Hepimizin olduğu gibi çocukların da birtakım olumlu alışkanlıklara ihtiyacı vardır. Bazı ebeveynler alışkanlıkları, kişinin kabiliyetlerini keşfetmesinin önünde bir engel olarak görürler.
Hâlbuki alışkanlıkları olan aile bireylerinin üretkenliğinin daha fazla olduğu, olmayan ailelerde ise kaosun yaşandığı görülmektedir. Alışkanlıkları balkon korkuluklarına benzetebiliriz. Aile bireyleri alışkanlıklar sayesinde kendilerini daha güvende hissedecekler ve özgürlüklerinin zevkini çıkarabileceklerdir.
Korkulukları olmayan bir balkonda ne kadar güvende olabilir ve rahat hareket edebiliriz ki? Çocuklar çok kolay yeni alışkanlıklar edinebilirler. Mesela okula başlayan bir çocuğun, değişen hayat düzenine ne kadar hızlı uyum sağladığına hepimiz şahit olmuşuzdur. Olumlu davranışlar alışkanlığa dönüştüğünde, anne babalar çocuklarına sürekli emirler yağdırmak zorunda kalmayacaklardır.
Öneriler
Alışkanlıkları oturtabilmenin en güzel yeri, herkesin fikrini açıkça ifade edebiliği huzurlu bir aile toplantısıdır. Düzenli olarak ve mutlaka yapılması gereken işlerle ilgili toplantıda çocuklara sormak yerine alternatifler sunulmalıdır.
Mesela;
* Odanı kahvaltıdan önce mi, sonra mı toplamak istersin?
* Sofrayı kurmak mı istersin, toparlayıp bulaşıkları makineye döşemek mi?
* Duşunu akşamları yatmadan önce mi, sabahları kalkınca mı almak istersin, diye sorabilirsiniz. Çocuklar görev listeleriyle ve talimatlarla değil, birlikte yapılacak eğlenceli aktivitelerle yeni alışkanlıklar kazanırlar. Mesela tatil günleri ailecek gezmeye gitmeden önce;
* Herkes kendi odasının temizliğini yapmalıdır.
* Ortak kullanım alanlarının temizliği için kura çekilebilir.
* Gerçekçi bir zaman sınırlaması yapılmalıdır.
Unutmayın! Alışkanlıklar 3T formülü (Teklif-Takip-Takdir) ile kazandırılabilir.
Efkan Yeşildağ'ın Meydan Gazetesi'ndeki yazısı için tıklayınız..