رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: در موضوع هستهای مجلس از نگاه ملی وارد شد و به رغم همه بحثهایی که در کشور وجود داشت برای مصالح کشور گام شجاعانه برداشت وکار اساسی را انجام و ایران را از گردنه عبور داد.
علی لاریجانی در نشست خبری با خبرنگاران داخلی وخارجی اضافه کرد: این که مجلس در راس امور است موضوعی نیست که بر حسب شرایط تغییر کند قانون اساسی میگوید که مجلس ریل گذار سایر دستگاهها است از جایگاه رفیعی برخوردار است.
رئیس مجلس نهم یادآور شد: مجلس باید بر امور نظارت کند وبه امور قوا نظارت داشته باشد و این جایگاه با فراز و فرود و رفتن و آمدن دولتها تغییر نمیکند ولی با شرایطی که نمایندگان داشته باشند، عمیقتر شود.
در ادامه این نشست، خبرنگاری پرسید: در مورد روابط جمهوری اسلامی ایران و آمریکا، رئیس جمهوری در مصاحبه اخیر خود با یکی از شبکههای خارجی اظهار داشت که امکان روابط با آمریکا وجود دارد به شرط آن که آمریکا رفتار خود را تصحیح کند؟
لاریجانی نیز گفت: موضوع مهم این است که اگر آمریکاییها رفتاری که نشان دهنده دشمنی نسبت به ایران است را تغییر دهند، رویکرد ایران تغییر میکند، این صحبتی است که رهبر معظم انقلاب سالها پیش فرموده بودند اما امروز رفتار آمریکا را رفتاری میدانیم که نشان میدهد با ایران دشمنی دارد.
رئیس مجلس اظهار داشت: بنابراین باید به این نکته توجه کرد تا زمانی که رفتار آمریکا نسبت به ملت ایران اینگونه باشد طبعا همان نکتهای که رهبر معظم انقلاب فرمودند ساری و جاری و سیاست جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.
رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین در پاسخ به این پرسش که مجلس در زمینه اقتصاد مقاومتی چه عملکردی داشته است، گفت: اقتصاد مقاومتی دارای روحی است که باید به آن توجه کرد؛ روح آن نیز این است که رونق تولید بوجود آید.
لاریجانی ادامه داد: هم در موضوع نظارت و هم تقنین در اقتصاد مقاومتی پرداخته شده است؛ یعنی قوانینی که برای تسهیل فضای کسب و کار داشتیم مربوط به همین اقتصاد مقاومتی بوده است.
وی اضافه کرد:یکی از عناصر مقاوم اقتصاد مقاومتی تسهیل فضا برای سرمایهداری و تولید در کشور است.
رئیس مجلس در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره اظهارات اخیر آمانو درباره رونده هستهای و بسته شدن پرونده پیام دی گفت:نکتهای که آمانو مطرح کرده،خیلی چیز عجیبی نیست و در مورد خیلی از کشورها این عبارت را به کار میبرند به خاطر اینکه پروتکل الحاقی را اجرا نمیکنند، معمولا این عبارت را به کار میبرند که اطمینان نداریم به طور قطع نمیتوانیم بگوییم.
لاریجانی اضافه کرد: در مورد این که وی گفته سیاه و سفید نیست، عبارت نگرانکنندهای نیست و این عبارات خیلی موضوع توجه ما نیست، مهم نظر شورای حکام است
وی خاطرنشان کرد:به طور طبیعی گزارش آمانو و شورای حکام بده - بستانی باهم دارند ولی نظر نهایی را شورای حکام باید بدهد اینکه خاکستری بدهد یا نه اینها مسائل تاکتیکی کار است.
وی تصریح کرد: مسئله ما این بود که ادعاهایی درمورد فناوری هستهای ایران عدهای از کشورها کرده بودند اسناد قطعی هم نداشتند، ایران بر اساس بحثهایی در آژانس، پاسخهای به این داده،ما در در مذاکرات هستهای به این نتیجه رسیدیم که این موضع باید حل شود تا بقیه راه طی شود.
وی افزود:این جزو تعهدات آنها بوده ما امیدواریم در شورای حکام 1+5 به وظیفه خود عمل کنند تا راه برای بقیه اقدامات باز شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین در پاسخ به سوالی درباره خلاءهای قانونی و کاستیهای اجرایی در برخورد با مفاسد اقتصادی گفت: فکر نمیکنم مشکل، مربوط به کمبود قانون باشد چون اگر نقص در قانون باشد، این مفسده پیدا نمیشد.
لاریجانی افزود: وقتی محکمه حکم صادر میکند، بر اساس قانون حکم صادر میکند پس قانون وجود دارد که فسادی که به وجود آمده است را رسیدگی کند.
