Rusya ile yaşanan krizin ekonomik yansımaları gıdadan sonra tekstile sıçradı.
Özellikle Rusya'ya bavul ticaretinin merkezi olan İstanbul Laleli esnafı, krizden en fazla etkilenen kesim oldu. Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS) Başkanı Metin Burak, krizin sürmesi durumunda tekstilcilerin üretimlerini durduracağını söyledi. Burak, ihracatçı için Rusya'nın çok önemli bir ülke olduğuna işaret ederek, “Bu krizin etkileri derin olacaktır. Tekstilde ciro kaybı yüzde 50'ye yaklaştı. Rusya'yla kavga bu şekilde devam ederse tekstilciler ‘fabrikaları kapatmaya doğru gidebiliriz' diyor. Büyük ihracat yapan firmalar da geri adım atmaya başladı.” dedi.
Laleli'de ticaret yapan işadamı Mehmet Gürbüz de Rusya'dan verilen siparişlerin iptal edildiğini, firmaların cirosunun yüzde 60'ını kaybettiğini söyledi. Laleli'de tekstil ürünleri ihraç eden Muzaffer Kalkan da, “Şu an işler gerçekten kötü ama bundan sonrası daha da kötü olacağı kanaatindeyim. Yansımalarını zaten kapalı dükkanlardan ve kiralık yazılarından görebilirsiniz. Kötü gidişatın olacağı ise yeni sipariş gelmemesinden anlaşılabilir. Onun için bize nefes aldırmak istiyorlar ise yeni pazarların oluşturulması gerekiyor.” diye konuştu.
‘Rusya'dan verilen siparişler iptal edildi'
Laleli'de ticaret yapan işadamı Mehmet Gürbüz, Rusya'dan verilen siparişlerin iptal edildiğini ve esnafın kiralarını ödemekte zorluk çektiğini söyledi. Bazı esnafın yıllık kiralarını peşin ödediği için dükkânlarını henüz kapatmadığını anlatan Gürbüz, “Kira süresi dolunca diğerleri de kapatacak. Ortadoğu'daki çıkan savaş ve çatışmalar işlerimizi kötü etkilemişti bunun üzerine Rusya'daki kriz tamamen durdurdu.” dedi. Rusya ile krizden Laleli pazarı için üretim yapan Anadolu firmaları da endişeli. Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Laleli'nin Denizli için önemine işaret ederek, “Bu pazarın da Denizli için küçüleceğini düşünüyorum.” dedi. Yaşanan problemin Türkiye için önemli bir risk teşkil ettiğini vurgulayan Keçeci, bir an önce bu konunun sağduyuyla çözülmesini istedi.