Samuel Linddahl, chef för en bilskrot i Jönköping, är kritisk mot att bilföretagare registrerat fordon på en misstänkt bilmålvakt.
Lyssna: Kritik från bilskrot APP
Samuel Linddahl, chef för en bilskrot i Jönköping, är kritisk mot att bilföretagare registrerat fordon på en misstänkt bilmålvakt.
Eftersom bilarna inte lämnats in till en bilskrot finns risken att de dumpas i naturen, säger han.
Ekots granskning har visat att den misstänkt bilmålvakten via sociala medier erbjuder sig att mot betalning registreras som ägare till fordon utan att sedan hämta dem.
Samuel Linddahl, som är chef för en bilskrot i Jönköping, är mycket kritisk mot fusket bland bilföretagare som Ekot avslöjat. Granskningen har visat att företagare över hela landet registrerat hundratals fordon på en misstänkt bilmålvakt som erbjuder sig att stå som ägare mot betalning.
– Vi har ju också en miljö att tänka på. Det är ju drygt ett ton farligt avfall på en bil, säger Samuel Linddahl.
Sedan flera år tillbaka lämnas allt färre bilar in till skrotning i Sverige. Och det är en dålig utveckling, säger Samuel Linddahl, eftersom bilar innehåller en mängd farliga ämnen och delar, som oljor och batterier, och om de inte tas om hand av en bilskrot så riskerar de att hamna i naturen.
– När man åker runt mycket ser man oerhört mycket skrotbilar som borde komma till en auktoriserad bildemonterare.
Många bilskrotar ger ju ingen betalning om man ska lämna in en gammal bil. Har ni som skrotningsbransch något ansvar för att färre bilar skrotas?
– Lönsamheten för att ”skrota av” en bil är ju inte hög. Men med en skrotningspremie kanske man kan få de kallade soffliggarna att ta sin bil till en skrot.
Genom den misstänkte bilmålvakten har ett stort antal fordon strukits från de svenska registren. Transportstyrelsen avregistrerade tidigare i år omkring 3 000 fordon som mannen stod som ägare till.
Myndigheten gör ibland sådana avregistreringar från vägtrafikregistret när ägaren är en misstänkt målvakt, och när det är oklart var fordonen finns. Att fordonen är avregistrerade innebär att de inte längre har någon ansvarig ägare, och inte blir sökbara i vägtrafikregistret.