TİM verilerine göre kasım ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5 azalışla 11 milyar 437 milyon dolara düştü. Rusya ile krizin ihracata olumsuz etkisine işaret eden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Ticaret ile siyasetin birbirine karıştırılmaması gerekir. Ne onların ne de bizim dış ticaretimizin bu olaydan etkilenmesi doğru değil.” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) kasım ayı ihracat rakamlarını Niğde'de açıkladı. Türkiye'nin kasım ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5 düşüşle 11 milyar 437 milyon dolar oldu. Yılın ilk 11 ayındaki ihracat miktarı ise yüzde 8,6 düşüşle 131 milyar 942 milyon dolara geriledi. Son 12 aylık ihracatta yüzde 7,8 düşüşle 145 milyar 211 milyon dolar olarak gerçekleşti.
İhracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, kasımda toplam ihracatın kilogram bazında yüzde 3,4 artış göstermesine rağmen doların değer kazanması nedeniyle ihracat rakamlarında düşüş meydana geldiğini söyledi. Kasım ayında en fazla ihracatı 1 milyar 920 milyon dolarla otomotiv sektörünün yaptığını belirten Büyükekşi, otomotiv sektörünü 1 milyar 409 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 301 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörlerinin takip ettiğini dile getirdi.
Rusya ile yaşanan uçak krizine de değinen Büyükekşi, iki ülke arasında güçlü ilişkiler olduğunu söyledi. Yıllık 30 milyar doları aşan ticaret hacmine sahip olduğumuzu belirten Büyükekşi, “Böylesine çok yönlü ekonomik ve ticari ilişkiler içinde olduğumuz bir ülke ile bağlarımızı zayıflatmak mümkün değil. İşte bu yüzden Rusya tarafından, ticaret ile siyasetin birbirine karıştırılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Ne onların dış ticaretinin ne de bizim dış ticaretimizin bu olaydan etkilenmesi doğru değil. Şunu unutmayalım ki köklü devletler siyaset ve ticareti birbirine karıştırmaz. Zaman zaman sorun yaşasak da ticareti artırarak devam ettiğimiz ülkeler var. Doğru olan da budur. Rusya'dan da bunu bekliyoruz. ” dedi.
Türkiye ile Rusya arasındaki dış ticaret verilerine göre 2014'te Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı 5,9 milyar dolar iken bu rakam ilk 10 ayda yüzde 39 düşüşle 3,1 milyar oldu. Türkiye'nin Rusya'dan ithalatı ise 2014'te 25 milyar dolar iken, ilk 10 ayda bu rakamın yüzde 18 düşüşle 17,3 milyar dolara indiğini kaydeden Büyükekşi, “İki ülke arasındaki dış ticarette Rusya'nın ağırlığı daha fazla. Ayrıca Türkiye'nin ihracatında Rusya'nın payı ise ilk 11 aylık rakamlara göre yüzde 2,8. Bu bağlamda işadamlarının hep kazan-kazan ilkesine göre hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz. Her iki ülkenin ihracatçıları ve iş dünyası temsilcilerinin bu gerilimi en az hasarla atlatmasını diliyoruz.” dedi.
İhracat miktarı bir önceki yılın aynı ayına göre 101 ülkede ve gümrük bölgesinde artarken 132 ülke ve gümrük bölgesinde ise azalış gösterdi. Kasım ayında 23 ilin ihracatı artarken, 56 ilin ihracatı düştü. En fazla ihracat yapılan 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. Kasım ayında Afrika'ya yapılan ihracat yüzde 0,7 artarken, AB'ye ihracat yüzde 0,9, Kuzey Amerika'ya yüzde 11,2, Ortadoğu'ya yüzde 19 geriledi.
Yaş meyve ve sebze ihracatı çakıldı
Rusya kriziyle gündeme gelen yaş meyve ve sebze ihracatı 2014 Kasım ayında 338 milyon dolar olurken 2015 Kasım'da yüzde 20 düşerek 270 milyon dolar oldu. Yılın ilk 11 ayındaki yaş meyve ve sebze ihracatı ise yüzde 13,4 düşüşle 2 milyar 56 milyon dolardan 1 milyar 780 milyon dolara düştü. 12 aylık ihracat da yüzde 12,5 düşüşle 2 milyar 118 milyon dolar oldu.