Lyssna: IVO stoppar färre kriminella bolag
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har återkallat betydligt färre tillstånd än tidigare, för oseriösa och kriminella omsorgsbolag.
Hittills i år har Ivo bara fattat tio beslut om att återkalla tillstånd för bolag som misskött sig, vilket kan jämföras med 59 under 2021. Ekots källor säger att en viktig förklaring är att Ivo har en mycket ineffektiv beslutsprocess.
”I enstaka fall så har det tagit för lång tid”, säger Marie Åberg, avdelningschef på Ivo.
Det är Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som ska se till att oseriösa och kriminella personer inte driver assistansbolag, hemtjänst och HVB-hem. Företrädarna för bolagen ska till exempel ha rätt kompetens, inte vara dömda för brott och bolagen ska betala skatt.
Men hitintills i år har Ivo bara fattat tio beslut om att återkalla tillstånd för bolag som misskött sig, vilken kan jämföras med femtionio under 2021.
Och Ekots källor säger att en viktig förklaring är att Ivo har en mycket ineffektiv beslutsprocess. Efter att inspektörer konstaterat att ett bolag måste stoppas har det under våren tagit mellan 7 till 13 månader för Ivo att återkalla tillståndet.
Ivo:s avdelningschef Marie Åberg håller med om att beslutsprocessen till viss del har bidragit till att färre bolag stoppats.
– I enstaka fall så har det tagit för lång tid för oss att fatta beslut, och det är såklart inte bra. Men vi ser ju också att vi inte kan kompromissa med rättssäkerheten
Enligt Ivo handlar färre återkallade tillstånd framförallt om att brottsligheten blivit mer avancerad.
– Vi har brottsupplägg inom ekonomisk välfärdsbrottslighet som är alltmer komplicerade idag. Och det här innebär en handläggning som kräver mer utredning och det är också bedömningar som tar mer tid i anspråk.
I mitten av augusti skickade en grupp medarbetare ett mejl till Ivo:s ledning. De beskriver hur det ineffektiva beslutsfattandet leder till att oseriösa- och kriminella bolag kommer undan, eftersom de hinner byta företrädare och göra skenöverlåtelser. Samtidigt betalas skattemedel ut till bolag inom hemtjänst och assistans där människor riskerar att fara illa.
Vad skickar det för signaler till bolagen då att när utredarna sagt att de vill återkalla tillståndet internt och sedan så tar det ett år innan det blir ett beslut?
– Det är inte bra. Vi behöver såklart effektivisera vårt arbetssätt. Så att vi kan komma åt oseriösa aktörer på ett effektivare och snabbare sätt än vad vi gjort hitintills, säger Marie Åberg.