Hur ser tiden ut? Varje vecka väljer DN:s bildredaktör Pi Frisk ut fem fotografier som speglar Sverige och världen just nu. Här är bilder från vecka 42, 20243
Kameruns president Paul Biya, 91, var spårlöst försvunnen i sex veckor. Men i veckan dök världens äldsta statschef upp igen och dödade därmed rykten om att han själv skulle ha avlidit. Alla offentliga spekulationer om hans hälsotillstånd har tystats med hänvisning till nationell säkerhet. Det säger en del om hur illa förberett landet är på ett tronskifte.
Marcel Hirscher kan än. Den alpina legendaren imponerade i sin comeback – som nederländare – inför den storhövdade hemmapubliken i Österrike. Även norrmannen Lucas Braathen, numera brasilian, stod för en bejublad återkomst i världscuppremiären.
Veckorna inför ett släpp är alltid svåra, men åtta år in i karriären känner sig Nadja Evelina Olofsson mer hemma än någonsin i artistskapet. Nya albumet ”En popprinsessas dagbok” släpptes den 25 oktober. – Om alla sågar det kommer jag ändå att vara nöjd, säger hon.
Malin Axelsson vänder i ”Extas” tillbaka till sitt 1990-tals-doftande universum befolkat av frihetstörstande klubbkids och slemma typer. Skådespelarna ger sig hän åt rave- och drogkultur och DN:s Anna Håkansson vill aldrig gå hem.
Ett 40-tal personer skadades varav några mycket svårt när en lastbil rammade en busshållplats utanför Tel Aviv i Israel vid 09.30-tiden på söndagen. Polisen misstänker att det rör sig om ett terrorattentat, och föraren sköts på platsen. Händelsen inträffade nära en militärbas.
Förpackningar märkta med ”basmatiris av premiumkvalitét” var i själva verket sämre, ibland oätligt ris. Efter omfattande kontroller av grossister över hela Sverige har stora mängder ris stoppats. ”Andra brister som upptäcktes var skadedjursangrepp och ris med utgånget datum”, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
När en kraftigt försenad Lauryn Hill slutligen äntrar scenen på Tele2 arena är allt förlåtet. DN:s Hasan Ramic har fått bevittna en enhörning och en urkraft.
Olof Sjöström i Hörnefors och Jānis Kuzma i Malmö har levt ett liv som strejkande i ett helt år. IF Metalls ordförande Marie Nilsson kallar dem för ”hjältar”. Själva är de trötta på dödläget men fast övertygade om att den svenska modellen ska försvaras. Hur länge orkar de?
När IF Metall bestämde sig för att gå ut i strejk för ett år sedan kunde ordförande Marie Nilsson aldrig föreställa sig hur djupt ideologisk frågan om kollektivavtal skulle bli för Elon Musk och Tesla. – Det finns en rad amerikanska globala företag som är verksamma i Sverige och som inte har problem med att respektera den ordning vi har, säger hon. Just nu pågår inga aktiva förhandlingar mellan parterna.
PARIS. På måndagen ställs skådespelaren Gérard Depardieu inför rätta för sexuella trakasserier i Frankrike. Det är det första målet som går till rättegång, men flera andra fall väntar. – Jag kunde inte längre vara tyst. En misstänkt våldtäktsman får inte dra nytta av min tystnad, säger en av de kvinnor som anklagar honom för övergrepp.
DN Kultur sammanfattar veckan som gått. Skådespelaren Tom Hardys hemliga rider har läckt, ”Armand” är bäst på bio, och linje tre i litteraturbetygdebatten kan sammanfattas som ”kul att ni håller på (men vi skulle aldrig nedlåta oss)”.
De föder barn med kameran redo. De fotograferar bilolyckor och tågurspårningar, tar 1800-tals-selfier och skildrar första världskrigets helvete. Elisabeth Åsbrink har läst den nya boken ”Kvinnor bakom kameran: 1848–1968” och hittar en uppfinningsrik, mångfasetterad och makalös fotohistoria.
Ekonomiska felprioriteringar, härskartekniker och tystnadskultur. Det vittnar åkare i det alpina landslaget om. Nästan hälften av åkarna saknar förtroende för landslagsledningen, enligt en anonym enkät från SVT Sport.
En rad titlar har fått könsneutrala former. ”Talesperson” är redan vanligare än ”talesman” och ”gärningsperson” är snart ikapp ”gärningsman”, skriver Språktidningens Anders Svensson.
På lördagen utsågs vinnarna i den 43:e upplagan av Uppsala kortfilmfestival.
Det sägs att USA är så polariserat att man inte kan beställa en kaffe utan att servitrisen vill veta om man är team Trump eller Harris. Stämmer det? Författaren Bengt Ohlsson åkte tillbaka till familjen som fick honom att älska Amerika.
DEGERFORS. Den korta frågan med det lätta svaret är om Degerfors går upp i allsvenskan. Den långa med det svåra svaret är hur klubben ska kunna etablera sig. – Det är inte lätt att vara Åshöjdens BK i den här globaliserade ultrakommersiella fotbollsvärlden, säger Degerfors IF:s ordförande Fredrik Rakar.
Tyske Alexander Lüken tog hem segern när den prestigefulla tävlingen för unga kördirigenter, Eric Ericson Award, hade finalkonsert i Stockholm.
Michelle Obama har gett sig in i presidentvalskampanjen. Under Kamala Harris möte i Michigan frågar hon sig varför så många väljare har svårt att välja mellan Harris och Trump. – Jag ligger vaken om nätterna och undrar ”Vad i hela friden är det som pågår?”.
Satellitbilder visar att Israel i lördagens attack träffade flera byggnader i militärkomplex i utkanterna av Teheran som används för att blanda bränsle till ballistiska robotar. Syftet var att slå ut industriella mixers, som är svåra att ersätta. Attacken bedöms av forskare vara ett hårt slag mot massproduktionen av robotar i Iran.
William Karlsson levererade både mål och assist för sitt Vegas när laget besegrade gästande San Jose med 7–3, svenskens första match för säsongen efter en tids skadeproblem.
Hur kul är det att vara gul och blå? Man blir ju sedd i alla fall. En medelålders kvinna med tveksamt klädsam blåtira gör nog bäst i att bara le åt eländet.
CALI. Kommer FN:s räddningsplan för naturen att hinna få ”vassa tänder” innan mötet tar slut? Flera framsteg har gjorts – men läget är låst i flera viktiga frågor. Under ytan finns dessutom en oro för gerillans hot att förstöra mötet.
Den 27 oktober fyller den svenska journalisten Dawit Isaak 60 år. Samma dag som han föddes 1964 bildades också svenska Amnesty. Det är en händelse som ser ut som en tanke, skriver Björn Wiman.