وی تصریح کرد: اگر کسی معتقد به کمبود است باید بگوید در کجا است، ما نباید انباشتی از قانون ایجاد کنیم، تا امروز یکی از کارهای اساسی تنقیح قوانین همین است و باید قوانین زاید را آراسته کنیم و بنابراین باید توجه کرد که مقصود چیست.
رئیس دستگاه قانونگذاری با بیان اینکه یکی از طرحهای مهم در مجلس طرح سازمان مبارزه با فساد است، خاطرنشان کرد: پراکندگی در مبارزه با فساد اشکال ایجاد میکند، یعنی باید محکمههای تخصصی و زمینههای بررسی تخصصی برای این موضوع وجود داشته باشد که این امر در خیلی از کشورها سابقه دارد.
به گفته لاریجانی اگر در موضوعات اقتصادی یک روند تخصصی نباشد، ناامنی به وجود میآورد که خود این آسیب زیادی به رونق تولید خواهد زد. حدود یکی دو سال است روی این طرح کارشده و به زودی در مجلس بررسی میشود.
رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در خصوص ارزیابی تعامل مجلس نهم و دولت یازدهم با توجه به بر عهده داشتن ریاست مجلس در دو دولت و بروز اتفاقها و فراز و نشیب هایی، با توجه به تجربیات این سالها گفت: تعامل ما با دولتها مبنای روشنی دارد یعنی ما ضمن این که رفتار برادرانه را با قوای دیگر همیشه توصیه میکنیم اما وجه مستقل بودن مجلس باید حفظ شود.
لاریجانی افزود: در مجلس و در کمیسیونهای مختلف گاهی نسبت به برخی اقدامهای دولت ایراداتی دارند و همین وجه مستقل بودن مجلس است اما در مجموع روند کار در دولت فعلی را از نظر رعایت قانون بهتر از دولت قبل میبینیم.
وی ادامه داد: مصوباتی که دولت به عنوان آیین نامه دارد به طور معمول باید به رئیس مجلس بفرستند از نظر انطباق با قانون بررسی شود؛ وقتی این دو دولت را مقایسه میکنیم دولت فعلی خیلی از این جهت نمره بهتری آورده و موارد کمی داریم که در این دولت خلاف قانون تصویب شده باشد، البته برخی موارد نادر است که آنها را لغو کردیم اما در مجموع رعایت قانون بهتر شده است.
رئیس دستگاه قانونگذاری درباره نقش نظارتی مجلس در خصوص برجام نیز گفت: کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس این نظارت را انجام میدهد و جایگاه این کمیسیون مطابق قانون مصوب است؛ هر سه ماه یک بار وزیر خارجه گزارشی از اجرای برجام را باید به این کمیسیون بدهد و این کمیسیون هم هر 6 ماه به مجلس گزارش میدهد و این مکانیزم نظارتی در مجلس است.
وی افزود: البته گفت و گو بین مجلس و شورای عالی امنیت ملی در سیستم نظارتی به صورت مستمر وجود دارد.
خبرنگاری از لاریجانی درباره این که چه جریانهایی در راستای انتخابات با وی گفت و گوهایی داشته اند، پرسید. وی پاسخ داد که این مطلب را در رسانهها شنیدم و چیزی بیشتر از این نبوده است، فکر میکنم هنوز مسایل انتخابات در کشور ما شکل عملیاتی به خود نگرفته است.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: البته تشکلهایی هستند که به صورت سنتی کارهای خود را در شهرها انجام میدهند اما باید توجه کرد که ساختار انتخابات مجلس در کشور ما بیشتر نماینده محور است تا احزاب محور و مانند انتخابات ریاست جمهوری نیست، از این رو نمایندهها باید بیشتر حضور داشته باشند.
لاریجانی ادامه داد: نمیگویم این خوب است اما وضع فعلی این است، یعنی نمایندهها در استانها و شهرهای مختلف بیشتر تحرک دارند و هنوز تشکلها و جریانهای حزبی در این قضیه فعال نشدهاند.
وی درباره دلایل این موضوع نیز یادآور شد: نتوانستهاند با هم وحدتی داشته باشند و ساز و کارهای آنها به نتیجه نرسیده است یا بحثهای دیگر.
رئیس قوه مقننه درباره برجام هم خاطرنشان کرد: به هر صورت به یک جمع بندی رسیده شد که اگر این داد و ستد انجام شود فناوری هستهای ما لطمه نمیبیند ولی تحریمها برداشته میشود. لاریجانی گفت: برخی از دوستان میگویند نه، ما فکر میکنیم اصلا نباید چنین داد و ستدی رخ میداد، بنابراین باید بگویند چطور میتوانند تحریمها را بردارند؟ یک راه حل باید ارائه دهند.
