Πριν το κουδούνι χτυπήσει για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, 10.000 νέοι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων και σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης θα βρίσκονται στη θέση τους. Αυτό ανακοίνωσαν χθες από κοινού τα υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης δημόσιας Παιδείας και της ενίσχυσης της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.
«Εχουμε χρέος να προσφέρουμε στα παιδιά μας την υψηλότερη δυνατή ποιότητα δημόσιας Παιδείας, ενώ οφείλουμε στους εκπαιδευτικούς, τη ραχοκοκαλιά του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον όπου θα μπορούν να εξελιχθούν και να ασκούν απρόσκοπτα το λειτούργημά τους» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι 10.000 νέες θέσεις μόνιμων διορισμών από τους οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ μοιράζονται σε 4.451 θέσεις προς κάλυψη με βάση τον δημοσιονομικό κανόνα μία πρόσληψη για μία αποχώρηση. Υπενθυμίζεται πως θα αποχωρήσουν 4.050 μόνιμοι εκπαιδευτικοί και μέλη Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού μετά το πέρας του σχολικού έτους 2023-2024, ενώ υπάρχουν και 401 ήδη υφιστάμενα κενά λόγω αποχωρήσεων μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού κατά το σχολικό έτος 2022-2023.
Ταυτόχρονα, οι υπόλοιπες 5.549 θέσεις θα έρθουν να καλύψουν κενά, όπως άλλωστε έδειξαν τα στοιχεία μελέτης. Η συνολική δαπάνη κάλυψης των νέων θέσεων, ύψους 110 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί αποκλειστικά από εθνικούς πόρους που έως τώρα διατίθενται για προσλήψεις αναπληρωτών.
Πάντως, έμφαση αναμένεται να δοθεί στην ειδική αγωγή, όπου θα καλυφθούν περισσότερες από τετραπλάσιες σε σχέση με το προηγούμενο έτος θέσεις ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οκταπλάσιες θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Κι αυτό καθώς την προηγούμενη χρονιά οι διορισμοί αφορούσαν αποκλειστικά ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
Παράλληλα, στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι ειδικότητες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς σε υπάρχουσες και νεοσυσταθείσες θέσεις ειδικοτήτων τοποθετούνται πενταπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι εκπαιδευτικοί, ενώ συνολικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι διορισμοί θα ξεπεράσουν τους 2.800.
Σημειώνεται πως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αναμένονται πάνω από 5.000 προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες. Οσο για τον ακριβή αριθμό των διορισμών ανά ειδικότητα, αυτός πρόκειται να προσδιοριστεί το αμέσως προσεχές διάστημα, πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, τόνισε πως η στήριξη των σχολείων με διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών είναι η απαραίτητη προϋπόθεση και ένα αυτονόητο βήμα για να προσφέρονται καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης για τους μαθητές όλων των βαθμίδων, «αλλά ταυτοχρόνως και οι εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα να αφοσιωθούν στο διδακτικό τους έργο». Ενώ όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, συνεχίζεται απαρέγκλιτα η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων απέναντι στους πολίτες, «κυρίως απέναντι στους εκπαιδευτικούς, τις οικογένειες, τη νέα γενιά, τις νέες και τους νέους που αποτελούν το μέλλον του τόπου».