Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος τον Σεπτέμβριο, με αρκετούς προμηθευτές να προχωρούν σε συγκράτηση των τιμών στα ειδικά ή «πράσινα», παρά το γεγονός ότι η χονδρεμπορική αγορά συνέχισε και τον Αύγουστο τις «υψηλές πτήσεις».
Μετά τις ανταγωνιστικές χρεώσεις που ανακοινώθηκαν, η τιμολογιακή πολιτική των περισσότερων παρόχων είτε μειώθηκε είτε διατηρήθηκε αμετάβλητη. Για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος πάροχος έκανε την «έκπληξη» και προχώρησε σε μείωση της τάξης του 3% στη χρέωση για το «πράσινο» τιμολόγιο του Σεπτεμβρίου, ενώ τις προηγούμενες ημέρες τέσσερις από τους μεγαλύτερους ιδιώτες παίκτες ανακοίνωσαν πως οι τελικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τους πελάτες τους θα παραμείνουν αμετάβλητες. Σε ό,τι αφορά τις μικρότερες εταιρείες, καταγράφηκαν μειώσεις – ακόμα και 43% – ή και μικρές αυξήσεις συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια ώρα, εξαιτίας του υψηλού χονδρεμπορικού κόστους, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παρατείνει τις επιδοτήσεις στα οικιακά τιμολόγια και για τον νέο μήνα και σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η στήριξη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα είναι ελαφρώς «ψαλιδισμένη» και θα κυμαίνεται μεταξύ 1 και 1,2 λεπτών του ευρώ/kWh.
Σε μία τέτοια περίπτωση, οι τελικές τιμές των φθηνότερων ειδικών προϊόντων θα κινηθούν σε ανάλογα επίπεδα με τον Αύγουστο, ενώ στην περίπτωση των δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η φόρμουλα της επιδότησης από το ΥΠΕΝ αναμένεται να είναι ίδια με τον προηγούμενο μήνα. Ενδεικτικά, οι λογαριασμοί των νοικοκυριών αναμένεται να κινηθούν για την πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών στα επίπεδα του Αυγούστου, δηλαδή λίγο κάτω από τα 0,15 ευρώ/kWh. Οσον αφορά το όφελος για τους καταναλωτές, αναμένεται να κινείται στα 3-4 ευρώ /μήνα για ένα μέσο νοικοκυριό που καίει 300 kWh τον μήνα.
Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο τα νοικοκυριά για καταναλώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έως 500 kWh έλαβαν επιδότηση 1,6 λεπτά του ευρώ/kWh, με την κατηγορία αυτή να καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά που ήταν ενταγμένα στο ΚΟΤ, η ενίσχυση ανήλθε στα 50 ευρώ/MWh ή 5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – η παράταση της ενίσχυσης στα τιμολόγια δεν θα σημαίνει αντίστοιχα και την παράταση της έκτακτης εισφοράς στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, ένα «καπέλο» που επιβλήθηκε τον Αύγουστο προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ενισχύσεις.
Στο μεταξύ, κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τη τιμή χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας, με τη νέα εκτόξευση στα 215 ευρώ/MWh (2/9) να προκαλεί έντονο προβληματισμό. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από τα τέλη Ιουλίου, με τη ζήτηση να είναι μειωμένη στις 181 GWh, ενώ και οι καιρικές συνθήκες έχουν μειώσει την παραγωγή των ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, στο μείγμα παραγωγής 44,2% έχει το αέριο, 30,5% οι ΑΠΕ, 11,5% οι εισαγωγές, 6% τα υδροηλεκτρικά και 4% ο λιγνίτης.