پس از انتشار گزارش مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در باره پرونده هسته ای، ایران اعضای تیم مذاکرهکننده ایران اعلام کردند با گزارش آمانو پرونده "پیام دی" بسته خواهد شد.
در این ارتباط، رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: براساس گزارش آمانو، دیگر راهی برای بازنگهداشتن پرونده فعالیتهای گذشته و حال هستهای صلحآمیز کشورمان (PMD) وجود ندارد.
دکتر علی اکبر صالحی اظهارداشت: با توجه به تجربهای که از فعالیت 5 ساله به عنوان نماینده ایران در آژانس دارم این گزارش ملغمهای از گزارشهای گذشته و وصله پینه کردن بسیاری از مسائل گذشته و حال بود تا به هر حال گزارش را پر کنند.
وی افزود: مهم این است که در بخش مربوط به ارزیابی که حدود 9 بند را شامل میشود اگر به دقت بخوانیم میبینیم چیزی در آن نیست یعنی اذعان کردند که فعالیتهای هستهای کشورمان صلح آمیز بوده و هیچ انحرافی در آن دیده نشده است. به ویژه اذعان کردهاند که چرخه سوخت اعلام نشدهای نداریم یعنی همان چیزی که قبلا مدام اشاره میکردند که نمیتوانند با قطعیت راجع به چرخه سوخت اعلام نشده اظهارنظر کنند. با این حال اکنون در این باره اظهارنظر کردهاند که هیچ سندی در ارتباط با چرخه سوخت اعلام نشده ندارند که این بسیار مهم است.
وی افزود: مطلب مهم دیگر این است که آنان از اطراف مکانهایی که حدس میزدند ممکن است ما اقداماتی غیرصلح آمیز کرده باشیم نمونه گیری کردهاند و آثاری از مواد شکافته شده هستهای، نیافتند. این مطلبی است که بسیار سعی کردند درباره آن مانور دهند و اکنون اگر اعلام میکردند که چیزی ندیدهاند و همه چیز درست بوده است، برای آنان مشکلآفرین بود به همین علت گفتند ایران در زمینه ترابرد نوترونی، برخی مدلسازیها کرده است. این در حالی است که اینگونه مدل سازیها در همه دانشگاههای دنیا انجام میشود و اصلا ترابرد نوترونی اقدامی علمی است که همه جا انجام میدهند. در نهایت گفتهاند که تا قبل از سال 2003 برخی فعالیتهای علمی و مدلسازی کردهایم و این فعالیتها هیچ یک منجر به اقدام عملی نشده و اقداماتی پراکنده بوده است.
صالحی افزود: آنان به نحوی خواستهاند خودشان را هم تبرئه کنند به این مفهوم که اگر ادعایی کردهاند بر این اساس بوده است و حالا دیگر از آن عبور کنیم. مهم این است که در چنین مسائلی سند باید ارائه شود و مهمترین سند برگرفته از نمونهبرداری هاست در حالیکه در نمونه برداریها هیچ چیزی ندیدهاند.موضوع دیگری که مطرح کردند مسئله مریوان بود اما دیدند که در این ادعا نیز چیزی ندارند زیرا ما اعلام کرده بودیم که بروند مریوان را ببینند اما بعد گفتند ممکن است نام پروژه مریوان بوده باشد. هدفشان این بود که خودشان را از ادعایی که قبلاً مطرح کرده بودند، با توجیهات خاص خود برهانند. در این بخش نیز بالاخره به نحوی هم گذشته خودشان را تبرئه کردند و هم این واقعیت اعلام شد که جمهوری اسلامی ایران هیچ عدم پایبندی نداشته و همه فعالیتهای ما در چارچوب پادمانی و طبق حقوقی بوده که در چارچوب ان پی تی و اساسنامه اژانس برای کشورها تعیین شده است.
