν το χαρτόσημο και ο φόρος κύκλου εργασιών. Υπουργός Οικονομικών ήταν τότε ο Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος είχε καθιερώσει τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6% για τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, 18% για τις υπηρεσίες και 36% για τα είδη πολυτελείας. Ο ΦΠΑ για τα είδη πολυτελείας καταργήθηκε το 1992, ενώ οι άλλοι δύο συντελεστές τράβηξαν την ανηφόρα ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων. Οι διατάξεις του ΦΠΑ έχουν δεχθεί αλλεπάλληλες τροποποιήσεις με προσθήκες και καταργήσεις. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιχειρώντας να βάλει σε τάξη τις διατάξεις κατέθεσε στη Βουλή τον νέο «Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας» ο οποίος έρχεται να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο του 2000. Ο συγκεκριμένος Κώδικας αποτελεί κωδικοποίηση και επικαιροποίηση των υφιστάμενων διατάξεων, που διέπουν τον ΦΠΑ, χωρίς να επέρχονται ουσιαστικές μεταβολές σε αυτές.
Διευρύνονται, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι περιοχές όπου θα είναι δυνατή η εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η απόφαση προβλέπει πως πέραν του Δήμου Μεγαλόπολης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στην επικείμενη, τρίτη, ανταγωνιστική διαδικασία, θα μπορούν να συμμετέχουν, πλέον, σταθμοί αποθήκευσης, οι οποίοι αναπτύσσονται στο σύνολο των περιοχών που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, δηλαδή οι περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και οι δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας.