Stefan Borg på Ericsson tror att risken är att medarbetarna aldrig känner sig fria. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.
Lyssna: "Arbetsbelastningen är för stor för väldigt många"
Vi mår allt sämre på jobbet men trots det minskar det förebyggande arbetet för en bättre arbetsmiljö, enligt en undersökning från tjänstemannafacket Unionen. Vart fjärde av fackets arbetsmiljöombud tycker att den psykosociala arbetsmiljön är dålig.
En risk är att människor jobbar för mycket, säger Stefan Borg huvudskyddsombud på telekomföretaget Ericsson i Kista.
– Jag skulle säga att arbetsbelastningen är för stor för väldigt många. Man har ju alltid någonting som måste göras. Det är inte så att man går härifrån med ett tomt skrivbord utan känner sig nog rätt otillräcklig många gånger, säger Stefan Borg.
Unionen har för tionde året i rad frågat alla sina arbetsmiljöombud om situationen på deras arbetsplatser. Drygt 2 700 av fackets 6 700 ombud har svarat, och resultatet är det sämsta uppmätta någonsin i undersökningen.
Ungefär 25 procent av de som svarat bedömer att den psykosociala arbetsmiljön är dålig och att det systematiska arbetsmiljöarbetet minskar, det handlar till exempel om att kartlägga hur mycket medarbetarna egentligen jobbar. 2007 var siffran ungefär 15 procent.
Unionens ordförande Martin Linder är upprörd över att utvecklingen ser ut att gå åt fel håll.
– Det är djupt oroande. Det handlar i grunden om medarbetarna och Unionens medlemmars hälsa ute på arbetsplatsen så det är verkligen en situation som vi måste vända, säger Martin Linder.
Enligt undersökningen saknas det en policy för mejl och mobil utanför kontorstid på nio av tio arbetsplatser. Och att kunna jobba var som helst, när som helst är svårt att hantera för vissa.
– För många är det en fördel. Det finns också en hel del människor som har problem med att inte jobba för mycket, just för att möjligheten finns. Det är samma sak när man har e-post i telefonen som möjliggör att man aldrig känner sig fri, säger Stefan Borg på Ericsson.
Den psykosociala arbetsmiljön bedöms enligt arbetsmiljöombuden vara sämre än den fysiska arbetsmiljön. Stress och arbetsbelastning är det som ombuden framför allt vill förbättra.
Unionens ordförande Martin Linder sätter stort hopp till en ny föreskrift från Arbetsmiljöverket med regler kring bland annat arbetsbelastning. Den börjar gälla i vår. Men facket ställer också krav i kommande avtalsrörelse.
– Det räcker inte med nya regler utan det krävs att vi får till ett systematiskt arbete ute på arbetsplatserna där våra medlemmar befinner sig, säger Martin Linder.
Kresimir Iveskic är arbetsmiljöexpert på arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen, i vars medlemsföretag många av Unionens medlemmar arbetar. Han menar att företagen tar de här frågorna på allvar.
– Våra medlemsföretag jobbar aktivt med arbetsmiljöfrågor rent generellt och den här frågan också, och tycker den är viktig och har den på agendan.
Vad kan det bero på att det är en nedåtgående trend?
– Många faktorer spelar in. Både i arbetslivet och i privatlivet på fritiden. Det ena påverkar det andra, tror jag, säger Kresimir Iveskic.