مدیران و اصحاب رسانه در نشستی از مرضیه افخم در مقام سخنگویی تجلیل کردند؛ تجلیلی که در نهایت به قدردانی از محمد جواد ظریف منجر شد که حق مطلب را در مورد زنان در حساسترین وزارتخانه ادا کرد و نشان داد راه امام (ره) را به خوبی دنبال میکند.
در این مراسم که به میزبانی خبرگزاری جمهوری اسلامی برگزار شد؛ علاوه بر سخنگوی شورای عالی امنیت ملی و معاون ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر رئیس جمهوری؛ مدیران مسئول روزنامهها و مدیران خبرگزاریها حضور داشتند.
* دعایی: ظریف حق مطلب را ادا کرد
سید محمود دعایی مدیرمسئول روزنامه اطلاعات در این جلسه به افخم گفت: شما به خاطر توانایی هایتان باعث افتخار جامعه نسوان شدید و خوش درخشیدید. خدا به اقای ظریف سلامت و طول عمرعنایت کند که با جرات و جسارت انتخاب یک زن به عنوان سخنگو، حق مطلب را در دستگاه سیاست خارجی برای زنان ادا کرد.
وی به تصمیم امام(ره) برای اعزام خانم مرضیه دباغ برای ارسال پیام به گورباچف اشاره کرد و آن را نشانهای برای تاکید ایشان بر نقش زنان در جامعه عنوان کرد و گفت: ظریف با این انتصاب نشان داد که همچنان افرادی بر مسند کار هستند که راه امام راحل را به خوبی دنبال میکنند.
دعایی، افخم را فردی فرهیخته و مسلط به کار توصیف کرد و خطاب به وی خاطرنشان کرد: شما باعث سرافرازی ظریف شدید و نشان دادید وزارت خارجه دارای افرادی آگاه، توانمند و خوش برخورد است و توانستید به صنف خود و تمامی دیپلماتهای دستگاه سیاست خارجی اعتبار بدهید.
*مهاجری: انتخاب افخم اتفاق مبارکی بود
مسیح مهاجری مدیرمسئول روزنامه جمهوری اسلامی نیز به مخالفتهایی اشاره کرد که در بدو انتصاب افخم به عنوان سخنگو در برخی محافل مطرح شد.
وی گفت: این که خانمی در مقام معاونت وزیر، آن هم در دستگاهی به اهمیت وزارت خارجه نقش سخنگویی را عهدهدار شد، اتفاق مبارکی بود. آن زمان مخالفتهایی شروع شد و ما در روزنامه مقالهای که صرفا سیاسی نبود، بر اساس فقه شیعه امامیه منتشر کردیم و طی آن اثبات کردیم حضور زنان در این سمت نه تنها بلااشکال بلکه مفید و لازم است.
مهاجری افزود: آن زمان وظیفه خود میدانستیم که این کار را انجام دهیم و بحمدالله با عملکرد خانم افخم روسفید هم شدیم. او خیلی خوب و منطقی عمل کرد و مواضعش بجا و درست بود. در همه این مدت، سخنگویی وزین بود.
مدیرمسئول روزنامه جمهوری اسلامی به شرایطی که افخم مسئولیت سخنگویی را پذیرفت هم اشاره کرد و گفت: شرایط کشور بسیار سخت و استثنایی بود. مذاکرات هسته ای، کار دشوار وزارت خارجه و دولت، بیان مطالب مربوط به مذاکرات، شرایط دشوار داخلی و خارجی، کار سخنگویی را بزرگ و مشکل میکرد ولی ایشان از عهده این کار به خوبی برآمد.
مهاجری اظهار امیدواری کرد افخم در سمت جدید هم سفیر خوبی برای نظام جمهوری اسلامی ایران باشد همچنان که در سالهای سخنگویی به عنوان خانمی محجبه و متین مواضع ایران را بیان میکرد که این بهترین شیوه برای معرفی نظام جمهوری اسلامی و افکار امام(ره) و رهبر معظم انقلاب در جهان بود.
* خسروی: اگر مشکلات بود، توفیقاتی هم بود
همچنین کیوان خسروی سخنگوی شورای عالی امنیت ملی گفت که به لحاظ علمی و روایی قائل به تقسیم بندی افراد در کار به لحاظ جنسیت نیست و معتقد است توانمندهای افراد بخصوص در زمینه ذهنی ارتباط به زن بودن و مرد بودن ندارد.
