Περίπου πέντε τόνοι νεκρά ψάρια οδηγήθηκαν σε υγειονομική ταφή στο λατομείο του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στον δρόμο Καναλίων – Ριζομύλου με τον Ευθύμιο Λέκκα, καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, να εκφράζει αμφιβολίες και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, να ενημερώνει ότι εκδόθηκε σχετική περιβαλλοντική άδεια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη «270 τόνοι νεκρών ψαριών οδηγήθηκαν σε αποτέφρωση σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ 4-5 τόνοι σε υγειονομική ταφή» η οποία σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα έγινε σε χώρο ασφαλή στον Δήμο Βελεστίνου.
Το TheNewspaper.gr έκανε το μεσημέρι αυτοψία στο σημείο υγειονομικής ταφής των νεκρών ψαριών και κατέγραψε τις εικόνες των φορτηγών να αδειάζουν τα χιλιάδες νεκρά ψάρια που αποσυντίθεται στην περιοχή.
Ο Ευθύμιος Λέκκας, που έκανε αυτοψία στη λίμνη Κάρλα αλλά εξέφρασε, σήμερα Κυριακή, αμφιβολίες για την ασφάλεια της ταφής των νεκρών ψαριών στον Βόλο.
Τέσσερα ερωτήματα θέτει ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ
«[…] όπως βλέπουμε με τα ψάρια αυτή τη στιγμή, είναι τεράστια θέματα που μπαίνουνε και συνήθως δεν έχουν επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση γιατί ούτε και εμείς ξέρουμε ακριβώς πού οδηγούμαστε. Δηλαδή αυτή τη στιγμή έχουμε έναν χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων που ενταφιάζει τα ψάρια. Είναι χώρος τέτοιος; Υπάρχουν κίνδυνοι σε αυτό το χώρο; Έχουν εξεταστεί τα τρία κριτήρια τα οποία θα πρέπει να τεκμηριώνουν την ασφάλεια ενός ΧΥΤΑ; Έχει εξεταστεί η μορφολογία, το έδαφος, γεωλογικοί σχηματισμοί;[…] Είναι πάρα πολλά τα θέματα που τίθενται. Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε[…]», είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ.
Να σημειώσουμε πως οι μετρήσεις έχουν δείξει ότι η επιβάρυνση του νερού στον Παγασητικό είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων. Συγκεκριμένα, στα 9 από τα 10 σημεία οι μικροβιακοί δείκτες βρέθηκαν εντός ορίων, την ώρα που ειδικά συνεργεία με γερανούς έχουν απομακρύνει μέχρι στιγμής τον μεγαλύτερο όγκο των νεκρών ψαριών, με την εικόνα να βελτιώνεται. Αύριο Δευτέρα θα φτάσουν κλιμάκια στον Βόλο για να ενημερώσουν τους εμπλεκόμενους φορείς και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.
Μετά από την αποκατάσταση των παραλιών, θα αποφασιστεί και αν θα μπορούν να είναι προσβάσιμες από κολυμβητές.
Στο μεταξύ, οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση. Στο 30% έφτασαν οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία της Μαγνησίας, ενώ 90% ακυρώσεις έχουν οι πληγείσες περιοχές στον Βόλο, τη Νέα Αγχίαλο και τις Αλυκές. Έως 70% είναι η μείωση στην εστίαση συγκριτικά με τον περασμένο Αύγουστο και έως 100% η μείωση σε σύγκριση με το τελευταίο 10ημερο του περσινού Αυγούστου.
Στις αρχές της εβδομάδας ξενοδόχοι και επαγγελματίες της εστίασης καταθέτουν ομαδικές μηνύσεις και αγωγές