Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, ocak ayında enerji fiyatlarında bir değişiklik yapmayı düşünmediklerini söyledi. Enerji fiyatlarının maliyetler üzerindeki etkisine dikkat çeken Bayraktar, “Biz tutabildiğimiz kadar enerji fiyatlarını tutuyoruz, ama enerji fiyatına yüzde 10 fiyat artışı yapsan içtiğin kahvenin fiyatı da yüzde 10 artıyor. Halbuki bunun içerisinde elektrik yüzde 2 ya da yüzde 3 payı var. Enerjinin payı neyse onun kadar zam yapılması lazım. Ancak bu fiyatlama davranışıyla alakalı ciddi bir problem var” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’ndeki sohbet toplantısında sorularımı cevaplandıran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, devletin elektrik ve doğal gaz faturaları üzerinden vatandaşa verdiği desteklere dikkat çekti. Bayraktar, “Çok ciddi bir destek programımız var. Özellikle pandemi döneminin getirdiği süreçte ekonomimizin ve vatandaşlarımızın içinde bulunduğu durumla ilgili ciddi bir destek programı. 2024’te şu ana kadar 431 milyar liralık fatura desteği vermişiz vatandaşlarımıza. Bunun 175 milyar lirası elektrik, 256 milyarı ise doğal gaz faturalarına doğrudan destek yapmışız. Bu 2025’te tabii aynen devam ederse daha da artacak” diye konuştu.
Yapılan yeni bir düzenlemeyle tüketimi yüksek olan grupları destek kapsamından çıkarmaya karar verdiklerini anlatan Bakan Bayraktar, destekleme sistemine ilişkin şu detayları verdi: “Yıllık tüketimi 5 bin kilovat saati aşan tüketicilere maliyet esaslı bir modele geçirmeyi hedefliyoruz. Şimdi 417 kilovat saat ve üzerinde tüketim olanlar için de artık onlar farklı bir kategoride. Toplam abonelerin yüzde 3’nü elektrik tarafında yüzde 3’nü etkileyecek, Şubat ayı içerisinde bu Şubat’ın sonunda belki söylemek lazım, faturalarda bunu abonelerin yüzde 3’ü hissedecek. Doğal gazda ise il bazlı bir model geliştirdik. Ortalama tüketimin üzerinde olan bir tüketim rakamının yine tam maliyet esaslı değil, daha yüksek bir fiyattan, yani bir kademelendirme doğal gazda.”
Türkiye’nin doğal gaz depolarının yüzde 90’ların üzerinde dolu olduğunu da belirten Bakan Alparslan Bayraktar, şöyle devam etti: “Kışın inşallah herhangi bir sıkıntı ön görmüyoruz. Yani İran her zamanki bilinmezliğini koruyor. Şu anda kontratın hem sadece yarısını alabiliyoruz. Kontrattaki teslimatın yarısı geliyor ama buna rağmen hani hem LNG altyapımızda hem depolarımızda bu kış için bir risk görmüyoruz.”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a yöneltilen soruların önemli bir kısmı Suriye ile ilgili oldu. Bayraktar, Türkiye’nin Suriye’deki enerji alt yapısının yeniden ayağı kaldırılmasıyla yakından ilgilendiğini anlattı. Bayraktar, “Türkiye olarak şu anda Suriye’de 3 iletim hattı ve 4 dağıtım bölgesinde faaliyet gösteriyoruz. İletim hatlarımız Çabonbey’e kadar elektrik taşıyor. Cumartesi veya pazartesi günü bir heyeti Suriye’ye göndermeyi planlıyoruz. Savaştan önce Suriye’deki 8 bin 500 megavat kurulu güç vardı. Bunun 5 bin 500’ü tahrip olmuş ve 3 bin megavatlık kısım kalmış. Suriye’de her şeye ihtiyaç var ama ilk önce alt yapının kurulması lazım” dedi.
Suriye'deki petrol ve doğal gaz gibi doğal kaynakların yeniden inşası için kullanılmasıyla alakalı da bir çalışma içerisinde olduklarını ifade eden Bayraktar, şu önemli bilgileri verdi: “Muhataplarımıza bu anlamdaki yapabileceğimiz katkıları da söylemeyi düşünüyoruz. Özellikle Suriye'den Türkiye'ye bir petrol boru hattı ile Irak-Türkiye petrol boru hattının birleştirilmesi, Katar gazının Suriye üzerinden Türkiye ve Avrupa'ya taşınması gibi henüz olgunlaşması gereken konular var. Biz nasıl Gabar petrolünü 38 kilometrelik boru hattıyla İdil'e getirip Irak Türkiye Petrol hattına bağlıyorsak benzer şey yapılabilir. Ve dolayısıyla Suriye petrolü buradan da dünyaya veya işte Türkiye'deki rafinerilere açılabilir. Ama özellikle petrol ve doğal gaz yakın planda çalışabileceğimiz iki alan gibi duruyor. İlerleyen zamanlarda Lübnan’a da Suriye üzerinden elektrik verme konusu gündeme gelebilir.”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Enflasyon oranında son 6 ayda 28,4 puan düşüş elde ettik
Yerin altı sarı sarı parlıyordu: Dünyanın en büyük altın yatağı bulundu değeri dudak uçuklattı