Vi kan inte ta ur mer av våra kunder och lastköpare, säger Pia Berglund. Foto: Svensk Sjöfart och TT. Montage: Sveriges Radio.
Lyssna: Men mer måste till
Rederierna kämpar med små marginaler och dålig lönsamhet. Man anar en liten ekonomisk förbättring men större förändringar måste till om branschen ska överleva, säger Pia Berglund, verkställande direktör för branschorganisationen Svensk Sjöfart.
– Vi har gått kräftgång under ett antal år. Nu behövs att det görs något för att vi ska överleva som svenska rederier.
Lönsamheten inom färjetrafiken har börjat vända, lite försiktigt, efter flera år med röda siffror. Bland annat har flera fartyg utökat andelen fraktgods för att kompensera de minskade inkomsterna från passagerare.
En andel passagerarfartyg har till och med omvandlats till renodlade fraktfartyg för att kunna köra långsammare och bränslesnålare i samband med de ökade bränslekostnader som rederierna fått i och med att det infördes ett krav på att marint bränsle numera ska innehålla en lägre andel svavel.
En överetablering av färjetrafik i Östersjön har också medfört att en del fartyg har omdirigerats till att börja trafikera sträckor som exempelvis mellan Göteborg och Danmark.
Och flera av åtgärderna har lett till kostnadsbesparingar, säger Pia Berglund.
– Vi har flyttat bort några av de större färjorna från Östersjön, som exempelvis från Sverige till Finland, och Sverige till baltstaterna för att vi ser att det kommer inte att gå runt och köra runt de största fartygen med bara passagerare. Vi har gjort en satsning mot lastsidan att få en balans i det att vi tar mer gods och drar ner på passagerarsidan.
Men mycket mer behöver göras för att öka branschens lönsamhet under det kommande året för att åtgärda Östersjöns överetablering och för att möta konkurrensen från bland annat lastbilstransporter som trafikerar parallellt med färjetrafiken söder och västerut, säger Pia Berglund.
– När det gäller lönsamheten 2016 så ser vi att den blir tuff. Vi tror att lönsamheten delvis kommer att räddas av det låga oljepriset. Men vi måste vara förberedda på att bli mer effektiva. Vi kan inte ta ut mer av våra kunder och av våra lastköpare. Det har vi sett. Det är max vad vi tar ut nu.
– Under 2016/ 2017 så får det nog hända någonting när det gäller lönsamheten. Vi kommer att behöva se över våra rutter. Det skulle kunna bli aktuellt med något färre avgångar, som att man drar ner till att ha avgångar två gånger i veckan istället för fyra gånger i veckan. Det är sådana avgöranden man sitter och funderar över just nu, säger Pia Berglund.