Integrationen i Öresundsregionen har minskat, på grund av finanskris och gränshinder. Foto: Johan Nilsson/TT.
Lyssna: "Möjligt att det här skapar en marknad för människosmugglare"
Om Danmark inför gränskontroller vid sin gräns mot Tyskland, får man räkna med att flyktingströmmen mot Sverige tar andra vägar, säger Patrik Engström, chef för polisens nationella gränspolissektion.
– Det skulle inledningsvis innebära att vi får färre människor som kommer över Öresundsbron och över färjeförbindelserna över Danmark. Sedan beror det på den politiska utvecklingen, framför allt i Tyskland, så skulle vi förmodligen se en ökad trafik igen, på färjelinjerna från Tyskland direkt till Sverige och möjligen på färjelinjerna från Polen till Sverige.
– Förmodligen också på det Schengen interna flyget ifrån Tyskland och Polen till Sverige, säger Patrik Engström, chef för gränspolissektion inom polisens nationella operativa avdelning, NOA.
Patrik Engström bedömer att danska gränskontroller sammantaget skulle leda till att färre flyktingar som når Sverige, eftersom färjornas kapacitet är lägre än Öresundsbrons.
Han vill inte spekulera i om antalet flyktingar från Danmark kan minska så mycket att det påverkar behovet av kontroller av tåg och bussar över Öresund.
Om Tyskland kommer att börja sända tillbaka flyktingar enligt Dublinförordningen till, till exempel Italien och Ungern, är Patrik Engström orolig för att många där kommer att försöka anlita flyktingsmugglare för att komma till Sverige.
– Det är ju möjligt att det här skapar en marknad för människosmugglare som kommer att försöka hitta andra sätt att smuggla människor från Tyskland till Sverige, men det beror väldigt mycket på vilka beslut som fattas i Tyskland, säger Patrik Engström.