Μετά την αυριανή μέρα τίποτα δεν θα είναι ίδιο στο ΠΑΣΟΚ: η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έρχεται για να επισφραγίσει το σκηνικό της αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη και παράλληλα να επικυρώσει την πρόωρη προσφυγή σε εσωκομματική κάλπη για την ανάδειξη προέδρου του κόμματος. Η πιθανότητα ο πρόεδρος να επιλέξει, στην εισήγησή του, να μείνει περισσότερο πιστός στην καταστατική οδό και να προτείνει εκλογές πιο κοντά στο φθινόπωρο του 2025 έμοιαζε ήδη μικρή μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ελαχιστοποιήθηκε ωστόσο όσο περνούσαν οι μέρες. Η συμμαχία του Χάρη Δούκα και του Μανώλη Χριστοδουλάκη, αλλά και η σχεδόν βέβαιη υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου δημιουργούν ένα σκηνικό που δεν μπορεί να αγνοηθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη. Και στο προεδρικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως οποιαδήποτε καθυστέρηση βλάπτει την ίδια την παράταξη, καθώς θα έμπαινε εκ των πραγμάτων σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο φθοράς σε νεκρό πολιτικό χρόνο. Γι’ αυτόν τον λόγο, αλλά και όντας αποφασισμένος να απαντήσει στην κριτική και να σηκώσει το γάντι που έπεσε προς το μέρος του, η πρόταση του Ανδρουλάκη στην Κεντρική Επιτροπή (την οποία ελέγχει) αναμένεται να είναι προσφυγή σε κάλπη από τη βάση εντός του 2024, με κοντινότερη πιθανή ημερομηνία τις αρχές του φθινοπώρου – ο αιφνιδιασμός του Ιουλίου είναι ένα σενάριο που δεν φαίνεται να συζητείται πια.
Πριν φτάσουν ακόμα στα διαδικαστικά, ωστόσο, τα οποία θα αποτελέσουν σχεδόν αναμενόμενα (και, σε κάθε περίπτωση, παραδοσιακά) ένα ξεχωριστό πεδίο αντιπαράθεσης, η Κεντρική Επιτροπή θα γίνει το πρώτο πεδίο σύγκρισης αφηγημάτων: ο Νίκος Ανδρουλάκης, από το περιβάλλον του οποίου διατείνονται πως είναι υπέρ των «καθαρών λύσεων» και κατά των «διαρχιών» (με το βλέμμα στραμμένο εμμέσως πλην σαφώς στις συνεργασίες με επίκεντρο την πλατεία Κοτζιά), δεν προτίθεται να καταθέσει τα όπλα, επαναλαμβάνοντας πως το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει σταδιακή άνοδο, έχει περάσει τις εποχές επιβίωσης και ο πρόεδρός του δεν έχει πρόθεση να το «ρευστοποιήσει, σε ένα καθεστώς κινούμενης άμμου». Σε αντίθεση με τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η προεδρική πλευρά ξέρει τι να περιμένει – και εκτιμάται ότι από την πλευρά των προεδρικών στελεχών δεν θα υπάρξουν αμήχανες σιωπές, όπως συνέβη την προηγούμενη Τετάρτη.
Στην πλευρά του Δούκα και του Χριστοδουλάκη, εν αναμονή και της εισήγησης Ανδρουλάκη, ετοιμάζεται η απάντηση στο αν ο δήμαρχος μπορεί να χωρέσει «δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη», με τη διπλή ιδιότητα του πρώτου δημότη Αθηναίων και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα αντιμετωπίσει κατηγορίες περί «βιασύνης» και «αδελφοκτονίας» από μέλη της ΚΠΕ που τάσσονται υπέρ του Ανδρουλάκη – «η φιλία δεν είναι δουλεία», απάντησε σχετικά (ΑΝΤ1), ενώ, σε πολιτικό επίπεδο, θα διατυπωθεί η άποψη πως η σημερινή ηγεσία δεν δημιούργησε «συνθήκες υπέρβασης», έτσι ώστε να καταστεί πρωταγωνιστής των εξελίξεων στον προοδευτικό χώρο. Για τον Χριστοδουλάκη, η πρώτη έμμεση κατηγορία περί Πόντιου Πιλάτου σε κρίσιμες παρεμβάσεις των τελευταίων ετών ήρθε από τον ίδιο τον Ανδρουλάκη στη δευτερολογία του στο Πολιτικό Συμβούλιο. Τα χαρτιά τους αναμένεται επίσης να ανοίξουν ο Παύλος Γερουλάνος, που περιμένει να τοποθετηθεί στα όργανα αλλά ήδη έχει εξαπολύσει ήπιες βολές τόσο προς την πλευρά Ανδρουλάκη όσο και προς την πλευρά Δούκα, και στελέχη όπως ο Παύλος Χρηστίδης και ο Μιχάλης Κατρίνης – ο πρώτος αναμένεται να παρουσιάσει πλατφόρμα για το «άνοιγμα της παράταξης», ενώ ο δεύτερος φέρεται να συζητάει το ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφιος στην κούρσα της νέας ηγεσίας.
Η συζήτηση, που θα λειτουργήσει και απολογιστικά για το κόμμα, θα περιλαμβάνει με μαθηματική ακρίβεια εκτιμήσεις και κόντρες για την ανάγκη αυτονομίας του κόμματος και τον ρόλο του στις πιθανές συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων. Ενδεχομένως να μοιάζει νωρίς, όμως και τα επίπεδα τοξικότητας της αυριανής κουβέντας θα δείξουν αν και κατά πόσο το κεντροαριστερό (προεκλογικό) καλοκαίρι θα μείνει ήρεμο. Μεγαλύτερο ερώτημα παραμένει η στάση του σημερινού γραμματέα, του Ανδρέα Σπυρόπουλου, και η πιθανότητα αντικατάστασής του, που σχετίζεται ωστόσο και με το χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί, ενώ ενδιαφέρον (και καταλυτικό ρόλο στο ύφος της κουβέντας) έχει η πιθανότητα ο Ανδρουλάκης να μη δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες προς έγκριση στο σώμα, αλλά να τις αφήσει να προσδιοριστούν από την αρμόδια επιτροπή.