Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κίνησε βουνά για να ελέγξει τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Ιούλιο έπεσε κάτω από το 3% για πρώτη φορά από το 2021. Δυστυχώς, η Fed βρίσκεται σε διασταυρούμενη πορεία με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, του οποίου η στρατηγική έκδοσης χρέους παρείχε παρασκηνιακές μειώσεις επιτοκίων διατηρώντας τον πληθωρισμό πάνω από το εύρος στόχου της Fed.
Συντομεύοντας το προφίλ έκδοσης για να μειώσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, το υπουργείο Οικονομικών παρείχε οικονομικά κίνητρα ισοδύναμα με μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του επιτοκίου πολιτικής της Fed. Επιπλέον, η μελλοντική καθοδήγηση στην τελευταία τριμηνιαία ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών δείχνει ότι αυτή η κερκόπορτα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα συνεχίσει να πλήττει τις προσπάθειες της ίδιας της Fed και να υπονομεύει τις λειτουργίες της.
Συνήθως, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει ώστε το 15%-20% του ανεξόφλητου χρέους να είναι σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα, με το υπόλοιπο σε ενδιάμεσο και μακροπρόθεσμο χρέος. Αλλά αυτό το μερίδιο έχει αυξηθεί και παραμένει πολύ πάνω από κάθε λογικό όριο: έως και το 70% του νέου χρέους που συγκεντρώθηκε τον περασμένο χρόνο προήλθε από βραχυπρόθεσμης λήξης ομόλογα, ωθώντας το σύνολο πολύ πάνω από το 20%.
Μια τέτοια υπερβολική εξάρτηση από το βραχυπρόθεσμο χρέος χρησιμοποιείται γενικά για περιόδους πολέμου ή ύφεσης, όταν οι αγορές είναι εύθραυστες και οι χρηματοδοτικές ανάγκες αυξάνονται. Οι επενδυτές εύλογα έχουν αρχίσει να αμφισβητούν εάν η στρατηγική έκδοσης του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθεί να είναι «κανονική και προβλέψιμη».
Σε πρόσφατη έρευνα της Hudson Bay Capital περιγράφουμε την τρέχουσα πολιτική ως περίπτωση της αποκαλούμενης ακτιβιστικής έκδοσης κρατικών ομολόγων – Activist Treasury Issuance ή ATI – και εξετάζουμε τις ευρύτερες οικονομικές συνέπειές της. Εάν το ATI δεν αντιστραφεί γρήγορα, μπορεί να γίνει ένα μόνιμο εργαλείο πολιτικής, επειδή όλα τα μέρη θα θελήσουν να το χρησιμοποιήσουν για να τονώσουν την οικονομία πριν από τις εκλογές. Αυτή η προοπτική είναι ανησυχητική για τους ίδιους λόγους που είναι και οι απειλές για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
Για να καταργήσει το ΑΤΙ το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποσύρει πλεονάζοντα ομόλογα αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Το αποτέλεσμα στην οικονομία θα ήταν παρόμοιο με αυτό μιας αύξησης δύο ποσοστιαίων μονάδων του επιτοκίου της Fed.
Οι στρατηγικές ΑΤΙ του υπουργείου Οικονομικών έχουν τονώσει την οικονομία ενόψει εκλογών και εμπόδισαν τις προσπάθειες της ίδιας της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό. Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να επιστρέψει στην τακτική και προβλέψιμη έκδοση (ομολόγων) το συντομότερο δυνατό.