Den gigantiska nöjesparken Dollywood i Tennessee är som en blandning av Skansen och Gröna Lund. DN:s Po Tidholm besöker en del av USA som till stor del lever på sin ständigt sprakande lägereld – Dolly Parton.
PARIS. Två hopp på över två timmar. Målsättningen var ett tråkigt stavhoppskval – och tråkigt blev det. Armand Duplantis tog sig enkelt vidare till måndagens stavhoppsfinal.
I många år kände Elina Eriksson sig tvungen att leva som en man. Att komma ut som trans i en mindre stad var inget alternativ för henne. – Jag trängde undan det. Det var bara att gå in i samma normer och system som alla andra, säger hon.
Fyra nya deckare och en klassiker: Håkan Nessers ”Ung mans färd mot natt”, Johanna Mos ”Brottsjön”, Karin Alfredssons ”Vi som klarade oss”, Edgar Allan Poes ”Morden på Rue Morgue: Auguste Dupin-novellerna” och Linda Castillos ”Hennes sista andetag”.
PARIS. Två dagar efter det överraskande guldet på 100 meter frisim var Sarah Sjöström tillbaka i OS-bassängen. På lördagsmorgonen avgjordes försöken på 50 meter frisim – som i flera år har varit Sjöströms största mål under OS i Paris. Den svenska stjärnan slog då till med en supertid när hon simmade på 23,85.
Mordet på Hamastoppen Ismail Haniya i Teheran beskrivs som ett katastrofalt misslyckande för Iran och har utlöst en jakt på syndabockar i de egna leden. Nu har minst ett tjugotal personer gripits – inklusive iransk underrättelsepersonal, rapporterar New York Times.
Fångutväxlingen med Ryssland har väckt en oro för att regimer ska utföra nya politiskt motiverade fängslanden av andra länders medborgare. – Det finns definitivt en risk att det kommer att fortsätta ske, även om jag tror att tillfällena kommer att ges mer sällan, säger Kjell Engelbrekt, professor vid Försvarshögskolan.
DN:s sport-i-tv-krönikör Johan Croneman imponeras över fransmännens engagemang för sitt OS. Men undrar: Bryr sig någon i Sverige om vad som händer i Paris? Och borde man inte behållit amatörstatusen?
Alla som tar hoten mot Sveriges och Europas säkerhet på allvar måste också ta hoten från klimatförändringarna på allvar.
Snart 40 år efter mordet på statsminister Olof Palme flödar det ut romaner om nationaltraumat. Vad bottnar den litterära lockelsen i? Boklördag möter Klara Krantz och Lena Andersson – två författare som använt mordgåtan som fond i skrivandet.
Författaren och redaktören Maria Bodin har läst ett reportage om coola, unga poeter i Stockholm. Manliga förstås. Och drivna av klick och kontroverser.
Sju åtalade företag och myndigheter har gått med på att betala 4 miljarder dollar – 42 miljarder svenska kronor – i en förlikning med målsägande efter skogsbränderna på Maui förra året.
Skidåkaren Ebba Andersson lägger upp sitt sommarprat utifrån olika tidningsrubriker – och ger en inblick i hur elitidrottare ständigt lever med pressen från pressen. DN:s Mac Larsson har lyssnat.
Efter över 50 år på scenen kastar Aerosmith in handduken.
En vecka varje år kläs partierna i regnbågens färger och marscherar på Stockholms gator med budskap om rätten att älska vem man vill. Alla utom ett – Sveriges näst största parti. Borde Sverigedemokraterna få vara med?
Kanadas damlandslag i fotboll spionerade på premiärmotståndaren Nya Zeeland med drönare. Den regerande OS-guldmedaljören straffades med sex poängs avdrag – men har nu lyckats ta sig vidare till kvartsfinal.
PARIS. Som ung gymnast klev hon in i en sport där ingen pratade eller skrattade. Simone Biles vägrade rätta in sig i ledet – och har förändrat sportens kultur. – Vi behöver inte vara stöpta i samma form längre, säger den amerikanska superstjärnan inför sin fortsatta OS-guldjakt.
PARIS. För fyra månader sedan skapade hon en intern spricka i amerikansk damfotboll. Den unga mittfältstalangen Korbin Albert delade kristna anti-hbtqi-inlägg på sociala medier. Nu har hon tagit USA till OS-kvartsfinal. – Hon har behövt växa upp en hel del, säger nya förbundskaptenen Emma Hayes.
Vadå väder? Det är ju OS, och då bjuds det minnen för livet på bästa plats i den egna mysfåtöljen Och gåshuden kan sitta i länge...
UMEÅ/VASA. Hotet från Ryssland gör att Finland trycker på för en bro mellan Umeå och Vasa. Men från svenskt håll är intresset svalt. För båtpendlaren Johanna Holmäng skulle en bro ge mer tid med barnen medan Kvarkenrådets Mathias Lindström är krass: – Om du vill ha fred, förbered dig på krig, säger han.
”Tidigare känd som ...” I varumärkesbyggandets tid är till och med våra namn ombytliga och ansökningar om namnbyten har mer än tredubblats. Saga Cavallin förfasas över ”folkbokföringsversionen” av att totalrenovera köket i nya lägenheten.
PARIS. Att uppleva OS på plats saknar motstycke för en idrottare. Men för en populär stjärna som Armand Duplantis kan uppståndelsen ibland bli lite för mycket – och den här gången har han valt att bosätta sig utanför OS-byn. – Det känns som att jag är mycket större nu än på förra OS, säger ”Mondo”.
PARIS. Hon har tagit två OS-guld, är den simmaren i världen som har tagit flest VM-medaljer individuellt och sammanlagt har Sarah Sjöström satt nio världsrekord i långbana. Då är det här ändå bara en bråkdel av allt som finns på hennes meritlista. Men det Sarah Sjöström är mest stolt över är varken medaljerna eller rekorden, utan något helt annat.
PARIS. Efter en galen utveckling där simningen på bara några år förvandlades till en materialsport har mycket förändrats. 15 år har gått sedan superdräkten förbjöds, men det betyder inte att tiden har stått stilla när det gäller utvecklingen av tävlingsdräkterna – eller att tiderna i bassängen inte har förbättrats. – Jämför man tio år tillbaka i tiden är det en väldigt stor skillnad, säger OS-simmaren Michelle Coleman.
Tidigare i veckan uppgavs mannen som tros vara hjärnan bakom 11 september-attackerna vara på väg att erkänna sig skyldig, i en uppgörelse med USA som skulle innebära att han slipper dödsstraff. Nu drar USA:s försvarsminister tillbaka planerna.