وی تاکید کرد: بر این اساس و با توجه به تجربه سالها فعالیت در آژانس، قطعا پرونده پیام دی بسته خواهد شد زیرا نتوانستند به هیچ مستندی اشاره کنند بنا براین این پرونده ساختگی که سالها ما را گرفتارش کردند برای همیشه بسته خواهد شد. پیش از این نیز در سالهای 2003 تا 2007 ما را به غنی سازی بالای 50 درصد متهم کرده بودند و با آن که مدام میگفتیم که اینها ناشی از تجهیزات آلوده وارداتی از خارج است بهانه میگرفتند. در آن مقطع نیز پس از 2-3 سال که بررسیهای لازم انجام شد با پیگیریهای کشورمان اذعان کردندکه این آلودگیها از بیرون بوده و ایران هیچ گاه غنی سازی بالای50 درصد نکرده است. در پرونده مطالعات ادعایی نیز پس از سالها ادعا بالاخره به این جمع بندی رسیدند که چیزی را مشاهده نکردند و این خودش دستاوردی بزرگ و نشان دهنده صداقت جمهوری اسلامی ایران است.این همان واقعیاتی است که جمهوری اسلامی ایران از ابتدا تا کنون میگفت که سازگار با واقعیات بود و داستان سرایی نبود و اکنون در گزارش آمانو به آن اذعان شد.
معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: اگر پرونده فعالیتهای گذشته و حال هستهای صلح آمیز کشورمان بسته نشود مثل این است که برجامی وجود ندارد و هر کس به سر جای خودش برمی گردد.
وی با تبیین گزارش آمانو گفت: اکنون سندی پیش رو داریم که دیگر نمیتوانند گزارش آژانس را نفی کنند یا اصطلاحاً زیرش بزنند این سند نشان دهنده برائت ماست. اگر نخواهند این پرونده را طی قطعنامهای ببندند عملاً ملزم به تعهداتشان نبودند و توپ در زمین خودشان خواهد افتاد. بر این اساس نیازی به تشکیک و بیاعتمادی نیست و با اطمینان خاطر و براساس دادهها به شکل علمی و مستند میگویم که راهی برای باز نگه داشتن این پرونده وجود ندارد. در آژانس بینالمللی انرژی اتمی سالانه گزارشی در خصوص پادمانهای کشورهای عضو منتشر میشود تا معلوم شد که هر کشوری چه خطاهایی داشته است و در گزارشی به این کشورها تذکر میدهند. بر این اساس بسیاری کشورها خطاهای مختلفی دارند اما عدم پایبندی، موضوع جداگانهای است.
صالحی افزود: طبق مطالبی که آقای آمانو در گزارشش آورده است برخی نکات این گزارش حداکثر به مثابه خطاست و عدم پایبندی نیست؛آن موضوعی جداگانه است که کشورها را در شرایط خاصی قرار میدهد. خوشبختانه در هیچ جای گزارش آقای آمانو از عدم پایبندی ما سخن گفته نشده بلکه در بخش ارزیابی اعلام شده است که برخی مطالعات مدلینگ و شبیه سازی رایانهای داشتهایم که این شبیه سازیها در همه کشورها انجام میشود و موضوعی علمی است و اساساً نمیتوان جلوی علم را گرفت.
وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه اگر شورای حکام خواستههای ما را در بستن پرونده پیام دی محقق نکند اقدام بعدی ما چه خواهد بود؟ گفت: در این صورت تعهداتی که در برجام داریم یعنی انجام برخی اقدامات علی الارض را متوقف میکنیم و به حالت اولیه باز میگردیم.
وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا پس انتشار آقای آمانو با مقامات غربی رایزنی داشته اید؟ گفت: اکنون شماری از کارشناسان ما از وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی در وین هستند و مذاکرات مختلفی هم درباره پرونده پیام دی و هم موضوعات دیگر در دستور کار است. البته بحث درباره این گزارش تمام شده است و درخصوص برخی توافقها که باید میان ایران و 1+5 انجام شود در حال مذاکره هستند تا باقی موضوعات مدنظر در زمان مقرر انجام شود و هر چه زودتر شاهد رفع همه تحریمها باشیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به پرسش دیگری درباره آخرین اقدامات درباره تبادل سوخت گفت: این موضوع هم به خوبی پیش رفته که دستاورد بسیار بزرگی است اما پس از به سرانجام رسیدن برجام و رفع تحریمها جزئیات خوشحالکننده آن را بیان میکنم.
وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه از چه زمان شاهد لغو تحریمها خواهیم بود؟ گفت: باید برخی اقدامات دیگر انجام شود که اگر طبق برنامه ریزی پیش رویم و برخی رایزنیها انجام شود از اواخر دسامبر یا حداکثر اواسط ژانویه شاهد رفع کامل تحریمها خواهیم بود.
* عراقچی: گزارش آژانس صلح آمیز بودن برنامه هستهای را تایید میکند
در همین حال عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای هم با تاکید بر اینکه گزارش آژانس صلح آمیز بودن برنامه هستهای را تایید میکند، گفت: اگر این پرونده بسته نشود و حتی پنجرهای کوچک را برای بازگشت به این موضوع بازبگذارند برجام اجرایی نمیشود.
دکتر سید عباس عراقچی افزود: نگاه کلی گزارش آژانس در رابطه با مسایل باقیمانده در گذشته و کنونی برنامه هستهای ایران بر خلاف تمامی حرفهایی است که در 10 سال گذشته علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح شده است.
وی ادامه داد: ارزیابی آژانس در بررسی صورت گرفته این است که تا قبل از 2003 فعالیتهای مطالعاتی در ایران انجام شده است و همچنین نشانهای از انحراف مواد هستهای به سمت اقدامات غیر صلح آمیز وجود نداشته است.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام تصریح کرد: آنچه که آژانس در رابطه انجام فعالیتهای مطالعاتی و علمی در همین گزارش مدعی شده را ما قبول نداریم و نظرات خود را در زمان مقتضی به آژانس اعلام خواهیم کرد.
عراقچی اظهار داشت: با وجود آنکه آمانو قبلا گفته بود گزارش او نه سیاه و نه سفید است اما از نظر ما به سمت سفید بیشتر گرایش دارد.
وی تاکید کرد:جمع بندی این گزارش صراحتا وجود یک برنامه نظامی را رد میکند و راه را برای اینکه شورای حکام موضوع "پیام دی" را خاتمه دهد هموار میکند.
این عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای به بخشهای مثبت گزارش جدید آژانس دررابطه با ایران اشاره کرد و افزود: در این گزارش اعلام شده که هیچ نشانهای از مواد هستهای غیر صلح آمیز وجود ندارد همچنین هیچ نشانهای از چرخه سوخت اعلام نشده در ایران نیست.
عراقچی ادامه داد: در رابطه با اقلام دو منظوره آژانس میگوید ایران بر روی چاشنیهای انفجاری قبلا کار کرده اما به این مساله اذعان دارد که این چاشنیها هم کاربرد صلح آمیز دارد و هم غیر صلح آمیز و نمیتواند در این رابطه قضاوتی داشته باشد.
وی خاطر نشان کرد: در گزارش آمده است هیچ نشانه یا علامتی که مواد هستهای در جهت خلاف مصارف صلح آمیز استفاده شده باشد وجود ندارد؛ خریدهای ایران در جهت خلاف، نبوده است و یا سازمانی که برای ایجاد بمب و سلاح هستهای در ایران ایجاد شده باشد، وجود ندارد.
این عضو تیم هستهای کشورمان تصریح کرد: البته آژانس اشاره میکند که ساختاری از یک سازمان با این هدف قبلا وجود داشته که از نظر ایران این سازمان میتواند برای سلاحهای متعارف وجود داشته باشد.
عراقچی ادامه داد: آژانس در گزارشش درباره فعالیتهایی با کاربرد دوگانه در هیچ کجا نگفته است که توسط ایران این فعالیتها صورت گرفته بلکه آورده است در ایران انجام شده و هیچ کجای گزارش دولت ایران را متهم نمیکند که دنبال این کار رفته است.
