Aşılar bazı çocukluk çağı hastalıklarını azaltsa da bazıları yine de çocukları hasta edebiliyor. Bu hastalıklar krup, kulak nezlesi, boğmaca gibi farklı şekillerde görülebiliyor.
İşte en yaygın görülen ve her anne-babanın bilmesi gereken çocukluk çağı hastalıkları:
RSV: Respiratuvar sinsitiyal virüs, bebeklerde broşiyolite ve zatürreye yol açan en büyük nedendir. Enfeksiyon ateş, burun akıntısı ve öksürüğü de kapsayan grip gibi belirtilerle başlar. Bu enfeksiyona yakalanan bebeklerin yüde 40'ında farkedilir hırıltı vardır ve yüzde 2'si hastaneye yatarak tedavi görür. RSV daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde hafif atlatılır.
Kulak enfeksiyonu: Küçük çocukların işitme tüpleri daha küçük olduğu için kulak enfeksiyonuna daha yatkındır. Bu tüpler kulağı boğaza bağlar ve iltihap olduğunda tıkanırlar. Bu nedenle orta kulakta kulak zarının arkasında sıvı birikir ve mikroplar burada beslenir. Belirtileri arasında ateş, kulağını çekme ve huzursuzluk bulunur. Kulak enfeksiyonlarının çoğu virüslere bağlıdır ve kendi kendine iyileşir. Çocukluk çağındaki aşılar, kulak enfeksiyonuna yol açan belirti bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonları önler.
Kulak nezlesi (sekretuar otitis media): Orta kulaktaki sıvı birikimi, otitis medya olarak isimlendirilir. Sık sık akut kulak enfeksiyonu ya da üst solunum yolu enfeksiyonun ardından başlar. Sıvı genellikle birkaç hafta içinde kendi kendine temizlenir. Kolay kolay geçmezse ya da koyulaşır ve yapışkan bir hale gelirse çocuğun işitme duyusuna zarar verir. Kulak tüplerinde biriken bu sıvının boşaltılması gerekir.
Krup: Krupun belirtisi köpek havlaması tarzında bir öksürüktür. Öksürüğün nedeni virüsün yol açtığı üst solunum yollarındaki iltihaplanmadır. Nefes alıp verme ciddi şekilde zarar görürse hastane tedavisi gerekebilir. Çocukların çoğu yaklaşık 1 hafta içinde kendi kendine iyileşir. Krup en yaygın olarak 5 yaş altında görülür.
El, ayak ve ağız hastalığı: Bu hastalık ağız içinde, avuçlarda, ayak tabanlarında su toplamış kabarcıklar ve ateşle kendini gösterir. Daha çok coxsackievirus A16 isimli bir virüs hastalığa neden olur. Hastalık yazın ve sonbaharın başlarında daha çok çocuklar arasında yayılır. Vakaların çoğu ciddi değildir ve 7 ile 10 gün içinde iyileşir.
Göz iltihabı: Gözde yaşarma, kızarıklık, kaşınma ve gözlerin çapaklanması göz iltihabının belirtileridir. Soğuk algınlığı gibi sıklıkla aynı virüs hastalığa yol açar ve okul, kreş gibi kalabalık ortamlarda hızla yayılır. Hastaların çoğu 4 ile 7 günde normale döner.
Kızamık: Çocuğunuz kızamık aşısı olduysa kızamık hakkında endişelenmenize gerek yok. Fakat aşılanmamış çocuklar arasında kızamık salgınları görülür. Enfeksiyon ateş, burun akıntısı ve öksürük ile başlar. Bu belirtiler hafiflerken tüm vücudu kırmızı döküntüler kaplar. Çocukların çoğu 2 hafta içinde iyileşir, fakat bazen kızamık zatürre ya da başka sorunlara neden olabilir.
Kabakulak: Aşı geliştirilmeden önce kabakulak yaygın olan bir çocukluk çağı hastalığıydı. Enfeksiyon çoğunlukla sadece kulak ile çene arasındaki lenf bezlerinin şişmesine neden olur. Aşılanmamış kişilerin kabakulağa yakalanma riski 9 kat daha fazladır.
Kızamıkçık: Bu hastalık hafif bir virüstür ve genellikle ciddi bir soruna yol açmaz. Ancak hamile bir kadına kızamıkçık bulaşırsa bebeğe zarar verebilir. Belirtileri ise hafif ateş ve yüzden vücudun diğer bölümlerine yayılan kızarıklıklardır.
Boğmaca: Şiddetli bir öksürüğe yol açan boğmacada öksürük nöbetinden sonra nefes kesilir, derin nefes alma ihtiyacı oluşur. Enfeksiyon bebeklerde çok ciddidir ve hastane tedavisi gerekir. Tedavide antibiyotikler yardımcı olmaz, korunmak için aşılanma şarttır.