Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο το βράδυ της Τρίτης 3 Σεπτεμβρίου για τον εορτασμό των 50 χρόνων του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Μέσα σε εορταστικό κλίμα χαιρετισμό απεύθυναν οι πρώην πρόεδροι, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ πρόκειται να τιμηθούν τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974.
Μίλησαν για όλες τις πολιτικές με τις οποίες στήριξε το ΠΑΣΟΚ την κοινωνία όταν βρισκόταν στην διακυβέρνηση της χώρας ενώ έγιναν αναφορές για την επόμενη μέρα και το πως θα πρέπει να πορευτεί το κόμμα.
Μετά θα τιμηθούν τα ιδρυτικά μέλη
Ξεκινά με ευχαριστίες σε Σημίτη, Βενιζέλου, Παπανδρέου για τις παρεμβάσεις τους. Συνεχίζει με μια ιστορική αναδρομή και την παρακαταθήκη που έχει αφήσει το ΠΑΣΟΚ στη χώρα. Μιλά ξεχωριστά για τους προέδρους του κόμματος και την προσφορά τους στο κόμμα και την Ελλάδα.
«Με τις νέες γενιές της παράταξης μπροστά, με τη σημαία του ήλιου να κυματίζει ψηλά ξανά και να παλεύει αγκαλιάζοντας τις αγωνίες εκείνων που νιώθουν ότι δεν έχουν φωνή σε μια χώρα γεμάτη ανισότητες, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει» συνεχίζει.
Έκανε κάλεσμα σε «αυτό το τολμηρό, γοητευτικό και ελπιδοφόρο ταξίδι, να συνεχίσουμε και τις επόμενες δεκαετίες οικοδομώντας μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον Ελληνικό λαό έχοντας φάρο τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες μας αλλά και μία δέσμευση χαραγμένη σε πέτρα, ότι δεν θα επαναλάβουμε ότι πλήγωσε τους πολίτες».
Εξαπολύει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας πως «το επιτελικό κράτος υπήρξε η πιο παταγώδης αποτυχία της Μεταπολίτευσης».
Όρισε πολιτικό αντίπαλο του ΠΑΣΟΚ τη Νέα Δημοκρατία που «οι πολιτικές της βυθίζουν σε απόγνωση τους πολίτες» και «μόνο το χέρι του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει διάπλατα την πόρτα της εξόδου στον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του.
Γιατί πολύ απλά ο λαϊκισμός και η ρηχότητα υποτιμούν την πολιτική και υπονομεύουν τις μάχες που έχουμε χρέος να δώσουμε.
Η νίκη απέναντι στη συντήρηση θα επιτευχθεί με πολιτικές προτάσεις, με ήθος και συνέπεια.
Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά είναι μονόδρομος».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, κλείνοντας την ομιλία του τονίζει: «Ξέρω πως είστε εδώ γιατί έχετε την δίψα να παλέψετε για ένα καλύτερο αύριο, για ένα καλύτερο κόσμο.
Πάμε λοιπόν να δώσουμε όλοι και όλες μαζί αυτή την μάχη. Για αυτή την γενιά και κάθε γενιά. Για να διασφαλίσουμε την αυτονομία της πολιτικής. Για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια, την ελπίδα και την προοπτική κάθε ελληνικής οικογένειας.
Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και ενωμένοι θα τα καταφέρουμε».
Προβάλλεται το επετειακό αφιέρωμα για τα 50 χρόνια. Μπροστά από την εξέδρα που έχει στηθεί με μέτωπο Ζάππειο βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των παρευρισκομένων, ωστόσο, ο κόσμος φτάνει έως και τα σκαλιά του Ζαππείου. Σημαίνουσα στιγμή της βραδιάς αναμένεται η απόδοση τιμής στα ιδρυτικά στελέχη που υπέγραψαν τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974.