وی درباره نکات مثبت دیگر گزارش آمانو اظهار داشت: در این گزارش در هیچ کجا از لفظ "پیام دی"، ابعاد نظامی احتمالی، استفاده نشده است چرا که ما هیچ وقت چنین موضوعی را به رسمیت نشناخته و اجازه هم ندادیم از آن در اسناد رسمی و یا مباحث استفاده شود. همینطور که در برجام و نقشه راه چنین واژهای استفاده نشده است و حتی در عنوان گزارش مذکور به موضوع «رسیدگی به مسایل گذشته و کنونی» اشاره شده است و لفظ ابعاد نظامی احتمالی به کلی کنار گذاشته شد.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام در خصوص نکات منفی گزارش آمانو تصریح کرد: اینکه آژانس ادعا میکند در رابطه با فعالیتهای هستهای نظامی مطالعاتی در گذشته صورت گرفته است میتواند موضوعی منفی باشد.
عراقچی تاکید کرد: ما معتقدیم اگر آژانس به دنبال واقعیات بود نباید این را میگفت؛ همچنین در رابطه با پارچین آژانس ادعا کرده است یک محفظه انفجاری در این سایت ساخته شده بوده است که الان وجود ندارد.
وی یادآور شد: براساس عکسهایی که ما به آژانس از سال 2000 که مورد ادعای آژانس است ارائه کردیم هیچ محفظهای در این مکان وجود ندارد. این در حالی است که آژانس در سال 2004 و 2005 دو بار از سایت پارچین بازدید کرده و چنین اتاقی دیده نشده است.
عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای خاطرنشان کرد: ما این ادعای آژانس را تایید نمیکنیم و دلمان نمیخواست که چنین جمع بندی در گزارش آژانس باشد.
عراقچی ادامه داد: به طور کلی مجموعه ادعاهای قبلی آژانس و یافتههایش وقتی در کنار هم قرار میگیرد نشان میدهد که اعتدال گزارش به سمت ایران است و شورای حکام و 1+5 بهانهای برای باقی نگه داشتن این موضوع در دستور کار ندارند و گزارش آژانس در حقیقت صلح آمیز بودن برنامه هستهای ایران را تایید میکند.
وی خاطرنشان کرد: آژانس با وجود نمونه برداریهایی که از سایت پارچین انجام داده است اعلام نمیکند که نشانهای بر صحت ادعاهایش یافته است. انتظار ما از آژانس برخوردی عادلانه و واقعی در این گزارش بوده است و اینکه حتی این نکات هم در گزارش نمیآمد.
معاون وزیر امور خارجه اظهار داشت:با توجه به مجموعه شرایط سیاسی حاکم بر شورای حکام، شرایط بینالمللی و فشار غربیها که در سالهای گذشته اتهاماتی علیه ایران مطرح کردند، به نظر من انتظاری که داشتیم در همین حدی بوده است که در گزارش آژانس میبینیم و حتی آقای آمانو بهتر از انتظارات ما ظاهر شد.
وی در پاسخ به اینکه از نظر شما گزارش آمانو موضوع ابعاد نظامی احتمالی را میبندد؟ اظهار کرد: آمانو در موضعی نیست که "پیام دی" را ببندد؛ آمانو فردی فنی است که باید ارزیابی خود را مبتنی بر واقعیات، حقایق میدانی و بررسیهای انجام شده اعلام کند.
عراقچی ادامه داد: اینکه موضوع "پیام دی" بسته شود، تصمیمش با شورای حکام است اما به نظر ما با توجه به گزارشی که آمانو منتشر کرده باید این روند به بسته شدن موضوع منجر شود چرا که هیچ دلیلی بر نظامی بودن برنامه هستهای ایران حتی در گذشته وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد: شورای حکام نهاد تصمیم گیر در رابطه با مسایل گذشته و حال ایران است که به اعتقاد ما با این گزارش آژانس این پرونده میتواند بسته شود.
عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای در رابطه با قطعنامهای که قرار است 1+5 طی دو هفته آینده پیش نویسش را به شورای حکام ارائه کنند نیز اظهار داشت: 1+5 پیش نویس قطعنامه را طبق برجام باید به شورای حکام با هدف بستن موضوع "پیام دی" ارائه کند و شورا هم با توجه به اینکه اراده بر بستن این موضوع دارد و گزارش آمانو نیز دلالت بر این امر دارد، بعید است تصمیمی جز بستن موضوع اتخاذ کند.
عراقچی در ادامه به یکی از ابعاد مثبت گزارش آمانو اشاره کرد و گفت: آمانو در گزارش خود با اشاره به اجرای نقشه راه از سوی ایران میگوید نقشه راه به طور کامل از سوی ایران اجرا شده بنابراین هر کاری که باید ایران انجام میداده را انجام داده است.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام در پاسخ به اینکه اگر موضوع پیام دی بسته نشود تکلیف برجام چه میشود گفت: موضع ایران همچون گذشته قاطعانه بر این اساس است که اگر این پرونده بسته نشود و حتی پنجرهای کوچک را برای بازگشت به این موضوع بازبگذارند برجام اجرایی نمیشود.
عراقچی ادامه داد: ما این پیام را به طور جدی به طرف مقابل منتقل کردهایم که بدون بستن پرونده پیام دی تکالیف اصلی مان در برجام را اجرا نخواهیم کرد و 1+5 و شورای حکام باید بین پیام دیو برجام یکی را انتخاب کنند.
وی در خصوص موضوع ممنوعیت استفاده از اقلام دو منظوره که در گزارش آژانس نیز به آن اشاره شده است با تاکید بر اینکه هیچ ممنوعیتی در استفاده از اقلام دو منظوره در جهت اهداف صلح آمیز و یا سلاحهای متعارف وجود ندارد، گفت: استفاده از این اقلام برای مصارف غیر قانونی به ویژه ساخت سلاح هستهای باشد ممنوع است.
معاون وزیر امور خارجه یادآور شد: در دو موضوع EBW و MPI آژانس اعلام کرده است که اینها اقلامی هستند که در سلاح هستهای هم کاربرد دارند و ایران اینها را تولید و استفاده کرده است. آژانس خود به صراحت اعلام میکند که نمیتواند قضاوت کند ایران از اینها در کدام بخش استفاده کرده است.
عراقچی ادامه داد: ما اسناد استفاده صلح آمیز از این اقلام را در صنعت نفت به آژانس نشان دادهایم و آمانو ذکر کرده است که ایران بر روی اقلام دو منظوره در مصارف صلح آمیز کار کرده است.
وی در پاسخ به اینکه برخی منابع خبری اعلام کردند به زودی ایران و آژانس توافقی را امضا میکنند که قدرت بازرسیهای بیشتر را به آژانس میدهد، گفت: طبیعتا این سند پروتکل الحاقی است که براساس برجام از روز اجرایی شدن آن به طور موقت و داوطلبانه اجرا میشود تا اینکه از سوی مجلس به تصویب برسد.
این عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان با بیان اینکه پروتکل الحاقی امکان دسترسیهای بیشتر به تاسیسات هستهای ما و یا دسترسی به مکانهای اعلام نشده را در فرایند خاص، طولانی و پیچیده فراهم میکند، افزود: بیش از 110 کشور دنیا پروتکل الحاقی را اجرا میکنند و در این زمینه ایران مشکلی ندارد.
عراقچی همچنین درباره احتمال تاخیر در اجرای برجام که از سوی برخی منابع خبری عنوان شده است با بیان اینکه رسانهها صرفابه گمانه زنی در این رابطه میپردازند، خاطرنشان کرد: براساس برنامه ما اواخر دسامبر، اوایل ژانویه که میشود همان اواسط دی ماه باید به روز اجرایی شدن برجام برسیم.
وی تصریح کرد: شاید برخی مسائل فنی پیش بیاید که اجرا را چند روز عقبتر بیاندازد از جمله اقدامات فنی که ما باید در رابطه با اراک و یا تبادل سوخت انجام دهیم. البته میتواند این زمان زودتر هم فرا برسد.
