Η τυπική κατάθεση των υπογραφών που απαιτούνται από το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ για να επικυρωθούν οι υποψηφιότητες των εν δυνάμει προέδρων εξελίχθηκε σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων – οι συμβολισμοί είναι άλλωστε σημαντικοί για όλους, καθώς μετράμε λιγότερο από έναν μήνα μέχρι την εκλογική διαδικασία.
Μέχρι τις 9 χθες το βράδυ οι εκπρόσωποι έξι επίδοξων ηγετών και υποψηφίων προσέρχονταν στη Χαριλάου Τρικούπη για να δώσουν στην ΕΔΕΚΑΠ τα USB στικ και τα έγγραφα που απαιτούνται: κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη, μετά τον απαιτούμενο έλεγχο της εγκυρότητας των υπογραφών που έχει στα χέρια της, η ΕΔΕΚΑΠ θα ανακηρύξει σε συνεδρίαση διευρυμένης σύνθεσης τους υποψήφιους προέδρους, οι οποίοι επισήμως ξεκινούν την καμπάνια τους – από αυτό το σημείο και μετά η ΕΔΕΚΑΠ θα διευρυνθεί με εκπροσώπους των υποψηφίων, ενώ θα προχωρήσουν και άλλες διαδικασίες, όπως το ντιμπέιτ.
Στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα κλείσει, όπως όλα δείχνουν, και η εκκρεμότητα με το ασυμβίβαστο στο καταστατικό που έχει τεθεί για τον Χάρη Δούκα, όπως επιδιώκεται θεσμικά και από τη Χαριλάου Τρικούπη, ώστε η διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή να κυλήσει ομαλά.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε μια κίνηση που θεωρείται πως ερμηνεύεται ως επίδειξη δύναμης, κατέθεσε 24.810 υπογραφές κομματικών μελών και υπογραφές 171 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, την ώρα που ο ίδιος βρισκόταν σε μια οργάνωση σε χωριό της Κοζάνης που λειτουργεί από το 1974: «Ηρθα εδώ για να συμβολίσω την απεριόριστη εκτίμηση και τον σεβασμό μου απέναντι στους χιλιάδες απλούς ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ, που κράτησαν όρθια τη Δημοκρατική Παράταξη τα δύσκολα χρόνια, και να τους ζητήσω να ανανεώσουμε στις 6 και στις 13 Οκτωβρίου τη σχέση εμπιστοσύνης μας» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος.
Πάνω από 20.000 υπογραφές στήριξης μελών λένε ότι έχουν συγκεντρώσει και από το στρατόπεδο του Χάρη Δούκα, με τη συλλογή να συνεχίζεται, ωστόσο χθες κατέθεσαν μόνο 100 από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, διπλάσιες του ορίου 15% των μελών της ΚΠΕ που προβλέπει το άρθρο 28 του καταστατικού του κόμματος (που σε αριθμό υπολογίζονται στις 55). Από τη δική του πλευρά, ο Δούκας ήθελε να δείξει την ισχύ που έχει εντός του ανώτατου οργάνου του κόμματος. «Με 14.000 υπογραφές για την υποψηφιότητά του, ο Μιχάλης Κατρίνης δίνει ηχηρές απαντήσεις» ανέφεραν από το επιτελείο του βουλευτή Ηλείας, ο οποίος πήγε ο ίδιος να καταθέσει τις υπογραφές στη Χαριλάου Τρικούπη – και θεωρεί ότι «απαντά» στα χαμηλά δημοσκοπικά νούμερα που προκύπτουν.
Πιο τυπικά αντιμετώπισαν τη διαδικασία οι υπόλοιποι υποψήφιοι: ο Παύλος Γερουλάνος μέσω εκπροσώπου του κατέθεσε στην ΕΔΕΚΑΠ πάνω από 8.000 υπογραφές, ενώ το στικάκι της Αννας Διαμαντοπούλου περιείχε περίπου 7.000 υπογραφές μελών, στις οποίες δεν περιέχονταν οι χειρόγραφες υπογραφές που έχουν ήδη συγκεντρωθεί στις περιοδείες της. Περίπου 8.500 υπογραφές κατέθεσε η Νάντια Γιαννακοπούλου, που επέλεξε σήμερα να βρεθεί στην πατρογονική Μεσσηνία.
Με δήλωσή του, ο Γιάννης Κανελλάκης ανακοίνωσε πως έστειλε επιστολή στην ΕΔΕΚΑΠ στην οποία αναφέρει πως παρότι διαθέτει 5.000 υπογραφές μελών δεν προτίθεται να τις στείλει στην Επιτροπή, για να προφυλάξει τα προσωπικά τους δεδομένα. Με δεδομένο πως η κατάθεση υπογραφών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανακήρυξη των υποψηφίων, φαίνεται πως η ΕΔΕΚΑΠ δύσκολα θα ανακηρύξει τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα.