Η νίκη των γάλλων αριστερών ήρθε λίγες μέρες αφότου, στην ανάλυσή του για τις γαλλικές εκλογές στην Κεντρική Επιτροπή, ο Στέφανος Κασσελάκης έλεγε πως ο αριστερός συνασπισμός αφαιρεί δυνάμεις από τον Εμανουέλ Μακρόν και όχι από το κόμμα της Λεπέν. Και χθες στο Mega, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως τα δύο συστήματα, το γαλλικό και το ελληνικό, είναι διαφορετικά, ενώ προέβαλε την ηγεμονία της Αριστεράς έναντι της Κεντροαριστεράς στον σχηματισμό που ήρθε πρώτος: «Η σύγκλιση στο τωρινό βουλευτικό σύστημα είναι πολύ σημαντική αλλά πρέπει να γίνει σταδιακά στη βάση προγραμμάτων», σχολίασε, επιμένοντας στις κοινοβουλευτικές αρχικά πρωτοβουλίες που έχει εξαγγείλει το προηγούμενο διάστημα.
Περισσότερο προωθημένες, όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί τόσο στη μια πλευρά όσο και στην άλλη, ήταν οι αντιδράσεις στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, από την Ολγα Γεροβασίλη έως τον Διονύση Τεμπονέρα – δείχνοντας, και εκεί, τις διαφορές που υπάρχουν στην αντίληψη των στελεχών του κόμματος. Ο Κασσελάκης απάντησε και στην κριτική που δέχτηκε στα όργανα, με πρώτο ζήτημα τη στοχοποίηση των στελεχών: «Δεν στοχοποιώ εγώ, δεν ελέγχω κάποιο τέτοιο κέντρο», απάντησε, με ειδική αναφορά στις περιπτώσεις της Κατερίνας Νοτοπούλου και του Κώστα Ζαχαριάδη, που βρέθηκαν στο στόχαστρο ανώνυμων και επώνυμων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την κριτική που του άσκησαν.
Σε χαμηλότερους τόνους, αλλά με εμφανή πλέον την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές, κινήθηκαν και τα σχόλιά του για τον Αλέξη Τσίπρα: «Δεν υπάρχει ανάγκη να αναφερθώ σε βάθος από εδώ και πέρα σε οποιαδήποτε παιχνίδια αναφέρθηκαν. Αυτά θα φανούν στην πορεία», είπε για τη δική του κατηγορία απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό. «Προφανώς και έχει θέση ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε, τονίζοντας ωστόσο πως «είναι σημαντικό για όλους τους βουλευτές, στελέχη, μέλη του κόμματος να πουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για σύγκλιση στην Κεντροαριστερά και η ηγεσία να ηγηθεί οποιασδήποτε συνεννόησης» – αιχμή που εμφανώς απευθύνεται και προς την πλευρά της Αμαλίας, με αφορμή τα σχόλια, αλλά και τη λίστα των καλεσμένων ομιλητών, στην πρώτη Διάσκεψη του ιδρύματος του Τσίπρα.
Το ρήγμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεν πολιτικό, αλλά σ’ αυτήν τη φάση περιγράφεται βασικά μέσα από οργανωτικές διαφωνίες για το μέλλον και τη φυσιογνωμία του κόμματος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη, δημόσια ή ιδιωτικά, εκφράζουν αμφιβολίες ή ενστάσεις με τις προτάσεις Κασσελάκη για το οργανόγραμμα – με απόλυτη βεβαιότητα, οι ίδιες ενστάσεις θα τεθούν και στις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής για την επεξεργασία των καταστατικών αλλαγών που θα οριστικοποιηθούν στο συνέδριο του Οκτωβρίου.