*رضا نجفی:آمانو هیچ جای گزارشش اعلام "عدم پایبندی" برای ایران نکرده است
نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم گفت: طبق برجام و نقشه راه، ایران تنها متعهد به انجام برخی اقدامات بود که حالا تکمیل شده است و این گزارش یک راه منطقی برای شورای حکام میگذارد و آن بستن پرونده مسایل گذشته است.
رضا نجفی با اعلام این مطلب گفت: بخش زیادی از گزارش 15 صفحهای آژانس توصیفی است و سابقه موضوع را با تکرار بخشهایی از گزارش 2011 توضیح داده است. شاید حدود 50 بار به نوامبر 2011 یا ضمیمه 2011 و یا سند 2011/65 اشاره شده است. در واقع مدیرکل خواسته بگویید ادعاها قبلا چه بوده است. همچنین بخش دیگری از گزارش به سابقه قطعنامههای شورای حکام پرداخته است و بخش عمدهای هم به تشریح همکاریهای ایران بر اساس "چارچوبی برای همکاری" و نقشه راه پرداخته است.
وی ادامه داد: همانطور که مدیرکل گفته بود گزارشش نه کاملا سیاه و نه کاملا سفید است. البته همانطور که جناب آقای عراقچی گفتند به نظر بیشتر سفید است. مهمترین نکته گزارش عدم انحراف مواد هستهای در ایران است. به همین جهت مدیرکل در هیچ جای گزارشش اعلام "عدم پایبندی" نکرده است.
وی اظهار کرد: بسیاری از موارد مثل بحث سند 15 صفحهای، معدن گچین، جابربن حیان و موارد این چنینی که به نظر ما بسته شده بودند اما آژانس در گزارشهای قبلی به آنها اشاره میکرد در این گزارش عملا بسته شدهاند. به طور خاص در مورد مریوان، گزارش اعلام کرده که منطقه مریوان منظور نبوده و به نوعی این موضوع را نیز مختومه کرده است. در برخی موارد مثل آغازگر نوترونی یا انجام تست یا سیستم فیوز این گزارش حرفی برای گفتن ندارد.
نماینده دائم ایران در آژانس تاکید کرد: گزارش رسما اعلام کرده است که هیچ علامتی مبنی بر وجود چرخه سوخت هستهای اعلام نشده در ایران وجود ندارد. اهمیت این موضوع از آن جهت است که برخی ادعا میکردند ایران فقط در نطنز و فردو نیست که غنیسازی میکند و ممکن است جای دیگری هم غنیسازی داشته باشد.
وی گفت: آژانس همچنین رسما اعلام کرده که هیچ علامتی مبنی انجام فعالیت یا طراحی سلاح هستهای بر مبنای سند اورانیوم فلزی پیدا نکرده است. گزارش همچنین ادعاهایی که در مورد محاسبات نوترونی میشد را تلویحا رد کرده است؛ زیرا آنها را "نا تمام و ماهیتا متفرق" توصیف کرده است.
وی از دیگر نکات قابل تامل گزارش آژانس را اشاره به برخی مطالعات علمی درباره فناوریهای دوکاربردی دانست و گفت: گزارش تصریح دارد که قبل از سال 2003 در ایران این فعالیتها رخ داده است. البته در این رابطه (جدای از اینکه ما نظر متفاوتی داریم) ادعای برخی کشورها مبنی بر تداوم این گونه فعالیتها را هم صراحتا رد کرده و اعلام کرده است که هیچ علامتی مبنی بر وجود فعالیتهای مربوط به توسعه سلاح هستهای بعد از 2009 در ایران وجود ندارد. البته فناوریهای دوکاربردی همانطور که از نامشان پیداست دو کاربردی هستند. اما در ایران هرگونه مطالعه و یا فعالیت علمی در رابطه با فناوریهای دوکاربردی تنها برای مصارف صلحآمیز و یا متعارف بوده و هستند. در مورد چاشنیهای انفجاری و یا سیستم چند نقطهای، گزارش اذعان کرده است که کاربرد متعارف هم دارند به ویژه در خصوص چاشنیهای انفجاری به استفاده فزاینده برای مقاصد غیرنظامی و متعارف نظامی اشاره کرده است.
