Paris'te Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uçak krizini görüşen ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye'nin kendisini savunma hakkını destekledi. Ancak IŞİD'le mücadeleye odaklanılması için Rusya ile tansiyonun düşürülmesi çağrısı yaptı. Obama ayrıca Türkiye'den sınırını IŞİD'e kapaması için daha fazla çaba istedi.
Türkiye ile Rusya arasında her geçen gün derinleşen uçak krizi, BM İklim Zirvesi'nin düzenlendiği Paris'te Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında gerçekleşen görüşmede ele alındı. Türkiye'nin sınır ihlali yapan Rus jetini düşürmesinden bir hafta sonra yapılan görüşmede Obama, Türkiye'nin meşru müdafaa hakkını desteklediğini söyledi. Toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan ABD Başkanı, “ABD Türkiye'nin kendini ve hava sahasını savunma hakkını destekliyor.” dedi. Obama bu destekle birlikte Türkiye ile Rusya arasındaki gerginliğin düşürülmesini istedi. “Türkiye ile Rusya'nın aralarındaki gerilimi yatıştırmak için nasıl bir arada çalışabileceğini konuştuk.” diyen Obama, sorunun çözümü için diplomatik yolların bulunması için çabaladıklarını vurguladı. Erdoğan da Türkiye'nin Rusya ile gerilim yaşamak istemediğini belirtti. Gerilimin her iki tarafa da zarar verdiğini söyleyerek, “Buradaki derdimiz bu işin diplomatik başlıklar içerisinde, söylem içerisinde nasıl bir neticeye kavuşturulacağıdır. Derdimiz buradan zararla çıkmak değil, tam aksine bunu barışa dönüştürmek suretiyle bölgenin barışına katkıda bulunmaktır.” ifadesini kullandı. Erdoğan, bir saat süren görüşmede uçak krizinin yanı sıra Suriye'deki geçiş süreci ve Bayırbucak Türkmenlerinin durumunu da ele aldıklarını dile getirdi. Rus uçağının vurulması Moskova'nın sert tepkisine yol açmış, Moskova, Türkiye'ye yönelik bir dizi ekonomik yaptırım kararı almıştı. Paris'te Erdoğan ile görüşmeyi kabul etmeyen Rusya lideri Vladimir Putin'in, Türkiye'nin IŞİD'den petrol aldığına dair iddiaları ise tansiyonu daha da yükseltmişti.
ABD Başkanı Obama, gazetecilere Paris'te bir araya geldiği Putin'e de herkesin IŞİD'le mücadeleye odaklanması gerektiği mesajı verdiğini anlattı. Obama, “Hepimizin ortak bir düşmanı var. O da IŞİD ve bu tehdide odaklandığımızı garanti etmek istiyorum.” dedi. Türkiye'yi Suriyeli mültecileri ‘cömertçe kabul ettiği için' övdü. ABD'nin NATO müttefiki Türkiye'nin güvenliği için askeri ilişkileri hızlandırmaya istekli olduğunu kaydetti. Washington, uçak krizinin IŞİD'e karşı ortak mücadele planını ve Suriye'deki iç savaşa siyasi çözüm çabalarını zora soktuğunu düşünüyor.
‘ SINIR IŞİD'E KAPANMALI'
Obama, iklim zirvesinin ardından düzenlediği basın toplantısında ise Türkiye'nin Suriye sınırını IŞİD'e kapatmak için çaba gösterdiğini, ancak örgütün halen bazı boşlukları kullanarak militanlarını geçirdiğini ve petrol sattığını söyledi. Erdoğan'la bu konuyu görüştüğünü, sınır güvenliğinin artırılması gerektiğini tekrar ilettiğini ifade etti.
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'nde dün düzenlenen oturumda Obama'dan daha net ifadelerle Türkiye'yi eleştirdi. Ankara'nın IŞİD'e karşı sınırını kontrol altına almak için daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi.
Türkiye'den IŞİD liderleri ve destekçilerinin peşine düşmesini beklediklerini belirten Carter, “Havada ve karada daha aktif olmalarını istiyoruz. Hava operasyonlarının çoğu IŞİD'i hedef almıyor. PKK'yı hedef alıyor. PKK, Türkiye'nin sınırları içindeki bir terör örgütü. Bu konudaki kaygılarını anlıyoruz, fakat IŞİD'e karşı daha fazlasını yaptıklarını görmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı. Türkiye'nin bu konuda yeterince destek vermemesinin ‘ciddi bir mesele' olacağını kaydetti.