«Η καμπύλη του ΠΑΣΟΚ είναι η καμπύλη της μεταπολίτευσης» τα πρώτα λόγια του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. «Το ΠΑΣΟΚ συγκροτήθηκε ως πολιτικό και κοινωνικό υποκείμενο» συνέχισε. «Το ΠΑΣΟΚ έθεσε ως στόχο παράλληλα τη διεκδίκηση της κληρονομιάς της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και τον περιορισμό της δυναμικής της κομμουνιστικής αριστεράς, μέσα από τον σαρωτικό ριζοσπαστισμό που ήταν έτοιμος να συμφιλιωθεί με τον κυβερνητικό πραγματισμό», πρόσθεσε.
Σε άλλο σημείο της ομιλία του, είπε: «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπερασπιστεί και να προβάλλει όλες τις ιστορικές συμβολές του, αναγνωρίζοντας αυτοκριτικά και όλες τις ευθύνες του, αρχίζοντας από το τέλος, από τον αγώνα του για τη διάσωση της χώρας από τον κίνδυνο της ασύντακτης οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, την Ευρώπη και τη φιλελεύθερη δημοκρατία».
Κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί στο εθνικό ακροατήριο με μια πρόταση που είναι και αφήγηση και συντεταγμένη αλληλουχία πρακτικών κινήσεων.
«Μια πρόταση:
Κλείνοντας τόνισε πως «προέχει βέβαια η ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας με δέσμευση ενότητας και συστράτευσης, με ειλικρινή και ευθύ πολιτικό και προγραμματικό λόγο, χωρίς πολλά στερεότυπα, κοινοτοπίες και γενικότητες, με πολιτικό πολιτισμό και αίσθηση θεσμικότητας. Με παραταξιακή συνείδηση, κυρίως όμως με συνείδηση ευθύνης απέναντι στην πατρίδα για χάρη της οποίας υπάρχουν και λειτουργούν τα κόμματα ως θεσμοί του δημοκρατικού πολιτεύματος».
«Το ΠΑΣΟΚ έδωσε στο λαό δημοκρατικά φτερά για να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο» οι πρώτες κουβέντες του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου.
«Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα η αποτελεσματική απάντηση στα προβλήματα και της κρίσης που άφηνε πίσω της η Δεξιά», συνέχισε και άσκησε σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία διαπιστώνοντας πως σήμερα «η Ελλάδα υποχωρεί παντού, βρισκόμαστε σε πτώση». Συνέχισε πως ήρθε πάλι η ώρα που η Δεξιά αποδείχθηκε ανίκανη. «Μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής ήρθε η ώρα για το λαό να πάρει την τύχη στα χέρια του. Η ιστορία καλεί και προσκαλεί τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ να αναμετρηθούν μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις για την αλλαγή» σημείωσε.
Λίγο πριν κατέβει από το βήμα τόνισε πως «ήρθε η ώρα ξανά με μια σύγχρονη πολιτική, καινοτόμα, αντισυστημική, να μπούμε σε μια νέα πορεία σε μια όμορφη θάλασσα με τον πολίτη συμμέτοχο για να αξιόπιστο μέλλον. Να πάρουμε στα χέρια την υπόθεση που λέγεται προοδευτική παράταξη και να αλλάξουμε τη μοίρα του τόπου».
«Στην πορεία των 50 ετών αντιμετωπίσαμε αντιξοότητες και προκλήσεις αλλά καταφέραμε να βάλουμε τα θεμέλια για μια δημοκρατική Ελλάδα. Προχωράμε μπροστά με τόλμη και δύναμη. Θα πετύχουμε» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης.
Δίπλα στον Νίκο Ανδρουλάκη οι Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου. «Παρών» και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, και θα ακολουθήσει συναυλία-αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, που έφυγε από τη ζωή πριν από έναν χρόνο και το έργο του ταυτίστηκε με τον αγώνα κατά της χούντας και τη Μεταπολίτευση. Θα τραγουδήσουν επίσης οι Γιώργος Περρής, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, Δάφνη Ζουρνατζή Τιμητική συμμετοχή θα έχει ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, ενώ θα συμμετάσχει και η 15μελής ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία» και η 12μελής μικτή χορωδία υπό τη μουσική διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη.