نخستوزیر عراق بار دیگر تاکید کرد که کشورش به هیچ نیروی زمینی خارجی برای مبارزه با تروریسم نیاز ندارد و هر کشوری که بخواهد چنین کاری کند، با عراق دشمنی دارد.
پس از ادعای روز چهارشنبه سخنگوی کاخ سفید مبنی بر موافقت نخستوزیر عراق با اعزام 200 نیروی ویژه به عراق، «حیدرالعبادی»، بار دیگر حضور نیروهای خارجی در عراق را دشمنی با مردم عراق دانست. وی تاکید کرد: ما هر گونه کمک مالی، تسلیحاتی و آموزشی را برای مبارزه با تروریسم پذیرا هستیم؛ اما از هیچ کشوری نخواستهایم که به عراق نیروی زمینی اعزام کند و ما این حرکت را یک اقدام خصمانه تلقی میکنیم.
باراک اوباما نیز روز پنجشنبه گفته بود: آمریکا علیرغم اعزام نیرویهای بیشتر نظامی به آمریکا به عراق، در پی دخالت نظامی همانند سال 2003 (82ش) نیست.
به هر حال زمزمههای واشنگتن مبنی بر گسیل نیروی زمینی به عراق، با واکنش تند جریانهای سیاسی شاخص عراق نیز روبه رو شد و «عصائب اهل حق»، یک گروه الحشد الشعبی به آمریکاییها هشدار داد. این در حالیست که عراقیها معتقدند آمریکا در جنگ علیه داعش جدیت ندارد و در جریان عملیات هوایی به همراه 60 کشور طی یک سال و نیم گذشته هیچ ضربه تعیینکنندهای به داعش وارد نکرده، مقامهای آمریکایی گفتهاند که برای جنگ با داعش نیرو به عراق اعزام میکنند.
«نعیم العبودی» سخنگوی عصائب اهل الحق در واکنش به زمزمههای جدید واشنگتن، هرگونه حضور زمینی ارتشهای خارجی در کشورش را از جمله ارتش آمریکا، رد کرد و گفت: طرح آمریکاییها برای حضور نظامی، باردیگر فاش میسازد که این کشور خواهان یک عراق ضعیف با حاکمیت آسیب پذیر و تداوم ناامنیها در این کشور است. وی با بیان اینکه مقاومت اسلامی هرگونه حضور نظامی خارجی از جمله آمریکا را در عراق قاطعانه رد میکند، نسبت به بازگشت دوباره سربازان آمریکایی به عراق هشدار داد و از دولت عراق نیز خواست در برابر این طرح که ناقض حاکمیت عراق و رای ملت است، بایستد. العبودی این طرح را مقدمه تقسیم و تجزیه عراق دانست.
در همین زمینه، «بهاء الاعرجی» معاون سابق نخستوزیر عراق نیز به طرح آمریکاییها واکنش نشان داد و آن را اقدام علیه حاکمیت عراق و تلاشی برای تحمیل برتری و سلطه بر روند سیاسی این کشور دانست. وی با بیان اینکه عراق نیاز به نیروی زمینی خارجی ندارد و بارها این مساله را تکرار کرده است، گفت هرگونه حضور نظامی خارجی در عراق نیازمند درخواست رسمی حکومت است.
الاعرجی با بیان اینکه آمریکا همانگونه که آشکارا اعلام کرده، هدفش از حضور زمینی در عراق جنگ با داعش نیست، گفت این کشور به دلیل حمایتهایش از تروریستها در سوریه مورد انتقاد قرار دارد بطوری که اهداف آشکار داعش را در موصل و الانبار هدف قرار نمیدهد. الاعرجی نیز از دولت عراق خواست سکوت نکند و درخواست آمریکاییها را به صراحت رد کند.
در همین حال یکی دیگر از نمایندگان مجلس از ائتلاف ملی عراق نیز ورود نیروی زمینی آمریکا را به عراق ناقض حاکمیت کشورش عنوان کرد و بر خلاف الشمری گفت: هرگونه ورود نظامیان خارجی به خاک عراق نیازمند موافقت و تایید پارلمان است و خلاف آن نقض حاکمیت ملی محسوب میشود.
وی گفت که ائتلاف ملی عراق به هیچ عنوان به حضور نیروهای زمینی خارجی در عراق تحت هیچ بهانهای رای نخواهد داد.
الهبابی همچنین گفت که عراق برای جنگ علیه تروریسم، نیروی نظامی و امنیتی کافی دارد.
گفته شده که آمریکاییها قصد دارند نیروهای واکنش سریع خود را وارد عراق کنند. برخیها که در عراق مخالفت چندانی با حضور آمریکا در کشورشان ندارند، ادعا میکنند که حضور نیروی زمینی آمریکا در عراق به نیروهای واکنش سریع محدود میشود و با هدف جمع آوری اطلاعات، دستگیری رهبران داعش و کمک به ارتش عراق، در استانهای الانبار و نینوا مستقر خواهند شد.
واکنش عراقیها به حضور مجدد نظامی آمریکا در عراق، از آنجا ناشی میشود که به اعتقاد آنان همه شواهد و رویکردهای اخیر آمریکا، از تصمیم این کشور برای تجزیه عراق خبر میدهد و به همین دلیل دیگر اعتمادی به سیاستها و برنامههای واشنگتن در کشورشان ندارند.
عملیات مشترک نظامیان آمریکایی با مشارکت پیشمرگان کرد در الحویجه در ماه گذشته میلادی که بدون اطلاع دولت مرکزی عراق اجرا شد و همچنین طرح کنگره مبنی بر تسلیح کردها و سنیها به عنوان دو کشور مستقل، از جمله دلایلی است که عراقیها براساس آن به این باور رسیدهاند که آمریکا به دنبال تجزیه عراق است.