Σε τέσσερις κινήσεις, δύο ομαδικές, δύο ατομικές, μέσα σε 15 μέρες και ιδίως στον πολιτικό συμβολισμό τους αποτυπώνεται η εσωκομματική ένταση στο γαλάζιο στρατόπεδο, που εκδηλώνεται πλέον επισήμως, όχι μόνο σε κλειστές συζητήσεις του παρασκηνίου. Οσο κι αν το Μαξίμου επιχειρεί αποδραματοποίηση, θέλοντας να προλάβει τον πολιτικό θόρυβο, η κριτική βουλευτών κλιμακώνεται με θεσμικό… πρέσινγκ στους υπουργούς για την κοινωνική, «λαϊκή» ατζέντα. Αμέσως μετά την ερώτηση-«αντάρτικο» των 11 για τα κόκκινα δάνεια και τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά με άλλη αφορμή και ενόψει του σημερινού εορτασμού των 50 χρόνων της ΝΔ, φαινόταν να υπάρχει άτυπη «συμφωνία» όλων των πλευρών για χαμηλότερους τόνους. Κι όμως ήρθαν διαδοχικά «χτυπήματα» στη Βουλή και με τα τελευταία χθες, παραμονή της εκδήλωσης στη Ρηγίλλης, για την οποία ο μηχανισμός της ΝΔ κινητοποιήθηκε στο μέγιστο επιδιώκοντας εικόνες συσπείρωσης. Και την ίδια ώρα που στο παρασκήνιο θα καταγράφονται έως την τελευταία στιγμή τα «στοιχήματα» για την παρουσία ή, το πιθανότερο, την απουσία από το αποψινό γαλάζιο πάρτι των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.
Την αιχμηρή ερώτηση των 11 για τους δανειολήπτες στον Κωστή Χατζηδάκη ακολούθησε η παρέμβαση άλλων 8 προς τους Νίκη Κεραμέως και Αδωνη Γεωργιάδη για τη συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα. Επειτα η… επιστροφή δύο εκ των 11 με ατομικές ερωτήσεις. Συγκεκριμένα ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Βλάχος επανήλθε στο θέμα των δανειοληπτών, αλλά αυτή τη φορά με επίκαιρη ερώτηση και άρα με στόχο να αναγκάσει τον υπουργό Οικονομίας να απαντήσει στη Βουλή. Και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος «σήκωσε» προς τον υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη τα παράπονα πλημμυροπαθών αγροτών για λογαριασμούς της ΔΕΗ: «Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να διαγραφούν οι προκλητικές χρεώσεις ρεύματος και οι προσαυξήσεις σε μη αποκατεστημένες αρδευτικές παροχές, οι οποίες έχουν εξοργίσει τους αγρότες των παρακάρλιων περιοχών, όπου τα δίκτυα άρδευσης και οι υποδομές ρευματοδότησης καταστράφηκαν ολοσχερώς;».
Είναι καθήκον
Το Μαξίμου επιμένει στο μότο «οι βουλευτές κάνουν τη δουλειά τους». Απευθυνόμενος εμμέσως στην ΚΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε ότι είναι καθήκον των βουλευτών να ζητούν λύσεις «με βάση όσα προβλέπει το πρόγραμμα της ΝΔ και τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας». Παρά την υποβάθμιση όμως, την προσπάθεια του Μαξίμου να διαχειριστεί ομαλά το ζήτημα, προτού εξελιχθεί σε… μέτωπο, μαρτυρούν οι «κεντρικές» ενέργειες: τα γεύματα υπουργών σε μέλη κοινοβουλευτικών επιτροπών και οι συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων με την ΚΟ οι οποίες θα συνεχιστούν μετά από εκείνες των υπουργών Εργασίας και Υγείας. «Στόχος η συμβολή των βουλευτών στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής» είπε ο γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης.
Η πίεση των βουλευτών πιστοποιεί σε κάθε περίπτωση ότι δεν έχει εκτονωθεί η ένταση. Κι αν η κίνηση των 11 βουλευτών του ίδιου εσωκομματικού κλίματος προετοιμαζόταν για μέρες, δεν συνέβη το ίδιο με εκείνη των 8 βουλευτών (όλοι τους στενά συνδεδεμένοι ή φιλικά προσκείμενοι στον Αντώνη Σαμαρά) που συνέλεξαν άμεσα τις υπογραφές. Χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ήρθε και η παρέμβαση του Βλάχου, ο οποίος άφησε αιχμές ότι μετά την απάντηση του Χατζηδάκη δεν λύθηκαν απορίες αλλά και δημιουργήθηκαν νέα ερωτήματα: «Υπάρχει η βούληση για νέες παρεμβάσεις προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία και δικαιοσύνη μεταξύ τραπεζών – funds και δανειοληπτών; (…) Πώς σχεδιάζετε να ρυθμιστούν τα 74 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων με γρήγορο ρυθμό, ώστε να αποφευχθούν οι μαζικοί πλειστηριασμοί; Υπάρχουν στοιχεία για το πώς και σε ποιους μεταβιβάζονται τα ακίνητα, ιδιαίτερα σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές;».
Οσον αφορά το αίτημα των 8 βουλευτών για απαλλαγή από τη συμμετοχή στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, εκτός από τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, και όσων άλλων συνταξιούχων πληρούν τα ίδια κριτήρια, ο Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό παράθυρο. Προσερχόμενος στη συνάντηση με την ΚΟ, χαρακτήρισε «χρήσιμη» την ερώτηση των 8, μιλώντας για «δόκιμο ερώτημα» που θα εξεταστεί. Οπως και στην πρόσφατη ενημέρωση της ΚΟ της ΝΔ από τη Νίκη Κεραμέως, πάντως, στη χθεσινή συνάντηση περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές της ΝΔ απουσίαζαν. Επιπλέον στο μπρα ντε φερ μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη κα του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις για την ένταξη ανειδίκευτων στο πρόγραμμα του προσωπικού ιατρού, συνοψίζονται οι τριβές μεταξύ μελών της ΚΟ και εξωκοινοβουλευτικών της κυβέρνησης.