او اظهارداشت: در دو سال گذشته، شرایط بسیار سختی بر کشور حاکم بود که همچنان هم هست. در ابعاد مختلف با پروژههای پیچیده و شکنندهای مواجه بودیم و هستیم که یکی از آنها هستهای است. خدا را شاکریم که اگر این مشکلات بوجود آمد، توفیقی هم حاصل شد و آن به مسئولیت رسیدن افرادی هماهنگ بود که در کنار یکدیگر شرایط مناسبی را رقم زدند.
معاون و سخنگوی شورای عالی امنیت ملی، نقش افخم را در این زمینه «برجسته وقابل توجه» خواند و یادآور شد: اگر این ارتباط و همکاری نبود چه بسا شرایط کنونی متفاوت بود. حضور ایشان در جایگاه سخنگویی و ریاست مرکز دیپلماسی رسانهای منشا دستاوردهای مناسبی بود، بویژه در حوزه امنیت ملی.
خسروی افزود: در حوزه امنیت ملی نیاز به تعامل، هوشمندی، تسلط به موضوعات و فهم مسائل امنیتی است که ایشان علاوه بر دارا بودن این خصوصیات، بسیاری از مسائل را در فضایی هماهنگ و مناسب به جلو برد.
* اسماعیلی: انتخاب افخم تصمیمی راهبردی بود
پرویز اسماعیلی معاون ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر رئیس جمهوری، توانایی تحلیل مسائل، آینده نگری و ارتباط خوب با رسانهها و شناخت افکار عمومی را از ویژگیهای افخم عنوان کرد و گفت: او اصحاب رسانه را به خوبی به دستگاه دیپلماسی وصل میکرد و تلاش داشت انرژیها را در سیاست خارجی کشور هم افزا و موزون کند.
وی افزود: گزینه «سخن نگفتن» متقاضی بیشتری دارد تا «سخنگویی» و لذا این کار شجاعت زیادی میطلبد. بویژه پذیرفتن سمت سخنگویی در آغاز کار این دولت و شرایطی که به لحاظ داخلی و خارجی بر کشور حاکم بود، کاری دشوار بود که خانم افخم آگاهانه آن را پذیرفت و انصافا به خوبی از عهده کار برآمد.
معاون دفتر رئیس جمهوری، انتخاب افخم برای سفارت مالزی را هم انتخابی راهبردی و در مسیر ارتقای روابط دو کشور دانست و یادآور شد: با توجه به جایگاهی که خانم افخم در دستگاه دیپلماسی ایران دارد و استقبالی که کشورهای مختلف و مالزی از این انتخاب کرده اند، انتظار میرود روابط دو کشور به سطح مطلوب بازگردد.
اسماعیلی گفت: قطعا سهم بزرگی از این توفیق متعلق به دکتر ظریف وزیر امور خارجه است که با اعتماد به خانم افخم و در دورانی سخت و پر فشار از فعالیت دستگاه دیپلماسی، زمینه ساز این موفقیت بودند.
*خدادی: افخم با خبرنگاران صمیمی بود
محمد خدادی مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی که میزبان این نشست بود هم گفت: افخم سالها تجربه در برهههای مختلف خبری دارد و به رغم همه این تجربهها، صمیمیت و نزدیکی خود را خبرنگاران را حفظ کرد.
وی افزود: افخم با خبرنگاران صمیمیت بیشتری داشت تا مدیران رسانه ها. اخلاق محوری، عزت نفس، صبوری و رعایت اصول دیپلماسی رسانهای از خصوصیات بارز او است.
مدیر عامل ایرنا تاکید کرد که برگزاری این نشست برای تقدیر از خدمات افخم در مقام سخنگویی، خواست همه اصحاب رسانه بوده است.
* افخم: از جامعه رسانه جز محبت و احترام ندیدم
مرضیه افخم هم در این نشست گفت: حوزه تصمیم گیری همواره متاثر از حاشیه هاست. یکی از تصمیمهایی که در مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه گرفتیم این بود که حاشیهها را به حداقل برسانیم تا کار هر چه بیشتر حوزه حرفهای خود را طی کند.
سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه با ابراز تشکر و قدردانی از حضار جلسه و اصحاب رسانه، توجه مدیریت عالی وزارت امور خارجه به استفاده از همه ظرفیتها و در این میان جایگاه و تاثیرات دیپلماسی رسانه را یادآور شد.
وی همچنین نقش رسانهها در ارتقای روابط خارجی را مهم توصیف کرد.
سفیر جدید ایران در مالزی، آشنایی و ارتباط بین رسانههای ایران و مالزی را نیز یکی از حوزههای بالقوه همکاری دوکشور خواند.
در این مراسم، مدیر مسئول روزنامه اطلاعات، مدیرعامل ایرنا و معاون دفتر رئیس جمهوری به رسم یادبود هدایایی به افخم اهدا کردند.