نماینده دائم ایران در آژانس ادامه داد: با وجودی که بخش زیادی از گزارش سفید است، انتظار میرود که مخالفان جمهوری اسلامی ایران به ویژه رژیم صهیونیستی و رسانههای وابسته به آن، با بزرگ نمایی بحث فناوریهای دوکاربردی و تحریف بخشهایی از گزارش تلاش کنند تا آن را کاملا سیاه جلوه دهند. به هر صورت طبق برجام و نقشه راه، ایران تنها متعهد به انجام برخی اقدامات بود که حالا تکمیل شده است و این گزارش یک راه منطقی برای شورای حکام میگذارد و آن بستن پرونده مسایل گذشته است.
وی تاکید کرد: نوبت گروه 1+5 است که به تعهد خود طبق بند 14 برجام عمل و موضوع را با ارائه قطعنامهای به شورای حکام ببندند. تنها با بستن این موضوع در شورای حکام، راه اجرای برجام هموار میشود.
* استقبال آمریکا از گزارش آژانس درباره ایران
دولت آمریکا از انتشار گزارش جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره ایران استقبال کرد.
به نوشته روزنامه وال استریت ژورنال، یک مقام ارشد دولت باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا پس از انتشار گزارش آژانس درخصوص مسایل باقیمانده برنامه هستهای ایران گفت: ایران اطلاعاتی که آژانس میگوید لازم است را ارائه داده است. این گزارش میتواند راه را برای رفع تحریمهای ایران فراهم کند.
این مقام آمریکایی افزود: همکاری ایران با آژانس در طول پنج ماه گذشته برای پیشبرد توافق هستهای کافی خواهد بود.
* سخنگوی دولت امریکا: گزارش آژانس کافی است، پرونده ابهامات فعالیتهای اتمی ایران را میبندیم
دولت آمریکا اعلام کرد که با توجه به گزارش مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، آماده است که پرونده ابهامات فعالیت هستهای ایران یا پرونده "جنبههای نظامی احتمالی" این برنامه را ببندد.
مارک تونرگفت که گزارش آژانس، ابهامات و سئوالات باقی مانده در مورد برنامه اتمی ایران را به خوبی پاسخ داده است.
تونر گفت که گزارش آژانس با ارزیابی اطلاعاتی آمریکا که برنامه تسلیحات اتمی ایران در سال 2003 متوقف شده بود، همخوانی دارد.
او گفت که توافق جامع اتمی میان ایران و گروه 1+5 شفافیت و دسترسی لازم را برای اقدام فوری در صورت تکرار چنین فعالیتهایی در ایران فراهم میکند.
*وزیر انرژی آمریکا: تحریمهای ایران تا دو ماه آینده لغو میشود
وزیر انرژی آمریکا تاکید کرد: تحریمهای ایران در ماه ژانویه زمانی که آژانس تایید کند تهران به تعهداتش عمل کرده است، برداشته خواهد شد.
به گزارش ایسنا، ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا روز پنجشنبه در گفتوگو با شبکه سی ان ان با اشاره به گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی در خصوص مسائل باقیمانده در برنامه هستهای گذشته و حال ایران که عصر روز چهارشنبه منتشر شد، گفت: هیچ نگرانی درباره فعالیتهای ایران در ارتباط با تسلیحات هستهای یا فعالیتهایی در چرخه سوخت، در چارچوب توافق هستهای ایران و گروه 1+5 وجود ندارد.
وزیر انرژی آمریکا افزود: ما متعهد به لغو تحریمهای مرتبط هستهای ایران هستیم. من تاکید میکنم که تحریمهای هستهای و نه تحریمهایی که در ارتباط با دیگر مسائل است، در ماه ژانویه زمانی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایبندی ایران به تعهداتش را تایید کند، برداشته خواهد شد. واضح است که این تعهدات سخت و البته ضروری هستند.
وی تصریح کرد: توافق ما این است که آنها (ایرانیها) باید در ازای رفع تحریمهای مرتبط هستهای، برنامه هستهای خود را به میزان قابل توجهی محدود کنند.