وی افزود: ما این برداشت را داشتیم که نه تنها به فناوری هستهای ما لطمه نمیخورد بلکه تحریمها برداشته میشود البته بعضیها در تحریمها مناقشه دارند که چگونه برداشته میشود؛ من فکر میکنم کار بسیار مهمی در دیپلماسی جمهوری اسلامی صورت گرفت که هم فناوری هستهای را تثبیت کرد و هم تحریمها را بر میدارد.
رئیس مجلس شورای اسلامی یادآور شد: اگر آنها زمانی به وعده شان عمل نکردند ما ضرر نکردیم. آنها باید در صحنه بینالمللی پاسخ دهند و ما به مسیر خودمان برمی گردیم ولی این تمرینی برای حفظ منافع ملی کشور بود.
لاریجانی با بیان این که در همین مجلس درباره برجام آرای مختلفی بود و بعضی از آقایان میگفتند ما باید برجام را رد کنیم، گفت: در این جا دو مساله باید پیش بیاوریم یکی طرف مقابل میگوید سه سال با ما مذاکره کرده و الان آن را رد میکنید که این کار دورنمای جالبی برای دیپلماسی کشور نیست.
وی افزود: ثانیا فرض کنید رد کردیم طرف مقابل چه میکند؟ یعنی آنها مینشینند تماشا میکنند یا با بادبزن ما را باد میزنند؟ اینطور که نیست.
رئیس قوه مقننه ادامه داد: آنها یک اقدامی میکنند و آن اقدام را از قبل تعریف کرده بودند که در مورد مابقی فروش نفت چه میکنند؟ بنابراین ما باید نگران وضع اقتصادی کشورمان هم باشیم چرا که ما فقط یک مشکل نداریم که بخواهیم حل کنیم، همه مسایل را باید در تراز هم ببنیم.
لاریجانی اضافه کرد: برخی افراد میگفتند که لزومی ندارد مجلس به این موضوع بپردازد و آن را ول کنید. آیا این حیثیت جالبی برای کشور است؟ به هرحال یک مرجعی باید به این موضوع بپردازد.
وی یادآور شد: از بین سناریوهای مختلف، این نگاه مورد پذیرش نمایندگان قرار گرفت که ما اجازه دهیم برجام با یک شرایطی که شرایط مخالف برجام هم نیست و شرایط اطمینان بخشی است صورت بگیرد که به نظر من مجلس تصمیم دقیقی گرفت.
وی اضافه کرد: بعد هم رهبری معظم بیانیه را دادند و تاکیدشان در بندهای مختلف به همین مصوبه مجلس بود و ایشان برجام را تایید کردند، بنابراین معلوم است که در کلیت کشور یک تصویر هماهنگی وجود داشته است.
رئیس قوه مقننه اضافه کرد: بله! ممکن است در خود برجام نقایصی وجود داشته باشد که این را نفی نمیکنیم. به هر حال یک سندی که در طول سه سال مذاکرات انجام میشود ممکن است نقایصی هم داشته باشد و این مصوبه مجلس هم برای همین بود که از این نقایص عبور کنیم.
لاریجانی گفت: مهم این است که کلیت موضوع با مجموع شرایط کشور یک امر لازمی بود که فکر میکنم نمایندگان مجلس یک تصمیم تاریخی گرفتند که کشور را از این مرحله عبور دهند و این وظیفه ملی نمایندگان برای این کار بود.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که برخی به خاطر تخریب شما و دولت این موضوع را در دستور کار قرار داند که برجام به نوعی به رهبری تحمیل شده است و ایشان خیلی در بطن ماجرا نبودند، گفت:این حرف،حرف بسیار سبک و جسارت آمیزی است.
وی ادامه داد: رهبری معظم انقلاب شخصیتی است که در مسایل بینالمللی از یک نگاه بسیار نافذ و دقیق برخوردار است. من در این سی و خردهای سال که در کارهای اجرایی و معمولا مسایل امنیتی و سیاست خارجی با آن ممارست داشتم کمتر شخصیتی به پختگی ایشان دیدم.
لاریجانی اضافه کرد: منهای جایگاه رهبری که ایشان دارند واقعا چه در مسایل منطقهای و چه مسایل بینالمللی نگاهی نافذ، دقیق و بلندمدتی دیدم و در همه مسایل هستهای و جلسات مختلف این موضوعات بحث شد و گاهی این جلسات در خدمت خود ایشان تشکیل میشد و این حرف که کسانی تحمیل بکنند یک حرف سبکی است و نباید در کشور این حرف زده شود.
