Gribe karşı mücadelede, sağlıklı ve dengeli beslenme, bol su tüketimi, ellerin sık yıkanması, odaların aralıklarla havalandırılması gibi birçok faktör önemli rol oynuyor. Uzmanlar, hasta çocukların rapor alıp iyileşene kadar okula gönderilmemesi ve ısıya uygun kıyafetler giydirilerek basit ama etkili tedbirlerin de alınması gerektiğine dikkat çekiyor.
Kreşe ya da anaokuluna giden çocukların sık hastalanması ebeveynlerin ortak derdi. Havaların soğumasıyla zayıflayan bağışıklık sistemi minik bedenlerinde daha kolay grip olmasına sebep oluyor. Virüslerin kalabalık yerleri sevdiğini aktaran uzmanlar, okulların bu üremeyi kolaylaştırdığını, ev ortamında tanışmadıkları mikroplarla karşılaşan küçüklerin enfeksiyona daha açık olduğunu belirtiyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Korkmaz, çocukların hapşırık, öksürük ve nefes yoluyla da birbirlerine gribi kolaylıkla bulaştırdığını dile getirerek, “Hapşırık, öksürük yoluyla ortama yayılan virüsler saatlerce canlı kalabiliyor. Gün içinde çocukların gerek ellerini gerekse silgi ve kalem gibi eşyalarını ağızlarına götürmeleri de hastalığa davetiye çıkarıyor.” diyor. Ailelerin endişeye kapılmaması gerektiğini, buna karşın gerekli tedbirleri almalarının şart olduğunu belirten Dr. Korkmaz, “Yüksek ateş olmadan seyreden burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarını çok önemli bulmuyoruz. Ancak antibiyotik tedavisi gerektiren ve yılda 4-5 kereden fazla görülen enfeksiyonlara karşı dikkatli olunması gerekmektedir.” ifadesini kullanıyor. Özellikle çocuğu okula yeni başlayan ailelerde okul dönemi mikroplarına hazırlıklı olunması gerektiğini kaydeden Korkmaz, ekim-aralık ayı arasında grip aşısının büyük faydası olduğunu vurguluyor.
Haftada bir balık tüketilmeli
Bağışıklık sistemini güçlendirmede sağlıklı ve dengeli beslenmenin şart olduğunu vurgulayan uzman doktor, hazır gıda ve katkı maddesi içeren besinlerle beslenen çocukların obezite riski ve alerjik hastalıklara yatkınlıklarının arttığını aktararak, “Vücut dirençleri düşük olabiliyor. Bu da onları enfeksiyonlara daha açık hale getiriyor. Sebze ve meyve tüketimi ile bu dönemlerde Omega-3 takviyesi bağışıklığı kuvvetlendirmede faydalı. Haftada hiç değilse bir kere fırında ya da buğulama olarak balık tüketilmesi de önemli.” diyor.