AB ile geri kabul anlaşması yapan Türkiye'yi zor bir gelecek bekliyor. Avrupa'da 7 milyonkaçar göçmenin 3 milyonu Türkiye üzerinden geçiş yapmış. AB, Türkiye'den gitti tespit edilen herkesi iade edebilir. Geri kabul anlaşması gereği, Türkiye bu göçmenleri de almak zorunda.
Meydan Gazetesi'nin haberine göre, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında yapılan geri kabul anlaşması gereği, AB sınırlarına daha önce Türkiye üzerinden geçiş yaptığı tespit edilen tüm kaçak göçmenler, Türkiye'ye iade edilecek. Göçmenleri ülkelerine geri göndermek Türkiye'nin sorumluluğunda olacak. Türkiye bu anlaşma karşılığında AB'den ‘vizesiz geçiş' sözü ile 3 milyar Euro'luk ekonomik destek aldı. Ancak rakamlar, anlaşma şartlarının Türkiye'nin aleyhine olduğunu gösteriyor.
AB'de 7 milyon kaçak var
2011 yılında başlayan Suriye savaşından bu yana Türkiye üzerinden AB'ye 500 binin üzerinde Suriyeli, kaçak yollarla geçti. Bu göçmenler Türkiye'ye iade edilecek. Ancak Birleşmiş Milletler (BM) Sığınmacılar Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) verilerine göre, sadece 2013 yılında AB ülkelerinde 7 milyon kaçak göçmen vardı. Bu göçmenlerin 3 milyonunun Türkiye üzerinden gittiği tahmin ediliyor. Göçmenlerin bir kısmı Avrupa ülkeleri tarafından mülteci olarak sahiplenilse bile AB'den Türkiye'ye milyonlarca göçmen gelecek. Bu da Türkiye için büyük bir ek ekonomik maliyet demek.
3 aşamada geliş ve gidişler
AB ülkelerinden Türkiye'ye gönderilecek göçmenler için İçişleri Bakanlığı yabancıları sınır dışı etme mevzuatı işleyecek. Süreç 3 aşamada gerçekleşecek.
1- Göçmenler hakkında kanundaki “Türkiye'ye yasal giriş veya Türkiye'den yasal çıkış hükümlerini ihlal edenler” maddesine göre işlem yapılacak.
2- Hakkında sınır dışı etme kararı bulunan göçmenler, ülkeye girişlerinde adli kontrol altına alınacak. Göçmenlerin Türkiye'yi 15-30 gün içinde terk etmesi gerekiyor. Bu sürede geri gönderme merkezleri ile kamplarda kalacaklar. Ancak Avrupa'dan gelecek göçmenlerin sayısının çok olması sebebiyle Türkiye'nin yeni göçmen ve geri gönderme merkezleri inşa etmesi şart.
3- Kanuna göre, sınır dışı edilecek göçmenlerin bilet masrafları göçmen tarafından karşılanıyor. Ancak bu mümkün olmadığında kanuna göre biletleri Türkiye ödeyecek.
İç savaşlar bitmeden Türkiye'den çıkış yok
AB ülkelerinden Türkiye'ye gönderilen göçmenlere tabiiyetine göre muamele edilecek. Eğer gönderilen kişi Suriyeli ise, uluslararası mülteci sözleşmesine göre Türkiye'de yaşamaya devam edecek. Zira ülkesinde savaş varsa, göçmen hakkında geri gönderme işlemi yapılamıyor.
MYANMARLILAR KALIYOR
Suriyeliler dışında halen ülkesinde iç savaş olan Myanmar, Yemen ve bazı Afrika ülkelerinin vatandaşları geri gönderilemeyecek göçmenler arasında. Bu göçmenler de Türkiye'de savaşın bitmesini bekleyecek. Ülkesinde iç savaş olmayan diğer göçmenler içinse Türkiye'deki geri gönderme kuralları devreye girecek.
EN DÜŞÜK MALİYET 5 MİLYAR 400 MİLYON TL
Göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmeleri ise ayrı bir dert. Türkiye, en çok masrafı büyükelçiliği olmayan ülkelerden gelen göçmenlere yapıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün raporlarına göre, bir kaçak için 50 TL muayene, 15 TL iaşe bedeli, araç yakıtı için 5 TL ve 50 TL de sınır dışı uygulaması için harcanıyor. Yılda 50 bin kaçak göçmen yakalanıyor. Bilet paraları hariç, sınır denetim masrafları ile kaçak göçmenlere refakat eden polis memurlarının masrafları da hesaplandığında devletin kasasından sınır dışılar için 90 milyon TL civarında bir para çıkıyor. Bu da kişi başına 1800 TL gibi bir rakama denk geliyor.
Türkiye zararlı çıkar
Avrupa'dan 3 milyon kaçak gelirse, kaba bir hesapla 1800x3000000= 5 milyar 400 milyon TL'lik bir fatura çıkıyor. Bu rakama Suriyelilerin masrafları dahil değil. Geri kabul anlaşması gereği AB'nin Türkiye'ye vereceği 3 milyar Euro, 9 milyar TL'ye karşılık geliyor. Eğer AB ek bir destek sağlamazsa, Türkiye ekonomik olarak geri kabul anlaşmasından zararla çıkmış görünüyor.