Enligt kartläggningen utsätts många av de drygt 200 barnen som utsätts för människohandel i sexuell exploatering. Foto: TT
Lyssna: "Utnyttjar barnen i sexuell exploatering till exempel"
Över 200 barn har sedan 2012 utsatts för människohandel i Sverige. En majoritet av dom är ensamkommande, och 35 procent har inte sökt asyl.
I våras gav regeringen i uppdrag till Länsstyrelsen i Stockholms län att göra en Nationell kartläggning över barn som utsatts eller misstänks ha utsatts för människohandel.
Utredarna har inhämtat information från bland annat polis, migrationsverket och kommunernas socialtjänster.
I eftermiddag presenteras kartläggning, som har identifierat drygt 200 barn, som man tror har utsatts för någon form av människohandel.
– Man utnyttjar barnen i sexuell exploatering till exempel, genom att man säljer dem och låter andra utnyttjar dem, och tjänar pengar på det. Eller så kan det handla om att man tvingar barn att begår brott, eller att man tvingar barn att arbeta under omständigheter som barn inte ska jobba under. Så det handlar om att handla med barn, säger Ingrid Åkerman, utredare och socionom som arbetat med kartläggningen.
Av barnen är majoriteten ensamkommande. Av dem är det en betydande del – omkring 35 procent – som inte registrerats som asylsökande hos migrationsverket.
Barnen kommer främst från Afrika, och då framförallt Nordafrika. Men även från andra Eu-länder.
Det finns 102 polisanmälningar av misstänkta brott, och ungefär hälften av de misstänkta fallen rör sexuell exploatering, enligt TV4Nyheterna.
– Det finns ett bortfall i varje led och det sista ledet är hos åklagare. Av 39 inledda förundersökningar har man inte väckt åtal i ett enda fall. Det är allvarligt, säger Märta Johansson, docent i rättsvetenskap på Örebro Universitet och ansvarig för kartläggningen, till TV4Nyheterna.
Kartläggningen startade 2012 och sträcker sig fram till och med juni 2015. Därefter har Sverige tagit emot ett stort antal ensamkommande barn.
Det är därför viktigt att myndigheter och kommunens socialtjänster nu har den kunskap som krävs för att identifiera människohandel med barn, enligt utredaren Ingrid Åkerman.
– Som situationen som ser ut i dag, med så många barn som kommer till kommunerna och där boendena inte alltid kan utredas ordentligt, så är risken ännu större att barnen faller mellan stolarna. Att de utsätts för svår brottslighet, utan att vi kan utreda det och hjälpa dem, säger Ingrid Åkerman.