Bel ve boyun sağlığını korumak için uyarılarda bulunan Uzm. Dr. Serap Latif Raif, "Halk arasında boynu veya beli kütletme hareketi olarak bilinen anormal zorlayıcı hareketleri asla yapmamalıyız. Bu hareket kısa süreli rahatlatıyor gibi görünebilir ama uzun sürede omurgayı yıpratan kısır döngünün, eklem yüzeyindeki ciddi aşınmanın ve bozulmanın nedendir." dedi.
Uzm. Dr. Serap Latif Raif, İMO Bursa Şubesi üyelerine seminer verdi. Hipokrat'ın 'bir hastalığın en güzel ilacı o hastalıktan korunmanın çaresini öğrenmektir' sözünü hatırlatan Uzm. Dr. Raif, çalışırken omurga sağlığının korunması için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
* Sırtımızı daima dik tutmalıyız. Boşlukta sırtı dayanmadan oturmak omurgaya çok fazla yük bindirir.
* İş yerinde iki büklüm öne kaymış bir şekilde asla oturmamalıyız.
* Yastık veya bel desteği ile sırtın dik durmasını sağlamaya çalışmalıyız.
* Alışkanlık kazanmaya çalışmalı ve dik, ergonomik koltukta oturmalıyız.
* Bilgisayar ve klavyeyi doğru yere yerleştiriyoruz. Bilgisayarın monitörü tam karşımızda olmalı göz seviyesinin ekranın üst orta seviyesine gelmesi gerekiyor.
* Klavye de karşımızda konumlanmış halde ve dirsek seviyesinde olmalı.
BEL VE BOYUNU KÜTLETMEYİN
Ağrıları azaltmak için boyun ve bel kütletme hareketinin asla yapılmaması gerektiğini söyleyen Raif, "Halk arasında boynu veya beli kütletme hareketi olarak bilinen anormal zorlayıcı hareketleri asla yapmamalıyız. Bu hareket kısa süreli rahatlatıyor gibi görünebilir ama uzun sürede omurgayı yıpratan kısır döngünün, eklem yüzeyindeki ciddi aşınmanın ve bozulmanın nedeni olacağını bilmeliyiz." diye konuştu.
OMURGA SAĞLIĞIMIZI NASIL KORURUZ?
* Sağlıklı yaşam için başınızı fırsat bulduğunuz her zaman koltuğa yaslayın.
* Ağır yük kaldırırken kontrollü olmak son derece önemli. Yerden veya masadan ağar bir yükü kontrolsüz bir biçimde kaldırmayın. Kaldırabileceğinizden fazla yükü yardımsız veya desteksiz asla almayın.
* Koltukta uzun süre oturmayın. Her saat başı fırsat buldukça kısa sürelide olsa ayağa kalkıp vücudu esnetici egzersizler yapın ve dolaşın.
* Uzun süre ayakta kalıyorsanız ayağınıza uygun ergonomik ayakkabılar giyin. Omurgaya fazla yük binmesine neden olan çok yüksek topuklu ayakkabılardan uzak durun.
* İş yerinde yapabileceğiniz basit boyun ve bel egzersizleri omurgayı korumada en etkili yöntemdir. Kontrollü uzman rehberliğinde düzenli spor herkes için en iyi ve önemli tedavidir.
* Çantadaki gereksiz yüklerinizden kurtulun. Her gün kullandığınız iş çantası ağar olmamalı ve aynı tarafta taşımamaya dikkat edin.
* Omurgamızın üzerine binen yükleri azaltmak için ideal kiloda kalmaya, fazla kilolardan kurtulmaya dikkat edin.
Her hasta için özel bir tedavi ve egzersiz programı uygulanması gerektiğini vurgulayan Raif, evde yapılması gereken egzersizlerin ihmal edilmemesi gerektiğini ve günde en az iki kez yapılmasını tavsiye etti. Dr. Raif, haftada iki gün, günlük 45 dakika yürüyüş yapmanın da bel ve boyun sağlığı için gerekli olduğunu kaydetti.
(CİHAN)