رئیس مجلس نهم تاکید کرد: ایشان از یک شجاعتی برخوردارند که وقتی رئیس جمهوری تلفنی صحبت میکنند ایراد داشتند و آن ایراد را گفتند بنابراین در موضوع برجام به این مهمی نظرشان را نمیگویند و یا تحمیلی صورت میگیرد؟
لاریجانی ادامه داد: این حرف نه در مورد شخصیت امام (ره) که آن زمان یادم هست عدهای این حرفها را میزدند، درست بود و نه در مورد رهبری ما و باید افتخار کنیم که از یک رهبری برجسته و فرزانهای برخورداریم که در مسایل استراتژیک هدایت خوبی دارند چه مساله هستهای و چه مساله منطقهای که بحث جدایی است.
رئیس مجلس در پاسخ به سوال دیگری درباره استفاده مجلس هشتم و نهم از ابزارهای نظارتی بر دولت نهم و دهم تصریح کرد: مجلس هشتم از رئیس جمهوری وقت سوال کرد، چندین وزیر هم استیضاح و تعداد زیادی تحقیق و تفحص انجام و نتیجه آن به قوه قضائیه ارجاع شد.
لاریجانی افزود: بنابراین از ابزارهای مجلس استفاده شد و ما در طول تاریخ جمهوری اسلامی برای نخستین بار سوال از رئیس جمهوری داشتیم.
وی در پاسخ به این سوال که پس چرا اثری نداشت؟ اظهار داشت: خوب این موضوعی متفاوت است، پس مجلس کار خود را انجام داده است؛ اما اینکه بعضی کارهای غیرقانونی انجام میشد، تا آنجایی که متوجه میشدیم جلوی آنرا میگرفتیم، ولی مشکل این بود که در بسیاری از مواقع اصلا اطلاع پیدا نمیکردیم.
رئیس قوه مقننه خاطر نشان کرد: حال که دیوان محاسبات گزارش میدهد تازه متوجه میشویم که چه تعداد کارهای خلاف قانون رخ داده که برخی از آنها نیز بسیار مهم است و پیگری هم میکنیم.
لاریجانی با بیان این که موارد تخلف قانونی را به قوه قضائیه دادهایم و راه دیگری ندارد، اضافه کرد: اینکه در دولت قبل به قانون کمتر توجه میشد، مسلم است و حتی در برخی از مصوبات هیات وزیران میدیدم که خلاف قانون بوده و هم حجم آن هم نیز بسیار زیاد است.
وی تصریح کرد: آنقدر که ما اختیار داشتیم مصوبات خلاف قانون را لغو میکردیم و آنرا به روزنامه رسمی هم میدادیم، لذا مجلس تا جایی که میتوانست با آنها برخورد کرد و اگر در برخی از امور هم اگر جلوی آنرا نمیگرفتیم، مشکلات عدیدهای ایجاد میکرد.
رئیس مجلس خاطر نشان کرد: در ماههای آخر دولت قبل که یک گفت وگوهای شدیدی بود به همین موضوع بر میگشت که دولت میخواست کارهایی انجام دهد و مجلس مخالف بود که آن اتفاقات رخ داد.
لاریجانی همچنین گفت: اگر از ابزار دیگری داشتیم که استفاده نکردیم بگویید. ما که در مجلس نیروی نظامی و اطلاعاتی نداریم که بتوانیم با آن عمل کنیم، کار ما تقنین و نظارت است.
وی افزود: دیوان محاسبات گزارش تفریغ بودجه خود را بطور منظم داده و گفته است که در این موارد تخلف شده و در مجلس نیز قرائت شد، مجلس هم آنرا به قوه قضاییه فرستاده و حتی برخی از وزرای دولت قبل نیز در قوه قضاییه محکوم شدهاند.
در ادامه این گفت و گو خبرنگاری پرسید که برخی از اصلاح طلبان گفتهاند که در حمایت از لاریجانی به دلیل عملکرد مناسب وی در تصویب برجام، کاندیدایی در شهر قم معرفی نخواهند کرد، نظر شما چیست؟
رئیس مجلس شورای اسلامی پاسخ داد: هنوز درباره انتخابات تصمیم نگرفتم، وقت هست فکر میکنیم.
رئیس مجلس در پاسخ به سوالی درباره تلفیق بین برنامه ششم توسعه، بودجه و اقتصاد مقاومتی گفت: اینکه بودجه سال آینده و برنامه ششم از طرف دولت همزمان تقدیم مجلس میشود، کار ما را کمی مشکل کرده است، چون اگر بخواهیم به عنوان یک مسیر طبیعی عمل کنیم، باید ابتدا برنامه را تصویب و سپس براساس برنامه ششم توسعه، بودجه سال آینده را تصویب کنیم.
وی خاطر نشان کرد: این کار از نظر زمانبندی امکان پذیر نیست چون تا پایان سال وقت زیادی نداریم و باید حتما کمیسیون تلفیق براساس آیین نامه داخلی که زمانبندی دارد، تشکیل شود بنابراین اولویت با بودجه سال آینده خواهد بود.