Genom att slopa faktagranskning av inlägg vill Meta ”prioritera yttrandefriheten”. Mark Zuckerberg är den senaste i raden av techdirektörer som väldresserat tassar i hasorna på den nya tidens makthavare, skriver Kristofer Ahlström.
SVAR PÅ INSÄNDARE. Det verkar som att många har en mer förlåtande attityd till försenade flyg än tåg som inte håller tidtabellen. Jag tänker fortsätta att åka tåg som för mig alltid kommit fram inom rimlig tid, skriver tågresenären Hans Lidén.
Den svenska kronan försvagades mot dollarn under onsdagen. Vid lunchtid kostade en dollar 11,20 kronor, vilket är det högsta priset sedan hösten 2022. – Detta handlar mindre om kronan och mer om dollarn, som stärks på grund av oro över Trumps politik, säger Amanda Sundström, valutastrateg på SEB.
SVAR PÅ INSÄNDARE. Att återöppna små akutsjukhus är inte en självklar lösning på den akuta bristen på vårdplatser. Vårdplatserna behöver i första hand öka på nästan alla befintliga akutsjukhus i landet, skriver Frida Meyer, ordförande i Svensk förening för akutsjukvård.
I ”Want” har skådespelaren Gillian Anderson samlat 147 kvinnors sexfantasier. Sara Martinsson har läst en antologi som efter en del inledande brasklappar är svår att lägga ifrån sig.
INSÄNDARE. Det är orimligt att låntagare ska ta smällen om värdet på en fastighet sjunker och blir lägre än bostadslånen. Det ska vara banken, som står för värderingen, som också ska ta risken, skriver Lars Johansson.
BUENOS AIRES. Argentinas högerpopulistiska president Javier Milei utmålade under valkampanjen statsanställda som samhällets parasiter. Ett år senare har han skurit rejält i statens utgifter, sagt upp anställda och sänkt lönerna. Det har fått techmiljardären Elon Musk och USA:s näste president Donald Trump att se honom som en förebild.
INSÄNDARE. En möbelvaruhuskedja bör inte framhäva ett oärligt beteende hos sina kunder i sin marknadsföring. En av Ikeas senaste tv-reklamfilmer är skandalös, skriver Ingela Douhan.
Danmarks utrikesminister uppmanar till att hålla huvudet kallt efter Donald Trumps utspel om Grönland. – Jag tror vi gör oss själva en tjänst om vi får ner pulsen lite, säger Lars Løkke Rasmussen.
AI integreras snabbt i utbildningssystemet, men teknologin kan inte ersätta traditionella undervisningsmetoder. Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, blickar mot svarta tavlan och tänker att den är framtiden.
Mountainbikemästarinnan Jenny Rissveds kom tillbaka till sporten med ett eget lag. Nu har hon lämnat Team 31 och presenteras som ny åkare för storlaget Canyon CLLCTV.
Didier Deschamps vann både VM och EM som spelare. När han kom tillbaka till landslaget i rollen som förbundskapten nådde fransk fotboll en ny guldålder. Men tids nog väntar ett slut. Deschamps kliver av efter VM-slutspelet sommaren 2026.
Efter ett halvår med Viktor Orbáns ”trolldiplomati” kan Bryssel andas ut. Ungern har lämnat över EU:s ordförandeklubba till Polen, som väntas sätta hårt mot hårt. – Det väntar en tuff linje mot de länder som inte är intresserade av att bidra till Europas säkerhet, säger statsvetaren Björn Fägersten.
Försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) ifrågasätter varför inte incidenten med de kvarglömda handlingarna polisanmäldes. Socialdemokraterna diskuterar nu vilka åtgärder som ska vidtas i riksdagen. – Det finns ett vänskapsband mellan Ulf Kristersson och Henrik Landerholm som har varit tydligt sedan tjänsten tillsattes. Det är möjligt att det påverkar Kristerssons omdöme i de här sammanhangen.
De danska gröna energi-aktierna Vestas och Örsted faller med 6–7 procent på Köpenhamnsbörsen på onsdagen efter att USA:s tillträdande president Donald Trump uttalat sig negativt om vindkraft både till havs och på land.
Demonstranterna som protesterat mot kriget i Gaza utanför Göteborgs universitet skickade nyligen ett mejl som universitetsledningen uppfattade som hotfullt. Nu utreder polisen händelsen som misstänkt olaga hot. Men demonstranternas talesperson försvarar mejlet. – Vi har aldrig varit våldsbenägna, säger talespersonen Taha Khatab.
Den svenska kulturkanonen ska breddas. Förutom konstformer som musik, litteratur och film ska den även omfatta ekonomi, juridik och religion, rapporterar Kulturnytt i Sveriges Radio.
Att en maktberusad finansmagnat vill köpa ett helt land låter som något taget ur Kalle Anka. Men inget tyder på annat än att våra värsta fantasier kommer att fortsätta utmanas, skriver Björn Wiman.
När Elsa Vega var 24 år köpte hon sin första enkla fiskebåt. I årtionden har vattnet utanför Perus kust varit hennes levebröd. Men nu har fisket kollapsat av den tioarmade jumbobläckfisken som kan bli två meter lång. – Vi är utsatta för en orättvis konkurrens från en illegal, industriell flotta, säger hon, om den övermäktiga kampen mot Kina.
I fyra år har den kinesiska fiskebåten Rong Ye 119 färdats i Stilla havet utanför Sydamerika, dag och natt. Med hjälp av Global Fishing Watch har DN spårat dess fiskemönster, möten med andra fartyg och deras resor – och på så vis kunnat kartlägga en del av Kinas fiskeflotta. Fram träder ett enormt maskineri som möjliggör oavbrutet kinesiskt fiske dygnet runt, år efter år.
Fenor skärs av hajar, delfiner dödas för att användas som bete för hajar. När fisket gick sämre i egna vatten byggde Kina upp världens största fiskeflotta. I dag finns den på världens alla hav. Verksamheten sker ofta lagligt, men i en oreglerad industriell skala som hotar bestånden av fisk.
Världscupen i såväl längdskidor som alpint kommer även framöver att visas i Viaplay. Det nya tv-avtalet sträcker sig till 2030.
Om några timmar samlas batteritillverkaren Northvolts ägare på stämma för att rösta ja eller nej till nedläggning. Allt pekar på ett nej. Skälen är få att avbryta den livsuppehållande behandling som pågår just nu. DN:s Carl Johan von Seth svarar på tre frågor om beslutet.
Svenske baskettränaren Andreas Forslund bor i Santa Monica och befarar att han kan behöva lämna sin lägenhet när branden nu snabbt sprider sig i närheten. – Vi står väl näst på tur, säger han.
Fascinationen för verkliga brott ligger i tiden – men det stora intresset för vad som faktiskt sker i en rättssal har Jens Lapidus märkt av i många år. I en serie i SVT borrar han i kända brottmål för att visa hur rättssystemet fungerar.